E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'34’üncü İstanbul Kitap Fuarı' Açıldı! 

34’üncü İstanbul Kitap Fuarı’nda da her zamanki gibi ‘Tolstoyevski’ eseri soranlar da olacaktır, stantlardan kitap yürütecek olanlar da... Peki kitap hırsızlarına karşı ne yapılıyor?

7.11.2015 - 07:23
 34’üncü İstanbul Kitap Fuarı  Açıldı!

Kıvanç Koçak, İletişim Yayınları’nın editörü. Kitap fuarlarının hem kitapseveri hem yayıncıyı bir araya getiren ve mutlu eden ortamlar olduğunu söylerken bir de ‘ama’ ekliyor cümlesinin sonuna: “Yayınevi çalışanları açısından aynı zamanda gözü dört açma ortamları!” Zira Koçak’a göre, bu fuarlar, enteresan biçimde bir tür hırsızlık fuarlarına dönüşebiliyor: “Dört bir yayınevinin standını gezip sırt çantalarını ağzına kadar kitapla dolduran ‘ekipler’, daha bireysel takılıp 3-5 kitap ‘çıkartan’lar...

Bazı ‘ekiplerin’ okumakla falan ilgisi olmadığını, çaldıkları kitapları sattıklarını biliyoruz. Kitap çalan birini yakaladığımızda hiçbir şey olmamış gibi sırıtıp yoluna devam edenler olduğu gibi, sahici bir yüzsüzlükle ağız dalaşına girenler de oluyor. ‘Ödeme yapmadınız’ dediğinizde, ‘Unutmuşum’ cevabını alınca gösterdiğiniz iyi niyetli yaklaşım, ‘E, buyurun kasaya gidelim’ lafınıza ‘Yok, al kitabı’ cevabıyla kayboluyor haliyle. Okur olarak kitapların pahalı olduğundan, okumak istediğiniz bir kitabın fiyatının bütçenizi aştığından tabii ki söz edebilirsiniz ve kimi durumlarda haklı da olabilirsiniz ama hırsızlık yapmak yerine bunu açıkyüreklilikle ifade ettiğinizde daha fazla indirim almanız mümkün olabiliyor. Lafa gelince hırsızlıktan bu kadar yakınılan bir ülkede stantlardan kitap çalmanın hırsızlık olarak değerlendirilmiyor oluşuna ne demeli bilmiyorum.”

 



 

İSTEDİM AMA ÇALMADIM

Siren Yayınları’nın kurucularından Erol Aydın, bir kitap için nasıl bir emek sarf edildiğini çok iyi bildiğinden kitap çalma mevzuuna romantik ya da sıcak bakılmaması gerektiğini söylüyor: “Öğrencilik yıllarımda almak isteyip de alamadığım ve çalmayı düşündüğüm kitaplar mutlaka olmuştur ama galiba çalamayanlardanım, buna hiç yeltenmedim. Geçen yıldı, bir kitap hırsızının beni faka bastırmasına izin verdim; kitap, çalanın çantasına giriverdi, görmezden geldim. Belki o kitap, o çantada okunmak üzere beklerken, araklayanın yüzünü çoktan unutuvermiştim. Hırsızlığa karşı olduğumu söyledim ama kitap hırsızlığının farklı bir yanı olduğunu inkâr edemem. Kitap diğer tüketim metalarından ayrılan ve her okumada çoğalabilen bir şeyse eğer, kitap çalmak da başka bir şey çalmakla aynı sınıfa girmez. Bundan daha kötü şeyler vardır muhakkak; bunlardan biri de kitap okumamak olabilir.”

 



 

ÜZMESİNLER BİZİ 

Destek Yayınları Depo ve Dağıtım Müdürü Taner Çetinkaya, kitap çalan kişinin onu okuduğunu hiçbir zaman düşünmediklerini söylüyor: “Fuarlarda öyle olaylar yaşadık ki kitap çaldığı için yakalanan, daha sonra mahalleliyi toplayıp stant görevlisine saldıranlar, tehdit edenler, çıkışa gel diyenler... Kitap mutlaka çalınıyor, gün sonunda bunu görüyoruz fakat fuarın kalabalığı, telaşı olay anında müdahale etmemize engel oluyor. Hırsızlığa da ‘korsan’dan alışığız. Kitapları yüzde 25 indirimli satıyoruz, yazarımızı getirip imzalattırıyoruz... Hırsızlık kötüdür, kitap okumak iyidir. Üzmesinler bizi.”

