E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Enayi Yerine Konduğunuzu Hissettiğiniz Oldu mu?
20 Ekim 2010 Çarşamba

Zaman azman kandırıldığınız, enayi yerine konduğunuz hissine kapıldığınız oluyor mu? Ben çok kuşkucu bir adam değilim ama yine bu duyguya kapıldığım çok oluyor. Bu duyguyu çevremdeki “küçük” şahıslardan dolayı da devletten dolayı da yaşıyorum. Çevremizde sanatçı olmadığı halde “Çok iyi bir sanatçıdır” diye yutturulan, torpille milli olan, takıma giren kişilerden tutun da, medya şişirmelerine kadar müthiş yalancılıklar var. Ancak yalanın en büyüğünü, istatistiklere dayanarak kamu söylüyor galiba… 

Geçen hafta TÜİK Haziran-Temmuz-Ağustos dönemi istihdam raporunda işsiz sayısını 2 milyon 782 olarak açıkladı. Buna göre, işsizlik oranı yüzde 10.6'ya düşmüş.

Konuyla ilgili olarak pek basında yer verilmeyen, benim de Turktime’da yakaladığım bir açıklama vardı. DİSK, işsiz sayısının doğru hesaplanmadığını, çünkü, 'Umudu kalmadığı için iş aramaktan vazgeçen' 211 bin kişinin 'İşi olanlar' hanesine, eve ekmek götürmek için tırı-vırı, günü birlik işlerde çalışan 268 bin kişinin de 'Çalışanlar' hanesine yazıldığını açıkladı. Ayrıca, şehirlerde iş bulamayıp, daha fazla rezillik çekmemek için köye dönen 538 bin kişi de 'Tarım kesiminde çalışıyor' olarak gösterilmiş. Bu ekleme-çıkarma illüzyonları ile yüzde 20.46'ya ulaşan gerçek işsizlik oranı, yüzde 10.6 olarak sunulup toplum kandırılmış.

Haberi okuyunca enayi yerine konduğumu hissettiğim anlarda ki tepkiyi verdim…

Bu konuyla ilgili bir tespitte Habertürk  ekonomi yazarı Hakan Özyıldız’dan gelmişti. Ağustos’taki bir yazısında TUİK’in işsizlik rakamlarını irdelerken şöyle demiş;

“… aylık verilerde göze çarpan diğer bir gelişme de “Kanun yapıcılar, üst düzey yöneticiler ve müdürler” grubunda yaşanmış. Mayıs ayında 56 bin üst düzey yönetici, müdür iş bulmuş. Bu rakamın dikkat çekmesinin nedeni, aynı gruptan son beş ayda 58 bin kişi işe yerleşirken, bunların 56 binin Mayıs ayında iş bulabilmesi.

Kanun yapıcıların iş bulabilmesi için seçimlerin yeni yapılmış olması gerekiyor. Öyle bir şey olmadığına göre, olsa olsa üst düzey yöneticiler ve müdürler işe yerleştirilmişlerdir.

O zaman kamu kurumlarının durumuna bir bakalım. Mayıs ayında kamuda yeni müdür alımları olabilir mi? Biliyorsunuz kamuda müdür olabilmek için belirli bir süre kamuda çalışmak gerekiyor. Öyle açıktan, işsiz adamı müdür yapmak imkanı yok. O zaman müdür olup yeni iş bulabilenler kamuda değil.

TÜİK’in üst düzey yönetici tanımını tam olarak bilmiyorum. Ama, benim anladığım kadarıyla şirketler bir ayda CEO’larını, genel müdürlerini yoğun olarak değiştirmişler. Kriz döneminde olsa bu gelişmeyi bir yere kadar açıklamak belki mümkün. Ama kriz bittiğine göre özel sektörde bu tür değişimi anlamak hiç kolay değil.”

Biliyorsunuz son yıllarda işsizlik ve büyüme hesaplama yöntemleri değiştirildi. Buna rağmen dünyanın en yüksek işsizliğinin olduğu birkaç ülkeden biriyiz. Bu bir üzüntü sebebi ama enayi yerine konulmak üzüntüyü kronikleştiriyor. Yukarıdaki yazılanlara cevap dahi verilmedi, belki de verilemedi.  Nasıl verilsin, Mayıs’ta 56 bin üst düzey işsiz iş buluyor!

