E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ABD Türkiye'ye Baskı Yaptı mı? CUMHURBAŞKANI GÜL CEVAPLADI

Cumhurbaşkanı Gül, Ahmedinejad'ın ziyaretiyle ilgili kamuoyu-nda tartışılan sorulara cevap verdi. Gül, ABD'nin Türkiye'yi uyardığı iddiasına karşı çıktı.

16.08.2008 - 17:35
ABD Türkiye ye Baskı Yaptı mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'la imzalanması gündemde olan enerji iş birliği anlaşması konusunda ABD'nin baskı yaptığı iddialarına ilişkin, “Türkiye, büyük bir ülkedir. Birisi şunu söyledi diye Türkiye onu yapmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hacı Bektaş Veli anma törenlerinin ardından Nevşehir'e geçti. Basına kapalı gerçekleşen öğle yemeğinden sonra Cumhurbaşkanı Gül Nevşehir Valiliğini ziyaret etti.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ve diğer yetkililer tarafından törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, Valilik şeref defterini imzaladı. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'e Vali Hacımustafaoğlu tarafından Hitit vazosu hediye edildi.

Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretinde enerji iş birliği anlaşmasının imzalanmadığının hatırlatılması ve “Neden enerji anlaşması imzalanamadı? ABD devrede miydi?” sorusu üzerine, İran'ın, Türkiye'nin komşusu olduğunu söyleyerek ülkelerin birbirlerinin içişlerine karışmadan ekonomik ve bölgesel ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.

“Başka bölgelerden başka ülkeler nasıl düşünür, onlar ayrı. Biz kendi çıkarlarımızı, kendi milli menfaatlerimizi düşünürüz” diyen Gül, bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması için Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı istediğini ifade etti.

İki ülkenin farklı politikaları ve farklı eğilimleri olduğunu belirten Gül, buna tarafların saygı gösterdiğini kaydetti. Ahmedinejad'ın ziyaretinin en önemli konularından birisinin, “nükleer mesele” olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti: “Böyle bir konuda, sınırımızda, bölgemizde olağanüstü bir gelişme olursa Türkiye'nin hiç umursamaması mı gerekir? Irak savaşından sadece Iraklılar mı zarar gördü? 'Bize ne' mi dedik? Ne kadar çok etkilendik. Dolayısıyla nükleer konunun da barışçıl bir neticeye ulaşması için herkese çok iş düşer, bize de çok iş düşer. Benim yaptığım görüşmenin en önemli bölümü bu konuyla ilgilidir.”

Dışişleri Bakanlığından bu yana yakın şekilde ilgilendiği bu konuyla ilgili görüşlerini açık şekilde Ahmedinejad'a ilettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu görüşmenin yalnızca Türkiye için değil dünya için de önemli olduğunu vurguladı. Gül, olaylara büyük ölçekli bakılması gerektiğini de dile getirdi.

Ahmedinejad'ın ziyaretinde, terörle ilgili çok detaylı bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Gül, Türkiye'nin terörle amansız bir mücadele içerisinde olduğunu, şehitler verdiğini ama kararlılığın eksilmediğini vurguladı.

TERÖR ANLAŞMASININ ÖNEMİ

Terör örgütü PKK'nın PJAK koluyla da İran'ın mücadele ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkelerin komşu olması nedeniyle sınırdan terörist geçişleri olabildiğini bu nedenle terör anlaşmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Türkiye ile İran arasındaki enerji iş birliği anlaşması konusunda ise gazla ilgili daha önceden karşılıklı mutabakat zaptı imzalandığını anımsatarak, bunun daha da ileriye götürülmesi gerektiğini ifade etti.

Daha da ileriye gitmek için hazırlıkların yetersiz olduğunu gördüklerini anlatan Gül, bu konuda iki ülke enerji bakanlarının daha detaylı çalışacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lütfen olaylara büyük ölçekli yaklaşalım. Türkiye, büyük bir ülkedir. Birisi şunu söyledi diye Türkiye onu yapmaz. Şüphesiz ki Türkiye'nin müttefikleri vardır. Politikaları gayet açık ve nettir. İran'la birçok konuda farklı politikalarımız vardır ama Türkiye'yi çok küçük bir ülkeymiş gibi görüp, 'Birisi şöyle dedi de onun için böyle yapıldı' sözüne inanmak doğrusu birazcık bizi üzer. Kendi halkımıza, kendi ülkemize karşı, daha takdirkar olmamız gerekir. Ülkemizin büyük meselelerle uğraştığını herkesin görmesi gerekir. Bu ziyareti bu çerçeve içerisinde görmenizi arzu ederim.”

Ahmedinejad'ın ziyareti esnasında İstanbul'da trafik sıkıntısı yaşandığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, alınan önlemlere kendisinin de şaşırdığını ve duruma üzüldüğünü söyledi. İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünün ihmal edemeyecekleri bir tehdit ve istihbarat aldığını söylediklerini aktaran Gül, tedbirlerin bu yüzden alındığını kaydetti.

ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER

Türkiye ve Ermenistan A milli futbol takımları arasında 6 Eylülde Ermenistan'ın başkenti Erivan'da oynanacak Dünya Kupası ön eleme maçı için bu ülkeye gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin bütün bölgede istikrar peşinde olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya İstikrar Platformu'nun da bütün bölgeyi kapsadığını hatırlattı.
Gül, “Bölgedeki bütün bu donmuş problemlerin çözülmesi, donmuş problemlerin ileride savaşa dönüşmemesi, ileride büyük istikrarsızlıklar doğurmaması için ön tedbirlerin alınması gerekir. Biz bu çerçeve içerisinde her şeye bakıyoruz. Hiç kimseye düşmanlığımız yok” dedi.

ANMA TÖRENLERİNDEKİ PROTESTOLAR

Hacı Bektaş Veli anma törenlerinde yaşanan protestoların hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gül, Hacı Bektaş Veli'yi anmanın, onun tavsiye ve öğütlerini anlamak ve gösterdiği yolu bir kez daha yorumlamak olduğunu ifade etti.

Hacı Bektaş Veli'nin hoşgörü ve karşılıklı anlayışa işaret ettiğini söyleyen Gül, “Farklı fikirler, düşünceler orada bir şekilde ifade edilmiş olabilir, ama hepimiz bir milletiz. Hepimizin farklılıkları Türkiye'nin zenginlikleridir. Bunu büyütmemek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül bir gazetecinin, ABD'nin, Gürcistan'a yardım amacıyla iki gemisini Karadeniz'e göndermek istediğini hatırlatması ve değerlendirmesini sorması üzerine, Dışişleri Bakanlığının gelişmeleri değerlendirdiğini ve gereğini hükümete ileteceğini belirtti.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet Genel Müdürü Köksal: Gazeteciler İçin Özel Dinleme Yok…
Türk basınının lokomotif gazetelerine dahi röportaj vermeyen Emniyet Genel ...
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
 
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
 
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
İzmir'de Suya Arsenik İndirimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, musluklarından akan suyu arsenik korkusu ...
KESK Rakamı Beğenmedi, Tehdit Etti !
Toplu görüşmelere katılmayan KESK belirlenen rakamlara tepki gösterdi, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Sağlık
Kocan Kadar Konuş
Şota Arveladze
uefa
Elif Erbakan
Tarsus
ismail kartal
Guus Hiddink
iletişim