~Cep telefonları ve baz istasyonlarının insanların sağlığını etkileyip etkilemediği ve tümörlere neden olup olmadığı uzun zamandır araştırılmaya devam ediyor. Peki cep telefonlarının özellikle çocuklar üzerindeki zararı ne yönde oluyor? Cep telefonlarının kullanılışının nispeten yeni olması ve kanserin ortaya çıkabilmesi için uzun bir zaman gereksinimi olduğu için çalışmaların sonuçlarını bu bilgilerin ışığında yorumlanıyor. Gelecek yıllarda daha uzun yıllar cep telefonu kullanılması ve baz istasyonlarının yaydığı dalgalara maruz kalınmasıyla araştırma sonuçları şimdiki çalışmalardan daha farklı çıkabilir.
Prof. Dr. Coşkun TERCİMER cep telefonu kullanımıyla ilgili olarak; “Literatürde cep telefonları ve baz istasyonlarının insan sağlığı üzerine etkili olduğu konusunda farklı yayınlar var. Birçok yayında bunların kansere ve tümörlere neden olmadığı bildirilmekle birlikte sonuçların belirttilen nedenlerle ihtiyatla yorumlanması gerekir. 2007 yılında İsveç’ten yapılan bir çalışma cep telefonlarını 10 yıl ve üzerinde kullananlarda beyin tümörlerinde ve işitme siniri tümörlerinin daha sık görüldüğünü göstermiştir.
Baz istasyonlarına yakın yerlerde yaşayan kişilerde dolaşım sistemiyle ilgili bozuklukların, baş ağrısı, bulantı, depresyon, görme bozukluğu, konsantrasyon eksikliği ve uyku bozukluklarının daha sık görüldüğünü belirten çalışmalar da vardır.” dedi.
TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE RADYASYON ARTIYOR
Cep telefonu zararlarından söz edildiğinde özellikle bilinmesi gereken noktanın cep telefonlarının ne kadar radyasyon yaydığının bilinmesi gerektiğini ifade eden Tercimer; teknolojinin ilerlemesiyle üretilen cep telefonlarında radyasyonun daha çok olduğunu bildirdi.
ÇOCUKLAR SÜREKLİ KULLANMASIN!
Prof. Dr. Tercimer: “Tüm bu bilgilerin ışığında, daha az radyasyon yayan cep telefonlarını beklemek gerekir… Uzun süreli takip sonuçları ortaya çıkıncaya kadar da, daha körpe beyinlere sahip olan çocukların rutin olarak cep telefonu kullandırmayalım” dedi.
PROF. DR. COŞKUN TERCİMER
Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi
Hematoloji – Medikal Onkoloji
sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...