Almanya Genelkurmay Başkanı Wolfgang Schneiderhan, Afganistan'daki kanlı bir hava operasyonuna ilişkin gerçek bilgileri aktarmadığı gerekçesiyle kendi isteğiyle görevden alındı. Gelişme, Bild gazetesinin resmi açıklamaların aksine Afganistan'da söz konusu olayda sivillerin de öldüğüne dair gizli bir raporu yayınlamasının ardından geldi. Afganistan'ın Kunduz bölgesinde görevli Alman komutanlığının talebi üzerine bir Amerikan savaş uçağı tarafından 4 Eylül 2008'de gerçekleştirilen saldırıda 100'den fazla kişi ölmüştü.
Dönemin Alman Savunma Bakanı Franz Josef Jung ve askeri yetkililer saldırıda sivillerin öldüğü yolundaki haberleri yalanlamıştı. 2002'den beri görevde bulunan Genelkurmay Başkanı Schneiderhan'ın yanı sıra olayın siyasî sorumluluğunu üstlenen Savunma Bakanlığı Müsteşarı Peter Wichert de görevden alındı.
Yeni Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Gutenberg, Schneiderhan ile Wichert'in Afganistan'da görev yapan Alman birliğinin görev süresinin uzatılmasının ele alındığı meclis oturumunda görevlerinden azledilme talebinde bulunduklarını açıkladı. Bild gazetesinin dün gündeme taşıdığı gizli araştırma raporuna da değinen Gutenberg, "Rapor ilk defa dün masama geldi. Bu ve önceki yasama döneminden kalma diğer raporlar önüme konulmadı. İlgili makamlar sorumluluk üstlendi ve ilgili şahıslar gerekli sonucu çıkardı." dedi.
Söz konusu gizli rapor ve bir önceki yasama döneminden kalma diğer raporlar değerlendirildikten sonra federal mecliste temsil edilen parti gruplarına verileceğini belirten Savunma Bakanı, "Bütün bu raporlar elbette ki mahkeme huzurunda federal başsavcılığa teslim edilecektir." şeklinde konuştu.
MUHALEFET: İSTİFA YETERLİ DEĞİL
Muhalefet partileri ise sadece Schneiderhan ve Wichert'in istifasını yeterli bulmuyor. Anamuhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier, gizli raporla ortaya çıkan bilgilerin, Kunduz'da yaşanan olaylara yeni bir ışık tuttuğunu belirterek konuyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Yeşiller Partisi'nin Güvenlik Politikaları Sözcüsü Omid Nouripour ise asıl sorumlunun dönemin savunma bakanı ve şimdiki çalışma bakanı olan Franz Jung olduğunu belirterek istifasını talep etti.
Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) bünyesinde 4 bin 500 askerden oluşan bir Alman birliği görev yapıyor. Bugüne kadar 36 Alman askeri öldü ve 120'si ise yaralandı. Görev dönemi her yıl federal meclis tarafından uzatılan Alman askeri birliğin 2010'dan itibaren aşamalı olarak geri çekilmesi bekleniyor
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...