Düzenlemenin Adalet Komisyonu'na havale edildiğini açıklayan Toptan, Meclis Başkan Vekili Mumcu'nun tavrını ise 'kendi takdiri' olarak yorumladı. 301. maddede yapılacak değişiklikle, dava açma yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesini doğru bulmadığını belirten Meclis Başkanı, bu yetkinin Adalet Bakanı'nda olması gerektiğini kaydetti.
Güldal Mumcu, Türklüğe hakaret suçuna verilecek cezayı düzenleyen TCK'nın 301. maddesiyle ilgili değişiklik teklifini imzalamamıştı. Meclis Başkanı Toptan'ın ricasına rağmen Mumcu, CHP lideri Deniz Baykal'ın isteği doğrultusunda hareket etmişti.
Köksal Toptan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 301. madde teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Mumcu'nun teklifi komisyona göndermemesinin tamamen kendi takdiri olduğuna dikkati çeken Toptan, "Sayın Mumcu, bilinen nedenlerle ve tamamen kendi takdirine göre hareket ederek, benim gelip bu kararı vermemi istemiş ve o nedenle kanun teklifini ilgili komisyona havale etmemiştir." diye konuştu. Yaptığı incelemede, kanun teklifinde teknik açıdan bir sorun görmediğini ve Adalet Komisyonu'na havale ettiğini anlatan Toptan, "Bundan sonraki süreçte komisyon çalışma yapacak ve herkesi dinledikten sonra hazırladığı raporu TBMM Genel Kurulu'na sunacak. Genel Kurul da uzun zamandır tartışılan TCK'nın bu maddesiyle ilgili kararını verecek." diye konuştu. Köksal Toptan, 301. maddede yapılacak değişiklikle dava açma yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesini doğru bulmadı. Kovuşturma açıldıktan sonra bir dosya ile cumhurbaşkanının karar verebilmesinin zorluğuna işaret eden Meclis Başkanı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kovuşturma çok ciddi bir cezai incelemeyi gerektirir. Dosya ile ilgili olarak, şahsi kanaatim odur ki; böyle bir organla donatılmamış olan cumhurbaşkanı makamını kovuşturma aşamasında çok zor durumda bırakabilir. Bu sebeple, eskiden olduğu gibi, Adalet Bakanlığı'nın iznini aramak en doğru yaklaşımdır. Çünkü Adalet Bakanlığı'nda konuyla ilgili, çok sayıda uzman vardır. Bakanı bilgilendirecek çok imkân vardır."
Toptan, milletvekillerine yönelik çıkan haberler konusunda da basını dikkatli olmaya çağırdı. Bazı gazetelerde yer alan, 'Konuşma ücretleri devlet tarafından ödenen milletvekilleri cep telefonlarından eşine dostuna kontör dağıtıyor.' haberlerinin doğru olmadığını ifade etti. Toptan, "Yönetmelik dışında başkanlık kararı dışında, kontör ücreti adı altında hiç kimseye bir ödeme yapılmış değildir." dedi. Aynı hususun tedavi giderleriyle ilgili yapılan haberler için de geçerli olduğunu kaydeden Meclis Başkanı, milletvekillerinin her vatandaş gibi ilaçlarının yüzde 20'sini ödediğini söyledi. Toptan şöyle devam etti: "Gözlük ücretlerini, işitme cihazları gibi ücretlerin yüzdesini ödemektedir. Yine aynı şekilde her vatandaşımız gibi A tipi hastanelerdeki farkı da ödemektedirler. TBMM'nin ödemiş olduğu ücret, Türk Tabipleri Birliği'nin tespit ettiği tarifeye göre yapılan ödemedir. 1990'da çıkarılan yasaya göre yapılan düzenlemedir."
Komisyon, cuma günü görüşecek
TCK'nın 301 ve 305. maddeleriyle ilgili teklifin görüşme takvimi belli oldu. TBMM Adalet Komisyonu'nun hazırladığı takvime göre, teklif 18 Nisan Cuma günü görüşülmeye başlanacak. Görüşmelerin tamamlanmaması halinde 19 Nisan Cumartesi günü de işin bitimine kadar çalışmaya devam edilecek. Teklifin, tali komisyon olan TBMM AB Uyum Komisyonu'nda ise 16 Nisan Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...