E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Hem Dindar Hem Nefret Dolu Olunur mu?
18 Kasım 2010 Perşembe

STEAK İYİ DE KURBAN MI KÖTÜ YA DA HEM DİNDAR HEM NEFRET DOLU OLUNUR MU?

Şu Kurban Bayramında yazdığım ve ilahiyatçı İhsan Eliaçık’ın görüşlerine yer verdiğim yazıdan sonra gelgitler yaşadım. Bir yandan “Müslümanların ufkunu açar, inançları kalbi, ibadetlerinin akli-mantıki olmasına yardımcı olur” derken diğer taraftan “Ya bazı Müslümanların kalpleri bulandı ise, ya kestikleri kurbandan dolayı burukluk duydular ise..” şeklinde zıt düşüncelerim oldu. Gerçi Eliaçık’ın görüşlerine internetten ve kitaplarından ulaşmak mümkün ise de kendimi de suçladım. İnşallah imanı sarsılan olmamıştır. Oldu ise de kısa zamanda toparlamış, daha sağlam bir imana sahip olmuştur. Bilemem ki belki de yararlı olmuştur. Yorumlara bakarsak galiba ufuk açması açısından iyi oldu. Bu arada belirteyim, başkasından alıntı yapma sebebim ilahiyatçı olmamam ve size olan saygım. Yoksa benzeri düşünceleri allayıp-pullayıp kendi görüşümmüş gibi de yazabilirdim.

Toplum olarak siyasi görüşlerimizin farklılığı dolayısı ile sürekli bir tartışma, hatta zaman zaman kavga içersindeyiz. 100 yılı aşan bir süredir devam eden bu siyasi tartışmalarımızın altında ise somut ekonomik menfaatlerimizden ve ‘Nasıl kalkınmalıyız?’ sorusuna verdiğimiz cevaba ilişkin görüş ayrılıklarımızdan çok değerler siyaseti yatıyor. Siyasi davranış ve düşüncelerimizi, yani değerlerimizi ise en başta etkileyen unsur; inançlarımız. Yakın geçmişi yaşayanlar bilir, Türkiye’de ki sağ-sol düşüncelerin dahi halka göre en önemli kıstası, üretim ve bölüşüm yerine inançlar değil miydi. Dolayısı ile -inançlarımızı ancak Allah bilir ama- ibadetlerimizin çok net olması lazım değil midir? Ben de sonuçta bu noktada yani ibadetlerimizin doğru olması konusunda yazdım. Bazıları için söylüyorum, bu ne nefret? Bir grup ibadetini netleştirmek, akla ve Kurani yapmak isteyene kızıyor bir diğer grup mevcut uygulamaya. Ortada da benim gibi dindar olduğu halde hem dindarlardan hem dinden uzak olandan tepki alanlar kalıyor… (Neyse ki azınlıkta değiliz) Dinimiz ‘sevgi dini’ ama biz dini tartışırken bir birimizden nefret ediyoruz. Anlaşılır gibi değil!

Bir mesel vardır; Çobanın biri “ak koyun kara koyun başımı yere koydum” diye namaz kılıyormuş ama inancı güçlü, takvaca ileri imiş. Bir hoca çobana namaz öğretmiş ama çobanın tüm dikkati namazda hata yapmamaya odaklanmış, inancı sarsılmış. Hoca da çobana “Sen bildiğin gibi namazını kıl, daha iyi” demiş. Bu meselin haklı tarafı var, herkesi inancında ve ibadetinde özgür bırakmak lazım fakat, kafasında doğruyu aramak, analiz etmek olanlara da yol göstermek gerek. Meseldeki kıssanın tam tersi bir durumu ben bu yaz yaşadım; Ankara’nın bir köyünde Cuma için gittiğim camide hoca, “Peygamberimize miraçta Allah Müslümanlar için 50 rekat namaz emretmiş, Peygamber efendimiz, ‘Ümmetime çok fazla’ diye yalvarmış ve 5’e indirmiş” hurafesi anlatınca inanın kendimi zor tuttum. Yani çoban meselinde ki gibi değil, artık biz kentli Müslümanların ibadet ve inancı farklı bir noktada. Mantığımızı, aklımızı kullanıyor, irdeliyoruz. İslam da akıl dini olduğuna göre sorun yok.

Gerçek din ve dinsellik ayrımını yapmamız lazım, yani gerçek dinin dışında, hurafe ve gelenekten oluşan dine itirazımız var.

Bu noktada din adamlarına çok önemli görevler düşüyor. Toplumumuzda ki tüm derin ayrışmaların ve kadim tartışmaların gerisinde mutlaka inançla ilgili bir belirsizlik vardır. Başörtüsü, Türkçe ibadet, kadının konumu, zekat gibi. Din adamları bu gibi konularda net olsalar, net açıklamalar yapsalar inanın bir çok tartışma halledilir, gereksiz sorunlarımız bayağı azalırdı.

Bu bakışla son yazımda İhsan Eliaçık Hoca’nın görüşlerine yer verdim. Yorumlara göre de (Bir kaçı hariç tutulursa) faydalı olmuş, seviyeli bir şekilde tartışıldı. Teşekkür ederim. Ancak, editörümüzün bildirdiğine göre rumuz değil, gerçekten bildiğimiz  Hülya Avşar olan okuyucumuzun yorumu çok acımasız ve izandan yoksun olmuş. Et en önemli insan gıdasıdır. Batıdaki et tüketim seviyesine henüz ulaşmamışız dahi. Et tüketmeyi teşvik ederken nasıl olacak da hayvanları kesmeyi, kurban etmeyi mantıksız bulabiliriz? Üstelik bu kurban dönemi yoksulların et yemesini teşvik ediyorken. Hayvanların kentlerin ortasında, gayrı sıhhi koşullarda kesilmelerini bende kınarım, dinimiz de kınar fakat, bu farklı, kurban konusu farklı. ‘Steak’ yemeyi teşvik ederken, hayvan kesimine nasıl karşı çıkabiliyoruz, anlamıyorum! Kurban konusuna olduğu gibi din konusuna da Hülya Avşar ve onun gibi düşünenlerden çok farklı yaklaşıyorum.

