Düğünlerde, maç kutlamalarında, asker uğurlamalarında, sevinci kedere dönüştüren silahlar trafikte de tehlike yaratıyor. Yastık altı, çekmece, kasa ve duvarın yanı sıra insanlar silahlarını arabalarındaki torpido gözünde tutuyor.
Son 15 yıldır silahsızlanma mücadelesi veren Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akcan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de hareket halindeki 8 milyon araçtan yüzde 6’sında ateşli silah bulunuyor. Bakırköy Psikiyatrik Tedavi ve Araştırma Merkezi, Adli Tıp Kurumu ve polis asayiş merkezi gibi kurumlardan alınan istatistik verilerle yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de torpidosunda silah bulunan araç sayısı 280 bin. Trafikte kayıtlı 16 milyon sürücü belgesi ile 12 milyon araç var. Bu araçlardan 8 milyonu da aktif. Ruhsatlı 7 milyon silahtan 280 bini sürücünün belinde ve torpidoda taşınıyor.
Otomobillerde ateşli silahların yanı sıra ‘levye’ ve ‘sopa’ gibi aletler de olası bir tehlike için el altında bulunduruluyor. Sürücülerin silah taşıdıklarına ilişkin uyarıda bulunan Ayhan Akcan, cinayetlerin yüzde 20’sinin sokakta, silahla işlenen her 10 cinayetten birinin de trafikte gerçekleştiğini söyledi. Ayhan Akcan, trafik denetlemelerinde araçlarında ruhsatlı silah bulunduran kişilerin bir ceza almadığını belirtti ve “Oysa araçta silah bulundurmanın yaptırımı alkollü araç kullanmakla aynı kategoride olmalı” şeklinde konuştu.
Yasak işe yarıyor
Son yıllarda yapılan araştırmalar siviller arasındaki silahlanmanın arttığını ortaya koyuyor. Uluslararası Küçük Silahlar Eylem Ağı (IANSA) verilerine göre siviller dünyadaki silahların yüzde 74’üne sahip. Rakamlara göre en büyük sivil cephanelik ise ABD. ABD’de her 100 kişiden 90’ında ateşli silah var. Araştırmalar silahlara dair cezalar sertleştikçe cinayetlerin azaldığını ortaya koyuyor. Avustralya’da yenilenen silah kanunları, 1990’larda meydana gelen silahla ölüm oranlarında düşme sağladı. 1991’den bu yana birçok yeni silah kanunu yürürlüğe koyan Kanada’da ise silahlarla işlenen cinayetler 2003’te yüzde 46 düştü. Silahla işlenen cinayet oranı da diğer cinayetlere göre yüzde 36 azaldı. Silah yasalarındaki değişiklikle 2003’te İngiltere ve Galler’deki cinayet oranları yüzde 33 azaldı.
(Radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...