Metin Güneş/CNN TÜRK/Londra
İnsan hakları örgütü Liberty tarafından yapılan bir araştırmada, terör zanlılarına en uzun gözaltı süresi uygulayan ülkenin İngiltere olduğu ortaya çıktı. İngiltere'yi Türkiye takip ediyor.
Örgüt tarafından 15 ülke arasında yapılan karşılaştırmada İngiltere 28 gün ile terör zanlılarına en uzun gözaltı süresi uygulayan ülke oldu.
Araştırmada Türkiye, terörizm olaylarında 1 haftalık gözaltı süresi ile ikinci sırada yer aldı.
Araştırmaya dahil olan ülkelerin terör suçlularına gözaltı süreleri şöyle:
İngiltere:
İngiltere'de terörizm vakalarında suçlama öncesi uygulanan en uzun gözaltı süresi 28 gün. Zanlıyı gözaltında 1 hafta daha tutabilmek için, ilk 48 saatlik gözaltı süresinde savcılıktan izin gerekiyor.
Bu süre yargıdan alınan ek sürelerle 28 güne kadar çıkabiliyor. İngiltere Parlamentosu'nda görüşülen yasa önergesinde ise bu sürenin 56 güne çıkartılması öngörülüyor.
Türkiye:
Türkiye'de terörizm vakalarında en uzun gözaltı süresi 7 gün. Zanlının nakliyesi için bu süreye 12 saat daha eklenebiliyor. 7 günlük süreye ağır ceza mahkemelerinden alınan 24 saatlik uzatmalar da dahil oluyor.
ABD:
Amerikan federal yasalarına göre suçlama öncesi gözaltı süresi hem adi suç hem de terör suçu zanlıları için 48 saat. Bu süre Amerikan Anayasası tarafından garanti ediliyor. Ancak 11 Eylül saldırıları sonrası ABD terörizm ile ilişkili olduğundan şüphelenilen yabancıların 7 gün gözaltına alınması için ABD Yurtsever Yasası adı altında yeni bir yasa çıkardı.
Bu yetki, sadece yabancılara karşı kullanılabildiği için Türkiye"deki 7 günlük gözaltı süresi ile aynı değil. ABD"de terörizmle ilgili olduğundan şüphelenilen kişiler ayrıca “göçmenlik yasaları” uyarınca da gözlatına alınabiliyor.
Fransa:
Ülkede suçlama öncesi en uzun gözaltı süresi 6 gün. Normal süre 2 gün, ancak zanlının beklenen bir terörist saldırı ile bağlantılı olduğundan şüphelenilmesi halinde bu süre istisnai de olsa uzatılabiliyor.
İspanya:
Suçlama öncesine gözaltına en yakın örnek, engelleme amaçlı gözaltı. İspanya'da bir terör zanlısı serbest bırakılmadan önce ya da yargıya teslim edilmeden önce 5 gün süre ile gözaltında tutulabiliyor.
Rusya:
Suçlama öncesi en uzun gözaltı süresi 5 gün.
İtalya:
Suçlama öncesi gözaltı süresi 4 gün.
Kanada:
Kanada'da tutuklamalar genelde yargıdan alınan bir tutuklama izni ile yapılıyor ve tutuklama izninde suçlamalara yer veriliyor. Tutuklama izni olmaksızın tutklama yapmak da mümkün. Tutuklama izni olmadan gözaltına alınan kişilerin 24 saat içerisinde suçlanması gerekiyor.
İrlanda:
Genelde suçlama öncesi gözaltı süresi 1 gün. Terörizm vakalarında ise bu süre en fazla 3 güne çıkarılabiliyor.
Yeni Zelanda:
Yeni Zelanda'da gözaltına alınan kişilerin 'derhal' suçlanması gerekiyor. 'Derhal'in ne kadar süre olduğu konusunda herhangi bir tanım yok ancak 48 saatin üzerinde bir gözaltı süresinin kabul edilemez olduğu görüşü hakim.
Australya:
Terörizm suçları ile ilgili soruşturma nedeniyle tanınan en uzun gözaltı süresi 24 saat. Zanlının nakliyesi gibi zamanlar bu süreye dahil değil.
Almanya:
Polis tarafından gözlatına alınan kişilerin, eğer resmi tutuklama kararı yoksa, gözaltına alındıkları günden bir sonraki günün sonunda serbest bırakılması gerekir. Bu nedenle bir kişi bölgesel karakollarda 48 saatten fazla tutulamıyor.
Danimarka:
Suçlama öncesi en uzun gözaltı süresi 3 gün.
Norveç:
Suçlama öncesi en uzun gözaltı süresi 3 gün.
Güney Afrika:
Terörizm vakalarında en uzun gözaltı süresi 2 gün.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...