E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

DTP DOSYASI RAPORTÖRDE 

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasına ilişkin dosyanın raportörde olduğunu söyledi.

22.11.2007 - 21:48
DTP DOSYASI RAPORTÖRDE

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Demokratik Toplum Partisi"nin (DTP) kapatılmasına ilişkin yapılan başvuru dosyasının raportör incelemesinde olduğunu belirterek, "Çok sürmez. İlk incelemelerin süresi zaten aşağı yukarı 10 gün" dedi.
      Paksüt, Anayasa Mahkemesi"nde DTP hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, konuyla ilgili raportör incelemesinin devam ettiğini bildirdi.
      Bir başka soru üzerine Paksüt, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın iddianamesindeki ek tedbirlerle ilgili ne yapılacağının ayrıca mahkeme tarafından görüşüleceğini söyledi. Şu anda öyle bir görüşme yapılmadığını ifade eden Paksüt, bu konunun da incelemenin, yargılama sürecinin bir parçası olduğunu kaydetti.
      Dosyanın tensip tutanağı safhasına gelmediğini belirten Paksüt, "İnceleme raporunu alacağız. Başkan tarafından bir gün tespit edilecek, o gün inceleyeceğiz" dedi.
      Bu sürenin ne kadar olacağının sorulması üzerine Paksüt, "Çok sürmez.
      İlk incelemelerin süresi, zaten aşağı yukarı 10 gün. Yani mazeret veya başka bir sebep olmazsa yaklaşık 10 günde biten işler bunlar. Herhalde sayın Başkan önümüzdeki günlerde ilk inceleme için gündeme koyar" diye konuştu.
      Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi"ne açılan davalarda, "ceza davası" prosedürü izleniyor.
      Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa "tensip tutanağı" hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame, ön savunmanın verilmesi için DTP"ye gönderilecek.
      DTP"nin, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor.
      Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu, Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş, DTP"ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
      Raporun, Anayasa Mahkemesi"nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek.
      Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
      DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
      Anayasa"da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi"nin 11 asıl üyesinin en az 7"sinin oyu gerekecek.

Haberte

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
 
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
HIRİSTİYAN DÜNYASINDA BİRLİK KRİZİ
Ortodoks ve Katolik liderler “Küresel Kilise” için çalışmalarını sürdürürken ...
KÜRT OLMAYANA K.IRAK'TA MÜLK EDİNMEK ZORLAŞIYOR
Kuzey Irak bölgesel yönetimi, bölgede yaşayan Kürtler dışındaki Arap,Türkmen ...
 
PKK'DAN SIZMA TAKTİĞİ
Kuzey Irak'taki kamptan kaçan itirafçı, PKK'nın stratejisini anlattı.
KOMİSYON TOPLANTISINDA 'OYAK' TARTIŞMASI
TBMM Plan ve Bütçe görüşmelerinde DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ...
PAKİSTAN'DA İMRAN HAN SERBEST BIRAKILDI
Pakistan'da olağanüstü hali protesto ettiği için tutuklanan muhalefet ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
fransa
şampiyonlar Ligi
Adana Demirspor
seçim
Chloe Loughnan
pkk
Okan Buruk
Tatbikat