 



 

GÖRMEZDEN GELİYORUZ 

Doğan Egmont Pazarlama Direktörü Ayşegül Kirpiksiz Yılmaz, en çok kitabın çocuk kitapları reyonundan ‘araklandığını’ söylüyor: “Çocukken hatta ilkgençlik yıllarında çoğumuzun böyle anıları vardır. Biz de karşılaşınca görmezden geliyoruz. Deşifre etmek derin yaralar açabilir, bırakalım o heyecan ve gururla uzaklaşsın, nasılsa sonra geçecektir. Kitap fuarlarında amaç, kitapla yazarla okurun buluşması, bunu gölgelememek lazım.”

 

Kitap fuarına gitmeli mi gitmemeli mi? İşte bütün mesele bu!
Kitap fuarına gitmeli mi gitmemeli mi? İşte bütün mesele bu!
 

İSTANBUL KİTAP FUARI'NDA KAÇIRMAMANIZ GEREKEN 5 ETKİNLİK 

1- Yemek yazarlarının interaktif yemek sunumları yapacakları ve söyleşecekleri etkinliklerden önerimiz, yemek arkeoloğumuz Sevim Gökyıldız ve Hubert Bourdon’un bir araya geldiği. İkilinin konusu, sanatçıların renkli sofraları. Büyüteç altındaysa Proust var. 
7 Kasım, Mutfak Uluslararası Salon/ 1. Hol, 17.15-18.15

2- Türk Wattpad yazarları kendi hikâyelerini bu etkinlikte anlatacak. Popüler Wattpad yazarları Koray Yersüren, Burcu Demet ve Gamze Aydeniz’in katılacağı etkinliğin ağır topu ise Wattpad’in kurucu ve CEO’su Allen Lau. 
13 Kasım, Interexpo Salonu, 16.45-17.45

3- İstanbul Kitap Fuarı, 100. yaşını kutladığımız Aziz Nesin’i anmak üzere Nesin Vakfı ve Nesin Yayınları işbirliği ile bir program hazırladı. Bizim önerimiz ‘Edebiyatımızın Bir İkon Kişiliği: Aziz Nesin’, Turgay Fişekçi moderatörlüğünde Feridun Andaç, Doğan Hızlan, Yüksel Pazarkaya Nesin’i anlatacaklar. 
7 Kasım, Heybeliada Salonu, 17.45-18.45

4- Çok satan listelerini önemseyenlerdenseniz Sarah Jio ismini ve ‘Agapi Ölümsüz Aşk’ adlı romanını kesin duymuşsunuzdur. Kendileri bu kez aşkı anlatacak. New York Times çok satanlar listesinin müdavimini merak ediyorsanız... 
7 Kasım, Interexpo Salonu, 14.00-15.00

5- Bu yılın onur konuğu karikatürist Tan Oral. Onsuz dikkat çeken 5 etkinlik elbette olmaz. Doğan Hızlan’ın deyişiyle “onun karikatürleri gıdıklamaz, düşündürür”. 
8 Kasım, Kınalıada Salonu, 12.00-12.45
Hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. İnam Turktime’a Konuştu: Türklüğü Benimsemeyenlerin Burada İşi Olmamalı!
Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...
PROF. DÜZGÜN TURKTIME’A KONUŞTU: DİNİN RUHU KABUĞUNA KURBAN EDİLİYOR!
Balyozdu, Anayasa değişikliğiydi derken gündemimiz kısır tartışmalara ...
'Ömer Bin Hattab' izleyiciyle buluştu
Fevzi Erden'in yönettiği, İslam halifelerinden Hz. Ömer'in yaşamını ele ...
 
Şizofreni serüveni sergisi Ankara'da!
Ankara Cermodern Sergi Salonu'nda açılan sergi şizofreni hastalığı konusunda ...
Bu Hafta 7 Film Vizyona Girecek!
72. Venedik Film Festivali'nden "Jüri Özel Ödülü", Adana Altın Koza'dan ...
'James Bond' hasreti bitiyor
Dünya sinema tarihine damgasını vuran filmlerden biri olan James Bond ...
 
'Nemrut'un develeri' zamana direniyor!
Volkanik Nemrut Dağı'nın patlaması sonucu oluşan ve şekillerinden dolayı ...
'Cins Dergisi' Nevmekan'da tanıtıldı!
Aylık kültür sanat dergisi "Cins", Nevmekan'da düzenlenen etkinlikle edebiyat ...
Türk yönetmenin filmine İspanya'da 4 ödül
Yönetmenliğini Deniz Gamze Ergüven'in yaptığı "Mustang", Seminci Film ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
Gurbangulı Berdimuhamedov
nato
ihracat
seçim
haberler
Almazbek Atambayev
Abdullah Ercan
bodrum