301 değişikliğindeki son farklı ses Dengir Mir Mehmet Fırat'tan geldi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, 301. madde değişikliği teklifinde soruşturma açma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesine yönelik yapılan eleştirilere, “Kimi istiyorlarsa buyursunlar, önersinler kabul edelim” diye konuştu.
Fırat, yaptığı açıklamada, eleştirilerin önemli olmadığını belirterek, “İlla Cumhurbaşkanı olacak diye bir şey yok. Kimi istiyorlarsa buyursunlar önersinler kabul edelim. Adalet Bakanını istiyorlarsa onu getirsinler, kabul edelim. Komisyona gelecek, orada bir şekil verilir” dedi.
Başbakan Erdoğan, Katar'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı makamının partiler üstü olduğu için soruşturma açma yetkisinin de bu makamda olması gerektiğini belirtmişti.
Günay'ın 301 Tepkisi
Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine ilişkin AKP tarafından verilen değişiklik önerisine bir eleştiri de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan geldi. Günay, soruşturma açma izninin Cumhurbaşkanına verilmesinin yasayla değil Anayasa değişikliğiyle yapılmasının daha uygun olacağını söyledi.
Türk-Amerikan Derneği’nde gerçekleştirilen Mardin Tanıtım Haftası’nın açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, 301. maddenin birçok yazarın, aydının ve bilim adamının hak etmediği sorgulamalar ve yargılamalara maruz kalmasına; Türkiye’nin de düşünce özgürlüğü açısından sıkıntı yaşamasına neden olduğunu söyledi. Düşünce özgürlüğü üzerinde bir "gölge oluşturmayacak" biçimde yeni bir düzenleme yapılmasının çok doğal olduğunu belirten Günay, “Cumhurbaşkanı’nda mı olur Adalet Bakanında mı olur ama bir izin mekanizması gerekiyor” dedi.
Günay, yaşanan tartışmanın “Cumhurbaşkanına kanunla mı yoksa Anayasa değişikliğiyle mi görev verilmesi gerektiği” olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Soruşturma açma izni Adalet Bakanına da verilebilir. Sonra eğer gerekiyorsa Anayasa değişikliği yapılarak, devletle ilgili tartışmalar olduğun için devletin ve milletin bütünlüğünü temsil eden makam olmak açısından Cumhurbaşkanını da verilebilir. Ama o galiba anayasa değişikliğiyle olsa daha uygun olabilirdi. Komisyondaki arkadaşlarımızın görüşlerini öğrenmeyi tercih ediyorum.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...