NATO Genel Sekreteri’nin seçiminin gündemi yoğun şekilde meşgul etmesi, Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına girişini gölgede bıraktı. Fransa’nın "sessiz" bir şekilde dün 1966’da ayrıldığı askeri kanada dönüşü, Türkiye dahil NATO’nun tüm ülkeleri tarafından onaylandı.
Sarkozy, zirvede yaptığı konuşmada, "Fransa ittifak bünyesinde tam yerini alıyor" dedi ve "aileden olduklarını" anlattı. NATO’nun akeri kanadına dönüş çerçevesinde, NATO genelkurmay birimlerine 800 kadar subay katılacak. Bazı üst düzey askeri makamlar da Fransız komutanlara devredilecek. Fransa, NATO’nun Savunma Planlama Komitesi (DPC) ve Nükleer Planlama Grubu (NPG) oluşumları dışında kalıyordu. Ancak aynı Fransa, NATO’nun en yüksek askeri karar organı olan Askeri Komitede ve diğer askeri birimlerde temsil edildiği gibi, Kuzey Atlantik Konseyinin savunma bakanları düzeyindeki toplantılarında da hazır bulunuyordu. Fransa, DPC’ye dönerken, "nükleer bağımsızlık" adına NPG dışında kalacağını duyurdu.
NATO BİLDİRİSİ
NATO zirvesi sonunda yayınlanan ortak bildiride, Arnavutluk ve Hırvatistan’ın NATO’ya katılımlarından duyulan memnuniyet ifade edildi ve kapıların yeni adaylara açık olduğu mesajı verildi.
Makedonya katılsın: Makedonya’nın, Yunanistan’ın itirazından kaynaklanan isim sorununu aşarak İttifak’a katılması dileği yansıtıldı.
75 bin asker selamlandı: Devlet ve hükümet başkanları, NATO operasyonlarına katılan 75 bin askerin fedakarlıklarını selamladıkları bildiride, Avrupa-Atlantik barış ve güvenlik alanında ortak değerler üzerinde durdular.
Afganistan için çaba: Müttefikler, Afganistanda güvenlik ve istikrar sağlanmasının, kendi güvenlikleri açısından taşıdığı önem üzerinde durdular, bu konuda da ortak çaba ve dayanışma içinde kalacakları mesajı verdiler.
Terörle ortak mücadele: Balkanlar, Kosova, Irak, Somali, Darfur, Sudan gibi dosyalar da ele alınırken ve irade beyanlarında bulunulurken, terörizme karşı mücadeledeki kararlılık ve dayanışma iradesi de vurgulandı.
Yeni stratejiler: Devlet ve hükümet başkanları, İttifak’ın 21. yüzyıl koşul ve tehditlerine uyarlanması, yeteneklerinin artırılması, yeni stratejilerini belirlemesi gibi konulara da değindiler.
AB ile paylaşılan değerler: Ortak bildiride, NATO ile AB’nin ortak değer ve stratejileri paylaştıkları belirtilerek bu kurumların işbirliğinin önemine değinildi.
5 ülkeye sıcak mesaj: Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere sıcak mesajlar yansıtılarak bu ülkelerle işbirliğinin geliştirileceği ifade edildi.
Rusya ile ilişkiler: NATO Konseyi, Rusya ile ilişkiler konusunda da diyalog irade ve çağrısı yansıttı. (hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...