ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Beyaz Saray’da yaptıkları uzun görüşmenin üzerindeki sır perdesi, Washington-Tel Aviv ilişkilerinin geleceği ile ilgili spekülasyonları da beraberinde getirdi. Oval Ofis’te yaklaşık iki saat süren toplantıya, gazeteciler alınmadı, liderler birlikte fotoğraf çektirmedi. Netanyahu görüşmenin ardından yapılacak basın toplantısını iptal ederken, Savunma Bakanı Ehud Barak da İsrail radyosuna önceden söz verdiği mülakatı iptal etti. Görüşmenin ardından tek açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Yazılı açıklamada, Obama’nın, ülkesinin İsrail’in güvenliğine olan güçlü bağlılığını vurguladığı kaydedildi.
KRİZ YA DA KAPSAMLI ANLAŞMA
İsrail eski Başbakanlarından Ariel Şaron’un yardımcısı Dov Weisglass, görüşmenin içeriğinin kamuoyu ile paylaşılmamasının, iki ülke arasında derin bir krizin işareti olarak yorumlanabileceğini, ya da görüşmede İsrail siyasetinde sarsıcı etkiler yapacak uzun vadeli bir mutabakata varılmış olabileceğini söyledi. Weisglass, iki durumda da tarafların, gelişmeleri basınla paylaşmak istemediğini, iki senaryodan hangisinin gerçekleştiği konusunu ise zamanın göstereceğini söyledi.
ÜÇÜNCÜ İNTİFADA ENDİŞESİ
Filistin lideri Mahmud Abbas’ın seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından Ortadoğu barış sürecinin geleceğine ilişkin endişeler de arttı. Abbas sonrası dönemde Filistin liderliğinde yaşanacak kaosun, İsrail’i hedef alan kitlesel bir isyana dönüşerek yeni bir intifadaya yol açmasından endişe ediliyor. Son olarak Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Abbas’tan, aday olmama kararından vazgeçmesini isteyerek, “İsrail’in barış istemediği görülüyor” dedi.