AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat önceki gün AKP'nin genel seçimlerde aldığı yüzde 47'nin artık yetmediğini, yerel seçim hedeflerinin yüzde 60 olduğunu söyledi. Bu gerçekçi bir rakam mı?
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat önceki gün AKP'nin genel seçimlerde aldığı yüzde 47'nin artık yetmediğini, yerel seçim hedeflerinin yüzde 60 olduğunu söyledi.
Yüzde 60 büyük laf.
Bu iddiaya ne diyelim? Olur mu?
Yüzde 47 de beklenmiyordu, acaba şimdi yüzde 60 AKP'yi de görür mü bu ülke?
Bu sorunun cevabını KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır verdi.
Bekir Ağırdır yüzde 60 AKP'yi de göreceğimizi düşünmüyor. Ama, yüzde 52'yi gerçekçi buluyor.
İşte, 22 Temmuz seçim sonuçlarını doğru öngören tek araştırma kurumu KONDA Müdürü Ağırdır'ın söyledikleri:
-AKP'nin 2009'daki yerel seçimlerde yüzde 60'ı tutturması olabilir mi?
Henüz yerel seçimlere vakit var daha. Şu anda söylenecek herşey spekülasyondur bu nedenle ancak his olarak şunu söyleyebilirim. AKP yerel seçimlerde yüzde 60'a varamaz. Fakat yüzde 47'lik oyunu artırarak yüzde 50-52 civarına varabilir.AKP'nin yerel seçimlerde toplamı 3500 olan belediyelerin ¾'ünü alacağını düşünüyorum. Bakın biz 22 Temmuz seçimlerinden sonra geçen 5 ayda o kadar çok şey yaşadık ki. Dağlıca saldırısı, askeri operasyon, referandum yaptık, Cumhurbaşkanı seçtik, kuraklığı tartıştık, Kaz Dağları'nı tartıştık, yeni Anayasa çalışmaları var. Oturmuş batılı ülkerinin her birini 5'er sene konuşacağı olayların tamamını bir 5 aya sığdırdık. Toplumda bir yüklenme var ama bunlara karşılık ortaya vizyon koyan altrenatif siyasi partiler yok. Ne MHP ortaya bir vizyon koyuyor, ne CHP. Onlar sadece karşı olma pozisyonundalar.
-AKP Kazdağları için nasıl bir vizyon koydu ortaya?
Çevreyi kaale almayan bir ekonomik kalkınma modeli. “Ağacı keseceğim ama sana ekonomik kalkınma sağlayacağım” dedi.
-Bizim vatandaşta ekonomiden başka şeyi gören göz henüz yok, değil mi?
Evet, yok. Vatandaşa hem çevreyi koruma, hem de ekonomik kalkınma aynı anda nasıl olur, bunu gösteren siyasi parti de yok.
-AKP yüzde 47'den yüzde 52'ye çıkabilir dediniz. Bu ek oylar nerden gelir?
Üç yerden.
1-MHP'den oy çalar. MHP tabanı ile AKP tabanı arasında muazzam farklılıklar yok. AKP yerel seçimlerde MHP'ye karşı iktidar olmanın avantajlarından istifade eder
2-Kürtlerden daha fazla oy alır. AKP askeri operasyonun yanı sıra, ekonomik önlemler alacağı, yeni yatırımlar yapacağı ve somut bir-iki adım atacağı yönünde bir izlenim oluşturdu Kürt seçmende.
3-CHP'den oy alır. CHP'nin AKP'ye sert karşıt olmayan, mutedil kesimlerinden oy alır.
-Aleviler?
Diyanet'te Alevilere ait bir bölüm oluşturma yönünde bir faaliyeti var AKP'nin. Onlardan ek oy alır mı?
Bu Alevileri etkileyebilir. Bilhassa kırsal kesimde yaşayan ve örgütlü olmayan Alevilerden oy alabilir AKP. Köydes projeleri ve sosyal güvenlik projeleri de bunda etkili olur. Alevilerin örgütlü olan kesimleri ise kanaat önderlerinin tutumuna göre davranır. Bu kanaat önderlerinin içinde İzzettin Doğan da vardır, Reha Çamuroğlu da.
-AKP'nin ek oy alacağı kesimleri nasıl değerlendirmek lazım? AKP çekirdek olarak Milli Görüş geleneğinden. Artan oylar toplumun AKP'yle benzeşmesi ile açıklanabilir mi?
AKP'ye oy veren vatandaşların AKP'ye benzeştiği için oy verdiğini söylemek haksızlıktır. AKP değil, ona neden oy verildiğidir burada esas olan. Bakın. Türkiye'de üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 10'u devletin burs ve yurt imkanlarından faydalanabiliyor. Geri kalan ne yapıyor? Çok mu zengin? Hayır. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi 50.000 üniversite öğrencisine burs veriyor. Buna bilmemne vakıfları, tarikatları dahil değil. Ben devlet imkanları ile okudum. O zaman eğer devlet imkanı olmasaydı ve biri gelip babama, “Çocuğunu üniversiteyi bitirene kadar okutacağız” deseydi, babam, “Yok, bunlar tarikat” mı diyecekti? Ne yapacaktı babam? Beni okutabilmek için verilen desteği kabul edecekti. Bugün Türkiye'de birçok ailenin durumu bu. Çok derin bir yoksulluk var. Bunun dışında moda deyimle toplumda derin bir ahlaki problem var. Vatandaş ahlaki çözülmeye karşı kendini güvensiz ve yalnız hissediyor. AKP'yi bir sığınak olarak görüyor. Vatandaş AKP'ye laikliğe karşı olduğu için oy vermiyor. 22 Temmuz seçimlerini değerlendirirken, beceriksizliği yüzünden oy alamayan siyasetçiler, “AKP'nin oyları Genelkurmay'ın muhtırasına karşı arttı” dediler.Ne alakası var. Vatandaş Genelkurmay'ı oylamadı o seçimde. Ayrıca, 22 Temmuz seçim sonuçlarını değerlendirirken şunu söylemiştik. AKP'ye oy verenlerin 1/3'ü başka alternatif görmediği için ve mecburen AKP'ye oy verdi. Şu anda da bu durum devam ediyor. Bizim aslında şu anda çok büyük bir yönetimde kalite sorunumuz var ama bunu konuşmuyoruz. Çevrenize bir bakın. Mimariden, toplu konuta, yönetimin her kademesine kadar. Çok kalitesiz bir yönetimle karşı karşıyayız ama buna gelemedik henüz maalesef.
-AKP'ye oy verenler arasında birgün muhalefete dönme potansiyeli konusunda bir öngörünüz var mı?
Bu tarz bir öngörü için vakit erken.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...