Geçen yasama döneminde, “rüşvet” alınmayacağı konusunda Japonya’ya güvence veren hükümler bulunması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı tarafından bazı hükümleri değiştirilen ancak CHP’nin tepkisini çekmeye devam eden ve AKP Hükümeti tarafından yenilenen tasarı, bir kez daha Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin Hibe Yoluyla Yapımına İlişkin Nota ve Görüşme Tutanaklarının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, Japonya Hükümeti’nin Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin yapımı için 436 milyon yen hibe yardımında bulunmasını öngörüyor.
Tasarının geçen yasama döneminde Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında CHP’li üyeler, Japon hibesinden “rüşvet alınmayacağı” yolundaki ifadelerin Türkiye’yi küçük düşürdüğü gerekçesiyle karşı çıkmışlar ve tasarı Dışişleri Bakanlığına geri gönderilmiş, bazı değişikliklerden sonra Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.
-CHP’LİLERİN MUHALEFET ŞERHİ-
Bu değişikliklere rağmen, Komisyonun CHP’li üyeleri İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, tasarıya muhalefet şerhi koymuştu.
Öymen, muhalefet şerhinde, Arkeoloji Müzesinin hibe yoluyla yapımı projesi için verilecek “Japon hibesinden rüşvet alınmayacağı” yolundaki ifadelerin devlet gelenegiyle bağdaşmaması ve Türkiye’yi küçük düşürücü bir nitelik taşıdığı konusunda görüş birliğinin ortaya çıkması üzerine tasarının Dışişleri Bakanlığı’na iade edildiğini ve yeni bir metin geldiğini hatırlattı.
Öymen şunları söyledi:
“Bu defa sunulan metinde rüşvete açık bir atıf yapılmamakla birlikte, metin içinde yer alan usule ilişkin ayrıntılar hakkında görüşme tutanaklarının 2. maddesinde sözü edilen Japon mevzuatının incelenmesinden, aynı ifadelerin orada da mevcut olduğu görülmektedir. Böylelikle bu konuya doğrudan atıf yapılmamakla birlikte, dolaylı yapılan atıf aynı sonucu doğurmaktadır. O bakımdan kabul edilebilecek nitelikte görülmemektedir.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...