Fransa haute couture’ün, İngiltere genç giyimin, İtalya trikonun merkezi olma iddiasını sürdürürken, Türkiye üretimde liderliğini yine kanıtladı. Made in Turkey, The Economist Dergisi’nin “Intelligent Life” ekinin yaptığı araştırmada açık ara öne geçti. İstanbul moda merkezi olma hedefine biraz daha yaklaştı.
Haute couture’ün merkezinin Fransa, trikonun başkentinin İtalya, genç giyimin merkezinin de İngiltere olduğunu biliyorduk. Ama moda dünyası için üretimin merkezinin de Türkiye olduğu bir kez daha tescillendi. Bu da İstanbul’u Milano, Paris ve Londra ile birlikte anılan bir moda merkezi olma hedefine yaklaştıracak bir araştırma ile açıklandı. Stilist Olivia Pomp, The Economist Dergisi’nin eki “Intelligent Life” için belirlediği 9 özel arkanın mağazalarını tek tek gezip ürünlerin etiketlerine bakarak üretim yerlerini araştırdı. Pomp’ın bu araştırmasının sonucunda etiketlerde en fazla rastlanan ibare ‘Made in Turkey’ oldu.
KONFEKSİYON ÖNEMLİ
Burberry, Gucci, Diesel, Louis Vuitton, Paul Smith, Chanel, Kookai, Top Shop gibi ünlü markaların vitrinlerini ve raflarını süsleyen ürünlere bakılarak yapılan bu araştırmanın sonucunda dergiye yansıyan yazıda “Üretim konusundaki popülerliğiyle öne çıkan Türkiye’nin tasarımın ardından konfeksiyon şamasındaki önemi de giderek artıyor” denildi. Türkiye’nin üretimde popülerliği yüksek olsa da Olivia Pomp yazısında Türkiye’deki taklit tehdidine de dikkat çekiyor.
MUSTAFA CHOO BENZETMESİ
“En son İstanbul’a gittiğimde ünlü bir mağazaya girdim. Burada çok ünlü isimlerin çantaları ya da ayakkabıları yüzlerce sterline satılıyordu. Ben bu durumu protesto ederek, “Bu kopyayı Jimmy Choo orijinaliyle aynı fiyata satamazsın” dedim. O da bana, “O halde onu Mustafa Choo diye adlandıralım” dedi.
MADE IN TURKEY POPÜLER
Haberde geçtiğimiz yıl İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin kendi gazetesi Il Giornale’ye “Made in Italy” markasının dünyanın önde gelen moda markası olduğunu söylediğini hatırlatan Pomp şöyle devam etti: “Bu zamana kadar hep en büyük moda markaları ve merkezleri Milano, Paris ve Londra olarak biliniyor. Her üçünün de iddialı olduğu şeyler bulunuyor. İtalya güzel örgü eşyaları için global bir merkez. Fransa ise haute couture’un bir merkezi oldu. Söz konusu İngiltere olduğunda bu kez High Street konuşuluyor. Herhangi bir gence bile sorsanız İngiliz modasının hem ucuz, hem de her aman kendine özgü olduğunu söyler. Türkiye ise üretimdeki popülaritesi ile dünyanın en tanınan arkası.”
TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN DÜNYACA ÜNLÜ MARKALAR
FRANSA KOOKAI:
Daha çok 20’li yaşlardaki genç kızlara hitap ediyor. Diğer tasarımlar ise Türkiye ya da Çin’de üretiliyor.
İTALYA DIESEL:
Carnaby Caddesi’ndeki butik sinek avlıyor. 150 sterline (347 TL) satılan kotların neresi yaratıcı olabilir ki? Diesel daha çok
bir erkek markası olarak karşımıza çıkıyor. İtalya’dan daha çok Tunus, Çin, Türkiye ya da Fas’ta üretiliyor.
İNGİLTERE TOPSHOP:
Mağazaya girdiğinizde tıpkı kendinizi Oxford Sirki’ne girermiş hissediyorsunuz. Hem ucuz, hem de gençlere hitap ediyor. Hindistan, Çin, Türkiye ve Vietnam’daüretiliyor.
İNGİLTERE BURBERRY:
En pahalı kolleskiyonu Prorsum İngiliz Christopher Bailey tarafından tasarımlanıyor. Markalara bakıldığında sadece Burberry’yi Burbbery yapan yağmurluk “made in Britain” markalı. Diğerleri ise Bosna, Tunus, İtalya, Türkiye, Çin, Romanya, Polonya ve daha birçok ülkede üretiliyor.
Ülkeye göre hangi marka ne kadar
İTALYA
- Diesel Gözlük 119 sterlin (275 TL)
- Armani yağmurluk 675 sterlin (1600 TL)
- Gucci çanta ve ayakkabı 550 sterlin (1300 TL)
İNGİLTERE
- Paul Smith Ceket 755 sterlin (1750 TL)
- Paul Smith polo tişört 185 sterlin (439 TL)
- Paul Smith yelek 249 sterlin (575 TL)
- Paul Smith şort 235 sterlin (550 TL)
- TopShop kemer 15 sterlin (35 TL)
- TopShop çorap 3.50 sterlin, (8 TL)
- TopShop ayakkabı 32 sterlin (74 TL)
- Burberry çanta 995 sterlin
FRANSA
- Chanel ceket 2,775 sterlin (6 bin 400 TL)
- Chanel bluz 960 sterlin (2 bin 215 TL)
- Chanel topuklu ayakkabı 485 sterlin (1120 TL)
- Altın kemer 35 sterlin(80 TL)
- Louis Vuitton çanta 1590 sterlin (3 bin 670 TL)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |