'Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2008 Yılı Mali Destek Programları'na katılmak üzere Mersin'e gelen Bakan Tüzmen, çıkışta gazetecilere, 2008 yılı değerlendirmeleri ve 2009 yılı ihracat hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu. Tüzmen, 2008 yılının son dönemlerdeki sıkıntılara rağmen ihracatta ciddi bir çalışmanın ortaya konduğu bir yıl olduğuna dikkat çekti. 2008'de ihracatın ithalatı karşılama oranının yükseldiğini anlatan Tüzmen, 2009 yılında da çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.
Geride bırakılan 6 yılı altın yıl olarak nitelendiren Tüzmen, Türkiye'nin 2003 -2008 arasında çalışmasını bütün dünyaya en iyi gösteren bir ülke olarak, dünya ülkeleri sıralamasında en üst düzeye kendisini getirdiğini söyledi.
Büyük bir başarı hikayesini arkada bıraktıklarını vurgulayan Tüzmen, "Önümüzdeki 2009-2010'da zorlu bir dönem. Ama biz bu deneyimimizi, bu tecrübemizi bütün ihracatçılarla beraber komşu ve çevre ülkeler başta olmak üzere Asya ülkeleri Afrika ülkeleri ve yeni açıldığımız Güney Amerika olmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizim için şunun tescili yapılmıştır. Türkiye, gerçekten bütün dünyanın büyüme hızları içinde en hızlı ihracat artışı sağlayan ülkeler arasında ikinci sıraya gelmiştir. Şu anda dünyanın 20 dış ticaret ülkesi arasında yarışıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, 2012 yılı hedefi olan 200 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için işleri o şekilde yoğunlaştıracağına değinen Tüzmen, "Ülkemiz 2023'te de 500 milyar dolar ihracatı arkasında bırakarak yoluna devam edecektir" dedi. 2009-2010 yıllarının da kolay olmayacağının altını çizen Tüzmen, şöyle devam etti:
"Ancak, bu bizim orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi değiştirmeyecek. İniş çıkışlar yaşandı, yaşanacaktır da ama bizim uzun vadede hedeflerimiz hiçbir zaman değişmeyecektir."
Öte yandan, 2009 yılında ekonomik krizin Türkiye'yi ne kadar etkileyeceği şeklindeki bir soruya Tüzmen, "Biz onun açıklamasını başta yaptık. Eximbank kaynaklarının artırılması, sermayenin artırılması yine buradan yararlanacak firma sayısını artırılması konusunda çalışmalar yaptık. Yine baktığınız zaman Küçük ve Orta Boy İşletmelere gerekli destekler sağlandı ve tabii ki bütün dünyanın yaşadığı krizden Türkiye'nin en az sıkıntıyla çıkması için gerekli çalışmalar yapıldı" şeklinde cevap verdi.
Bakan Tüzmen, Arap Birliği ülkelerinin de tek para birimine geçmesi ile ilgili soruya ise, Arap ülkelerinde bu yöndeki çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.
"Bizim açımızdan önemli olan bütün bu ülkelerin kendi aralarında barış içinde birlikteliğinin sağlanması" diyen Tüzmen, "O zaman bu ticaret ve yatırım açılımlarımız çok daha kolay olacak. Görüyorsunuz yaşanan hadiseler nasıl bir biri arkasına etki yaşatıyor. Dolayısıyla bizim için önemli olan bu. Yani Arap ülkelerinin kesişme noktası ile Avrupa Ülkelerinin kesişme noktalarını kesiştirmek. Türkiye, hem Arap hem de Avrupa dünyası için en önemli konumda olan bir ülke. Zaten Türkiye'nin değeri çok iyi anlaşıldığı için biz bu kadar rahat edebiliyoruz." diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...