E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Teyze, Sen Hiç Küresel Güç Mensubu Gördün mü?
8 Kasım 2010 Pazartesi

Geçen hafta “Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?” başlıklı yazım ile ilgili bir yorumunda bizim Teyze, “…hayatımda hiç küresel güç mensubu olan görmedim ki.” diye yazmıştı. Bana ilginç bir cümle ve tespit olarak göründü. Kendim için düşündüm, 10-11 yıl önce birisi ile tanışmıştım. Bana küreselleşmenin kaymağını yiyen, uluslararası ağa tipi gibi gelmişti. Adını unuttum ama kartviziti sanırım arşivde duruyordur. Bahamalar’da yaşıyormuş. Ofis kullanmıyormuş. Sabah kalktığında havuzlu malikanesinin güvenlikli duvarları arasında, üzerinde robdöşambrı, telefon ve mail kullanarak önce Çin’deki yatırımlarını kontrol ediyormuş. Sonra günün değişimi süresince mesai saatlerine göre Hindistan, Türki Cumhuriyetler, Avrupa ve Amerika yatırımlarını takip ederek günü tamamlıyormuş. Gün, 24 saat yetmiyormuş. Brezilya’daki bir adamı yakında enerji bakanlığına gelecekmiş. Bunu başardığında Brezilya’dan da bazı enerji işleri alabilecekmiş. Bunları söylerken yanında da Başbakanlığa hazırladığı Azeri bir politikacı vardı. Ukalalığını ve dünyaya tepeden bakışını biraz da imrenerek hatırlarım. Belki imajını biraz abarttım ama hiç unutamadım bu tipi. Bana tam bir “Küresel güç mensubu” izlenimi vermişti. Küreselleşme denince hep bu kişi aklıma gelir. (Küresel güç mensupları uluslararası kabul görmüş, ünlü yazar-çizer, sanatçı, sporculardan ziyade uluslararası ekonomik ve politik dengeleri etkileme iddiası taşıyanlardır, diye düşünüyorum) 

Peki, bizde küresel güç mensubu kişi neden yok?

Şimdi bizden şu iki gerçek örneğe bakalım;

Başbakan yardımcılığı görevi yapmış, çok başarılı olduğu halde sürpriz bir şekilde görevden alınmış olan değerli bir ağabeyim hiç unutmam şöyle demişti; “Allaha şükür, ben bir fakir köylü çocuğu olarak başbakan yardımcığına kadar yükseldim. Görevden almış olsa da bunu Başbakan’a borçluyum. Hayatta çok şey gördüm. Ben huzurluyum, mutluyum. Beni kavgaya zorlamayın. Bu yaşadıklarım bana yeter.”

Yine bir işadamı tanıdığım buna benzer bir şekilde; “Tokat’ta ki köyümüzden çıkıp mühendis oldum. Müteahhitlik yaptım. Allaha şükür çok başarılı oldum. Çevremde kimseye nasip olmayan bir başarı elde ettim. Yurt dışından milyar dolarlık iş teklifleri alıyorum ama ben mutluyum. Daha fazlasını istemiyorum.”

Bizde neden pek küresel güç mensubu olmadığı ile ilgili tabi ki bir çok sebep sayabiliriz. Galiba en önemli sebep henüz kendimizi yeterli göremeyişimiz. Yukarıda bize ait örneklerdeki tavır, mütevazilik, kalenderlik veya kanaatkarlık gibi görünse de değil. İşin gerçeği başarı hikayelerimiz çok ve gerçek olsa da henüz hayallerimiz, küresel güç mensubu olmaya yetmiyor. Anadolu çocukları hayallerinin ötesinde yerel başarılara imza atınca uluslararası risklere, mücadelelere giremiyorlar, büyük düşünemiyorlar dahi. Hemen mütevazi, kalender ve bilge bir tavırla şükrediyorlar. Kısaca korkuyorlar. Halbuki aramızda “Ben nereden nereye geldim, ne şartlarda okudum, çalıştım” demeyen, başarısı ile övünmeyenimiz yok. Evet, hayallerimizin sınırı Ankara, İstanbul’du, öteye geçememişti. Küresel güç mensupluğu ise sınır tanımazlık gerektiriyor.

