TÜİK’İN haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği yılın ikinci yarısına ilişkin zam oranları da netleşti. Yılın ilk yarısında gerçekleşen enflasyon rakamlarına göre, memurlara yüzde 2’si yılın ikinci yarısı zammı, yüzde 0.8’de enflasyon farkı olmak üzere ortalama olarak toplam yüzde 2.8 oranında zam yapılacak. Ocak ayında yapılan toplam yüzde 5.2’lik artışla birlikte en düşük memur maaşı 887 YTL’ye ulaşmıştı. Temmuz ayında yapılacak olan yüzde 2.8’lik zam ve 20 YTL’lik denge tazminatı ile birlikte en düşük memur maaşında yaklaşık 45 YTL’lik bir artış sağlanacak. Artışlardan, memur emeklileri ile sözleşmeli memurlar da yararlanacak.
YÜZDE 5.2 ZAM YAPILDI
TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı TÜFE rakamının 0.36 oranında gerilemesi, memurlara verilecek enflasyon farkı oranında düşük kalmasına neden oldu. Maliye Bakanlığı, yılın ilk yarısı için ocak ayında memur maaşlarına, yüzde 2 oranında zam yapmıştı. Ayrıca yüzde 2’lik zammın dışında ocak ayında memurlara aile yardımı ve seyyanen ödeme de yapıldı. Bu ödemelerle birlikte en düşük memur maaşında yüzde 5.2 zam yapılmış oldu.
MALİYE’YE GÖRE ENFLASYON FARKI YÜZDE 0.8
YILIN ikinci yarısındaki enflasyon farkının belirlenmesinde yüzde 5.2 oranı baz alınacak. Yüzde 5.2 ile yılın ilk yarısındaki enflasyon oranı arasındaki fark enflasyon farkı olarak memur maaşlarına yansıtılacak. Maliye’nin hesabına göre, bu fark da yaklaşık 0.8’i buluyor. Buna göre yılın ikinci yarısı için yüzde 2 ikinci altı aylık zam, yüzde 0.8 de enflasyon farkı olmak üzere toplam yüzde 2.8 zam yapılacak. Ayrıca memurlara, temmuz ayında 20 YTL de denge tazminatı verilecek. Böylece memurlara, yılın ikinci yarısı için üç ayrı zam yapılmış olacak.
Enflasyon 11 ay sonra sürpriz yaptı: -0.36
Büyüme rakamlarından sonra haziran enflasyonu da sürpriz yaparak moral verdi. Haziranda enflasyon 11 ay sonra beklentilerin aksine eksi çıktı. Önceki iki ayda hızlı bir çıkış yaşayan enflasyon, haziranda mevsimsel fiyat hareketlerinin de etkisiyle adeta mola verdi. Haziranda Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0.36 düşüş yaşandı, üretici fiyatları da yüzde 0.32 düzeyinde kaldı. TÜFE’deki eksi enflasyonda özellikle gıda ve içecekteki yüzde 3.4’lük, ÜFE’deki düşük enflasyonda ise tarım sektöründeki yüzde 2.73’lük düşüşler etkili oldu. Analistler haziranda TÜFE’nin yüzde 0.45, ÜFE’nin ise yüzde 0.91 artmasını bekliyorlardı. TÜFE’de altı aylık enflasyon yüzde 6, yıllık yüzde 10.61, gerçekleşti. ÜFE’de altı aylık enflasyon yüzde 13.76, yıllık yüzde 17.03 oldu.
YURTİÇİ TURLAR ŞAMPİYON
TÜFE bazında enflasyonun eksi çıkmasında mevsimsel koşullar etkili oldu. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2.39’la eğitim grubunda gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşanan yüzde 3.4’lük düşüş, genel endeksin eksi çıkmasına etki eden temel unsur oldu. Haziran ayında enflasyon endeksinde yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.62, konutta yüzde 1.30, lokanta ve otellerde yüzde 1.11, ev eşyasında yüzde 1.04, eğlence ve kültürde yüzde 0.70, haberleşmede yüzde 0.66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.20, sağlıkta yüzde 0.11, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış yaşandı. Ayrıca haziranda gıda ve içecek dışında giyim ve ayakkabıda da yüzde 0.41’le fiyatların gerilediği belirlendi. Yaz döneminin başlamasıyla tüketici fiyatları bazında haziranın zam şampiyonu yüzde 42.80 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar oldu.
(Star)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...