Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4. Tarım Orman Şurası'nda yapay zeka konusunda çok önemli tespitler yapıldığını belirtti.
Yumaklı, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından düzenlenen "AI Tomorrow Summit 2025" etkinliğinde yaptığı konuşmada, yapay zekayı sadece bilişim sektörünü ilgilendiren bir konu olarak görmediklerini, bunun tarımın da en önemli konularından birisi olması gerektiğini söyledi.
Bilim ve teknolojinin her alana sirayet ettiğini açık ve net gördüklerini vurgulayan Yumaklı, 2002'de 67 milyon olan ülke nüfusunun 86 milyon kişiye çıktığını, aynı dönemde ülkeye gelen turist sayısının 5 kat artışla 62 milyona yükseldiğini aktardı.
"KENTLEŞME ORANI YÜZDE 77 OLDU"
Yumaklı, kentleşme oranının yüzde 77'lere ulaştığı bilgisini vererek, "Bu tablo, gıdaya olan ihtiyacımızın arttığını ve artacağını gösteriyor. Bu süreçte, teknolojiyi politikalarımıza entegre ederek, gıda arz güvenliğimizi sağlamak için gayret gösteriyoruz." diye konuştu.
"TEKNOLOJİYE ENTEGRE OLUNMALI"
Son 23 yılda bitkisel üretimde yüzde 40, hayvansal üretimde 3 kata kadar daha fazla üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yumaklı, dünyayla ticaret yapmak için, zamanın teknolojisi ve üretim sistemlerinin, sektörlerin altyapısına entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.
YENİ HEDEF "TARIM 5.0"
Yumaklı, ulusal ve uluslararası kuruluşların gelecek projeksiyonlarına baktıklarında, bugünden daha çok üretmeleri gerektiğine işaret ederek, Tarım 4.0'da yakaladıkları başarıyı, bundan sonra Tarım 5.0'da yakalayacaklarını dile getirdi.
Dünyada tarım alanlarının daraldığını belirten Yumaklı, verimli, kaliteli, rekabetçiliği yüksek, daha az girdiyle ekonomik üretim yapmaya odaklanmak durumunda olduklarını ifade etti.
Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal alanda yenilikçi, rekabetçi, verimli ve kaliteli üretim yapabilmesi adına kapsayıcı, sürdürülebilir ve ölçeklendirilebilir üretime yönlendiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:
Bu kapsamda AR-GE çalışmalarına hız verdik. 2007'den bu yana, 2 bin 231 proje önerisi geldi, projelerin 483'ü program kapsamında desteklendi. Kamu-üniversite-özel sektör işbirliğini geliştirmek için enstitülerimizde özel AR-GE ofisleri kurduk. Bakanlığımızın bünyesinde 3'ü dijital tarım teknolojilerinin de araştırıldığı merkezler olmak üzere, 33 AR-GE inovasyon merkezi açtık, 15 AR-GE inovasyon merkezi daha kurulması çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bitkisel ve hayvansal genetik zenginliğimizi tohum gen bankalarımızda saklıyoruz. Verimli, kaliteli, kuraklık ve soğuğa dayanıklı türler geliştiriyoruz. Üreticilerimizin bilgiye ulaşım ihtiyacının çok yoğun olduğunu düşünürsek, özellikle dijitalleşmeyi son dönemde ön plana aldık.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...