“ZERO. Geleceğe Geri Sayım” sergisi, İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) bugünden itibaren kapılarını sanatseverlere açıyor. Akbank Sanat işbirliğiyle gerçekleşen sergi, II. Dünya Savaşı sonrası dünyaya hâkim olan durağan, olumsuz atmosfere bir cevap olarak doğan ve adını bir roketin kalkmasından önceki geri sayımdan alan ZERO akımına odaklanıyor. Sergi, 1957 yılında Almanya’da doğan ZERO’nun kurucuları Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker’in eserleri ile akımın tinsel öncülüğünü üstlenen sanatçılar Yves Klein, Piero Manzoni ve Lucio Fontana’nın farklı tekniklerde ürettiği 100’ün üzerinde eseri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Mattijs Visser’in üstlendiği sergi, “ışık, zaman, boşluk, renk ve hareket” temaları etrafında şekilleniyor.
‘GENÇLERE İLHAM KAYNAĞI’
Sergiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, Akbank olarak kurulduklarından bu yana kültür-sanat projelerini en temel sorumluluklarından biri olarak kabul ettiklerini dile getirdi. “Yirminci yüzyıla damga vuran en önemli uluslararası avangart sanat anlayışlarından biri olan ZERO’nun Türkiye’deki geniş kapsamlı ilk sergisini düzenliyoruz” diyen Dinçer sözlerine şöyle devam etti: “ZERO sergisinin, daha özgür düşünen, daha üretken, daha cesur, daha yaratıcı, varolanın ötesini gören, sınırları yıkan yeni nesillere ilham kaynağı olacağına inanıyoruz.” Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise “Denenmemişi deneme cesaretini gösteren ve bu şekilde sanat dünyasında kendisine farklı bir yer edinen ZERO akımı, umuyorum ki gençlerimize yaratıcı olma, sorgulama ve farklı bakış açıları geliştirebilmeleri için ilham kaynağı olacaktır” diye konuştu.
SSM Müdürü Nazan Ölçer yaptığı konuşmada ZERO’nun tüm Avrupa’yı büyük bir yıkıma sürükleyen II. Dünya Savaşı sonrasında savaşın en derin izlerini bıraktığı Almanya’da doğduğunu belirterek “Otto Piene ve Heinz Mack’ın ‘karamsarlıktan silkinip her şeye sıfırdan başlama’ önerisine sanatçı Günther Uecker’in de katılmasıyla ZERO hareketi başladı” dedi. Akıma ilham veren Yves Klein, Lucio Fontana ve Piero Manzoni gibi isimlerle birlikte kısa sürede Avrupa’nın hemen her köşesinden pek çok sanatçının ZERO düşüncesi etrafında kendisine bir yer bulduğunu, hatta Japonya’ya kadar uzanan bir katılım gerçekleştiğine işaret eden Ölçer, Heinz Mack’ın 1967 yılındaki son sergide ZERO’nun sona erdiğini ilan ettiği zaman, ZERO düşüncesinin sadece 10 yıllık ömrüne rağmen Avrupa 20. yüzyıl çağdaş sanatının bir dönemine damgasını çoktan vurduğunu dile getirdi.
Ölçer sözlerini şöyle sürdürdü: “ZERO geleneksel sanatın tuval ve çerçeveye hapsolmuş durağan anlayışına karşı çıkarken, sürekli devinim içinde, izleyenleri de iletişime davet eden yepyeni bir yol izledi; çağdaş teknolojiler çağdaş sanat anlayışlarında fazlasıyla yer buldu. Ancak odak noktası daima ışık oldu. Dünyaya umut vermek, aydınlık bir gelecek sunmak felsefesi, ZERO’nun güncelliğini hâlâ koruyor olmasının da sebebi aslında. Daha fazla özgürlük, daha fazla şeffaflık, daha insancıl bir gelecek, huzur ve umut arayışı... ZERO akımının kısa ömrünü 50 yıl sonra değerlendirirken, taşıdıkları olanca umut, yaydıkları iyimserlik ve coşkuya saygı duyuyoruz.” ZERO Vakfı Kurucu Yöneticisi ve serginin küratörü Mattijs Visser ise “Sanat öyle bir araçtır ki, sanatçıları ve fikirlerini sanatı izleyenlerle sınırları ve çağları aşan bir bağla bir araya getirir” dedi.
KÜRATÖR EŞLİĞİNDE TUR
Sempozyum, konferans, film gösterimleri, sanatçı konuşmaları, workshop’lar, çocuk atölyeleri, rehberli turlar ve sesli rehber hizmetlerinin sunulduğu sergide küratör Visser eşliğindeki tur, yarın gerçekleştirilecek. 2014 yapımı “ZERO Saati-ZERO Sanat Akımı” isimli belgesel ise sergi boyunca hazırlanan Türkçe altyazılar eşliğinde SSM konferans salonunda ziyaretçiler ile buluşacak. ZERO sergisi, 10 Ocak 2016 tarihine kadar SSM’de ziyaret edilebilecek.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |