Zaman'a konuşan Erdoğan'a yakın bir kaynak, "Heyet gönderilmesi çok kısa bir sürede olacak bir şey değil. Öneriyi olumlu bir bakışla değerlendiriyoruz. Detayları şu aşamada belli değil." dedi. Irak Anayasası'nın 140. maddesi gereğince kasım ayında yapılacak bir referandum ile Kerkük'ün geleceğine ilişkin karar alınacak. Türkiye, taraflar arasında bir uzlaşı sağlanmadan yapılacak referandumun Kerkük'te iç barışı bozacağını ve önlenemez sonuçları olacağını savunuyor. Ankara, Kerkük'ün demografisinin değiştirildiğini belirterek mevcut şartlarda bir referanduma itiraz ediyor. Irak'ta ise referandumla ilgili ilk aşama olarak görülen 'normalleştirme' süreci bir süre önce başladı. Sürecin ikinci aşamasında nüfus sayımı yapılması öngörülüyor. Irak'ın Kürt kökenli cumhurbaşkanı Celal Talabani, Riyad'da Erdoğan'a, 'sürpriz' bir öneride bulunarak, "Kerkük'le ilgili Iraklıların yanlışı var mı? Heyet gönderin, Kerkük'te inceleme yapsın. Tapu sicil kayıtlarında silinme var mı, araştırsın. Heyet demografik yapıyı da incelesin. Tapuların aslı Bağdat'ta... Türkiye'nin Musul konsolosluğu araştırsın." dedi. Teklifi Zaman'a değerlendiren Kerkük Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, "Bu gibi verilere dayalı çalışmalar barışın sağlanmasına yardımcı olabilir." dedi. Türkiye'den gidecek heyetin, Kerkük ve Bağdat'a gitmeden önce Ankara'daki Başbakanlık Devlet Arşivleri'nde konuya ilişkin çalışma yapmasını öneren Nakip, "Kerkük'e gittiklerinde insanlarla da görüşebilirler. 10 Nisan 2003'te Kerkük'teki belgeler yağmalandı; ama asılları Bağdat'ta. Orada da bir araştırma yapılmalı." diye konuştu.
Türkiye'den Lozan öncesinde de heyet gitmişti
Kerkük Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, Kerkük'e heyet gönderilmesi konusuyla ilgili tarihî gerçeğe dikkat çekerek,"1924'te de Lozan Anlaşması öncesinde Türkiye'den bir heyet bölgeye gitmiş ve bir takım tespitlerde bulunmuştu." diye konuştu. Irak Türkmen Cephesi Ankara temsilcisi Ahmet Muratlı ise Türkiye'nin göndereceği heyette Türkmenlerin de temsil edilmesi gerektiğini savundu. Muratlı, Talabani ve Irak yönetiminin arşivleri sansürsüz bir şekilde heyete açması gerektiğini söyledi.
Heyetli diplomasi dönemi
Celal Talabani'nin 'Kerkük'e heyet gönderin' teklifi, Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde Kudüs'e giden heyetini akla getirdi. Haremüşşerif'in Mağrip kapısında İsrail tarafından yapılan kazı çalışmalarının kutsal mekâna zarar verip vermediğini yerinde incelemek için geçtiğimiz günlerde Türkiye'den bir heyet bölgeye gitmişti. 7 kişiden oluşan teknik heyet, iki günlük çalışmaların ardından Ankara'ya dönmüş ve raporunu Başbakan Tayyip Erdoğan'a iletmişti.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...