Küresel güç mensubu Türkler görmek gelecek nesillere nasip olacak sanırım.

Çocuklarımız daha eğitimli, daha güvenli ve daha iddialı oldukça inşallah toplum olarak göreceğiz. “Dünya iki padişaha dar imiş” diyen Yavuzlar yetiştireceğiz.

Hem övüneceğimiz hem de bizi utandıracak küresel güç mensuplarımız olacak…

Konuyu basit anlatmaya çalıştım. Eksiklerimi siz tamamlayacaksınız diye düşündüm… 

 

 

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 11169 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu Haftanın Gelişmeleri, Okuyucu Yorumları ve Bir Fıkra
11/5/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/4/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/3/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur Musunuz?
11/1/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur musunuz?
11/1/2010
Yükselen Yorumcu Seviyesi, Yolsuzluklar ve Bir Fıkra
10/30/2010
Plansız Sohbet Yansımaları
10/27/2010
Sürprizli Genel Seçime Kafa Olarak Hazır mısınız?
10/25/2010
Okuyucu Yorumları
10/22/2010
Enayi Yerine Konduğunuzu Hissettiğiniz Oldu mu?
10/20/2010
Kamyoncu Şerif'in Oğlu ve HALK!
10/18/2010
Okuyucu Yorumları , Başbakan’ın Yanlışlığı, ABD’nin Talebi ve Bir Fıkra
10/15/2010
Ankara Başkent Kalabilecek mi?
10/13/2010
Edepsizleşiyoruz!
10/11/2010
Okuyucu Yorumları, İki Empati, Üç Ziyaret ve Bir Fıkra
10/8/2010
Yeni Dönemde Siyasete Hazır Mısınız?
10/6/2010
Ekonomi Sever misiniz?
10/4/2010
Okuyucu Yorumları, Hanifi Avcı, Anadil, Anayasa ve Bir Fıkra
10/1/2010
Makul, Masum ve Mağdur Çoğunluk!
9/29/2010
KLUGE
9/27/2010
Okuyucu Yorumları, Başkanlık Sistemi ve Bir Fıkra
9/24/2010
İşaretler Ne Yönde?
9/22/2010
DP ve AKP'nin Sosyal Yapıları ve Ahlak
9/20/2010
Okuyucu Yorumları, İşin Özü ve Bir Fıkra
9/17/2010
Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
9/14/2010
Hayırlı Olsun
9/13/2010
U2, Okuyucu Yorumları, Rererandum ve Bayram
9/9/2010
Asabinin Referandumu Olmuş
9/6/2010
Referandumda Devlet?
9/3/2010
Hep Birlikte Gerçeği Arayalım!
9/2/2010
Geliyor!
8/29/2010
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Gerçekvatandaş 9 Kasım 2010 Salı 20:28

(2) Keza, Türkiye’de kurulu dünya meşrubat devi Coca-Cola, çabalarına karşın bir türlü çok yağlı bir müşteri olan THY da uçaklardaki meşrubat servisini Pepsi-Cola ile Fruko-Tamek Şirketlerinin elinden alamıyordu.. Ne yaptı biliyor musunuz?.. 1998 de THY Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu’ya hayal bile edemeyeceğiniz ücret ve sosyal olanaklarla Genel Müdürlük beraberinde Yönetim Kurul Üyeliği teklif ederek kadrosuna alıverdi, böylece işi damardan girerek bitirdi.. Üstelik Cem Kozlu uzun süre THY Yönetim Krl.Bşk.lığı ile Coca-Cola Genel Müdürlüğünü birlikte yürüttü de zamanın hükümetinden nedense(!) tık bile çıkmadı iyi mi?..