Rekor kıran yoruma ulaşınca, ilginizi görünce bayramda yazamayacağım dediğim halde yazdım. İlginize çok teşekkür ederim. Tekrar, bayram kabul eden herkesin kurban bayramını kutluyorum.

 

 

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 10257 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmanınız Sağlamsa Sarsılmazsınız!
11/15/2010
İmanınız Sağlamsa Sarsılmazsınız!
11/15/2010
Haftanın Olayları Yorumlar ve Bir Fıkra
11/12/2010
Siyasetin Malzemesi Öncelikle Fikir Olmalı
11/10/2010
Teyze, Sen Hiç Küresel Güç Mensubu Gördün mü?
11/8/2010
Bu Haftanın Gelişmeleri, Okuyucu Yorumları ve Bir Fıkra
11/5/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/4/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/3/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur Musunuz?
11/1/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur musunuz?
11/1/2010
Yükselen Yorumcu Seviyesi, Yolsuzluklar ve Bir Fıkra
10/30/2010
Plansız Sohbet Yansımaları
10/27/2010
Sürprizli Genel Seçime Kafa Olarak Hazır mısınız?
10/25/2010
Okuyucu Yorumları
10/22/2010
Enayi Yerine Konduğunuzu Hissettiğiniz Oldu mu?
10/20/2010
Kamyoncu Şerif'in Oğlu ve HALK!
10/18/2010
Okuyucu Yorumları , Başbakan’ın Yanlışlığı, ABD’nin Talebi ve Bir Fıkra
10/15/2010
Ankara Başkent Kalabilecek mi?
10/13/2010
Edepsizleşiyoruz!
10/11/2010
Okuyucu Yorumları, İki Empati, Üç Ziyaret ve Bir Fıkra
10/8/2010
Yeni Dönemde Siyasete Hazır Mısınız?
10/6/2010
Ekonomi Sever misiniz?
10/4/2010
Okuyucu Yorumları, Hanifi Avcı, Anadil, Anayasa ve Bir Fıkra
10/1/2010
Makul, Masum ve Mağdur Çoğunluk!
9/29/2010
KLUGE
9/27/2010
Okuyucu Yorumları, Başkanlık Sistemi ve Bir Fıkra
9/24/2010
İşaretler Ne Yönde?
9/22/2010
DP ve AKP'nin Sosyal Yapıları ve Ahlak
9/20/2010
Okuyucu Yorumları, İşin Özü ve Bir Fıkra
9/17/2010
Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
9/14/2010
Hayırlı Olsun
9/13/2010
U2, Okuyucu Yorumları, Rererandum ve Bayram
9/9/2010
Asabinin Referandumu Olmuş
9/6/2010
Referandumda Devlet?
9/3/2010
Hep Birlikte Gerçeği Arayalım!
9/2/2010
Geliyor!
8/29/2010
YORUMLAR
Toplam 79 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 23 Kasım 2010 Salı 11:15

Sayin N.Dönmez,birazda Bankalarin ici nasil bosatildi,Yiyenlere ne türlü NEMALAR saglandi? bu konularida irdelemek cesaretin varsa o zaman sana Mert adamdir diyecegim.Bu Ülkeyi 70 Cente muhtac yapanlarida yazarsan baska türlü sevinecegim.Hodri MEYDAN Bay Dönmez!!!

Yorumu oyla      60      49  
Misafir 23 Kasım 2010 Salı 01:54

Sahi Sy.N.Dönmez, İslamiyet'te Haram olduğunu bile bile Kar payı kılıfı altında Faizleri cebe atmak var mı? Her türlü malın taklidini, korsanını üretim milleti soymak var mı? Sahte sağlık raporlarıyla askerlik kaytarmaları var mı? her türlü katakullileri cevirip vergi ve para kaçırıp Devleti kazıklamak var mı? Milletin gözün içine baka baka "verdimse ben verdim size ne" demek var mı? hepsini "Anamın çıkınından yaptım"demek var mı? HA, VAR İSE, O YAZDIKLARIN DA VAR! BURASI TÜRKİYE!!! anlayana....

Yorumu oyla      59      49  
Misafir 23 Kasım 2010 Salı 00:45

KESKİN KILIC...turban dedi 2 gün sonra serbest kaldı..liklik tehlikede degil dedi süleymaniye cami avlusunda miting yapıldı.şimdi bdp ittifakı..SEVR PENTAGON projesi böyle bilinsin..gorbacoz sscb dagıttı gandi gorbiden allah korusun biz türkleri..n.dönmez

Yorumu oyla      54      55  
Misafir 22 Kasım 2010 Pazartesi 23:56

İALAMİYETTE..komisyonla ihaleyle mamayla zengin olmak havuzlu villalarda oturmak.110 bin avroya marka saat 20 bin avroya yüzükler almak çocuklaraına 5400 avroya 14 gün paralı asker yapmak.marmarada gemiciklerle para basmak tüyü bitmemiş yemek var mı?anlayana..N.Dönmez

Yorumu oyla      54      57  
Misafir 22 Kasım 2010 Pazartesi 23:11

İkinizin de yorumlarına birer artı oy verdim..H.T. :)

Yorumu oyla      56      50  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
TCMB
moskova
MERSİN
Cüneyt Çakır
Çankaya Köşkü
Vedat İnceefe
İslam
Slaven Bilic