Yorumu oyla      61      51  
Gerçekvatandaş 9 Kasım 2010 Salı 20:27

(1) Hadi bu parasal küresel güçlerden, genelde ABD menşeli çok uluslu şirketlerin işlerini nasıl bağladıklarına ilişkin ülkemizden bir iki örnek vereyim sizlere; O ünlü (Ülkemizde de kurulu NATO’ya hizmet veren silah sanayi şirketleri yanında, Sheraton Otellerinin ve AVIS in de sahibi) Şili’de hükümet devirmiş ITT Şirketi; 1988 yılında PTT den ihale ile Telefon rehberlerinin hazırlanması ve bilinmeyen numaralar sisteminin tüm ülkede yeniden yapılandırılması gibi büyük bir telekomünikasyon işi almıştı.. Hemen ardından 1989 da PTT genel müdürü istifa edip ITT de astronomik bir ücretle Genel Müdür Yardımcısı olarak işe başlayıverdi(!)..

Yorumu oyla      62      52  
Gerçekvatandaş 9 Kasım 2010 Salı 20:01

Küresel güç derken, yer küredeki hemen tüm ülkelerde yerleşik bazı çok uluslu şirketleri de gözden ırak tutmamalıyız.. Örneğin 1973 de Şili’de kurulu şirketlerini devletleştirmeye kalkıştığı için Allende hükümetinin devrilmesini sağlayan (Silah üretimi yanında telekomünikasyon sektörü devi) ABD li ITT Şirketi gibi.. Bu arada İran’da, yine ABD menşeli devlerden Pepsi-Cola Şirketinin bi dolu meşrubat şişeleme fabrikası bulunduğunu ve bu fabrikaların sahibinin de, sözde Amerika düşmanı bu devletin yönetiminde görevli mollalardan birinin oğlu olduğunu biliyor muydunuz?.. İşte bu gibi çok uluslu dev şirketler de, faaliyet gösterdikleri ülkelerde siyaseti ve devlet bürokrasisini bi şekilde kullanıp yönlendiren (ne şekilde olduğunu tahmin edersiniz) parasal küresel etkin güçlerden oluyorlar..

Yorumu oyla      61      51  
Misafir 9 Kasım 2010 Salı 17:35

Bugünlerde İktidar ve Muhalefet arasında ÇAPSIZ bir diyalog var.ÇAPSIZLIĞIN kaynağı olan,Bahçelinin "alt çeneleri",siyaseten yenemedikleri Sn Başbakanın "DİLİNİ KAOPARACAKLARMIŞ".Oysa biz sn Bahçeli ve avanesi ALT çenelerini iyi tanıyoruz.Onun"ÜLKÜCÜLÜĞÜNÜN(!)" ölçüsünün zaviyesinin ne olduğunu 1999-2002 arasında Bebek katili terörist caninin İDAM dosyasını aylarca BAŞBAKANLIĞIN sümen altında bekletilip,TBMM de İDAMININ onaylanmamasına YUMDUĞU GÖZLERİNDEN çok iyi biliyoruz.H.Tahsin.

Yorumu oyla      71      52  
Misafir 9 Kasım 2010 Salı 13:35

Turktime de İLGİNÇ "HERON Skandalı" haberi.Yıllardır bir İDDİADA bulunuyorum.Şanlı Ordumuzun bünyesine sızmış olan bir kısım İhanet odaklarının maşalarının ortaya çıkarılabilmesi adına,Şanlı ordumuz kademelerinde görev alan hassas kadrolardakilerin, geriye dönük 150 yıllık SOY ARAŞTIRMALARI muhakkak araştırılıp,gerekli merciler tarafından değerlendirilmeye alınmalıdır.Bu öneriyi Irkçı duygularla dile getirmiyorum.IRKIMA yapılan Saldırılara istinaden savunma refleksi ile talep ediyorum. H.Tahsin.

Yorumu oyla      81      52  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
hollanda
TCMB
İstanbul Başakşehir
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
voleybol
Dilma Rousseff
Emre Belözoğlu
Alba Berlin