Erzurumlunun hayretle sorduğu gibi, “Essah mı gardaş?” diye sormak sonrada cevabı beklemeden ‘şaplağı basmak’ geliyor içimden. 

Allah aşkına kimse eskiden de böyleydi, şöyleydi demesin. Bunun siyasetten önce demokratlıkla, adamlıkla, kurumsallaşmakla, devlet olmakla, insan olmakla ilgisi var. Eskiyle-yeniyle ilgisi yok.

Vatandaşını kandıran devletin bahanesi olabilir mi?

Eminim sizin de yaşadığınız, rastladığınız, bildiğiniz örnekler çoktur.

Bizim adam olma sürecimizi hızlandırabilmemiz için bu tür örnekleri siyasetin dışına çıkıp ayıplamamız lazım.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 16185 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamyoncu Şerif'in Oğlu ve HALK!
10/18/2010
Okuyucu Yorumları , Başbakan’ın Yanlışlığı, ABD’nin Talebi ve Bir Fıkra
10/15/2010
Ankara Başkent Kalabilecek mi?
10/13/2010
Edepsizleşiyoruz!
10/11/2010
Okuyucu Yorumları, İki Empati, Üç Ziyaret ve Bir Fıkra
10/8/2010
Yeni Dönemde Siyasete Hazır Mısınız?
10/6/2010
Ekonomi Sever misiniz?
10/4/2010
Okuyucu Yorumları, Hanifi Avcı, Anadil, Anayasa ve Bir Fıkra
10/1/2010
Makul, Masum ve Mağdur Çoğunluk!
9/29/2010
KLUGE
9/27/2010
Okuyucu Yorumları, Başkanlık Sistemi ve Bir Fıkra
9/24/2010
İşaretler Ne Yönde?
9/22/2010
DP ve AKP'nin Sosyal Yapıları ve Ahlak
9/20/2010
Okuyucu Yorumları, İşin Özü ve Bir Fıkra
9/17/2010
Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
9/14/2010
Hayırlı Olsun
9/13/2010
U2, Okuyucu Yorumları, Rererandum ve Bayram
9/9/2010
Asabinin Referandumu Olmuş
9/6/2010
Referandumda Devlet?
9/3/2010
Hep Birlikte Gerçeği Arayalım!
9/2/2010
Geliyor!
8/29/2010
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 22 Ekim 2010 Cuma 14:46

Gercekvatandas bilemiyorum tekrar bu yorumu okuma imkäniniz varmi yokmu?bu yorumu okuyacaginiza ihtimal vererek, elestirdiginiz Türkcem´le ilgili bir iki konuya temas yapmak istiyorum.Ilk önce hakli elestirilerinizden darilmadim dersem yalan söylemis olurum.Evet ben Yurt disinda ikamet ediyorum, bura dogumluyum.Türkce´yi kullanmakta sorunlarim vardir,sizin hos görünüze siginiyorum.Güzel Türkce´nizin bozulmasindan endiseniz var ise geregini yapmaya hazirim.Syglr.Capanoglu

Yorumu oyla      55      49  
Misafir 22 Ekim 2010 Cuma 09:43

Kuşoğlu, Ellerine sağlık. Yürüyüş arkadaşın

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 22 Ekim 2010 Cuma 00:07

Insanlarin birbirini enayi yerine koymasi etik bir davranis degildir.Hele bIr Müslümanin diger bir Müslümani kandirmasini Allah haram kilmistir.Öyle bir asirda yasiyoruz ki evden disari adimini attigin andan itibren enayi olmak ve olmamak ile karsi karsiyasin.Hani bizim bir Atasözümüz var, sen enqayiligi kabül ettigin andan itibaren baskalari Semeri hazir tutar.Enayi olmamak dilegi ile.

Yorumu oyla      57      49  
Gerçekvatandaş 21 Ekim 2010 Perşembe 23:36

Misafir 19:08 arkadaşım, Teyze ve benim yorumlarımı “çözemediğin” için kendini “eneyi (herhalde enayi demek istedin)” gibi hissetmene üzüldüm doğrusu.. Kurduğun cümlelere ve kullandığın kelimelere bakınca; uzun süredir yurt dışında kaldığın ve bu nedenle de bildiğin beş dil içerisinde en zayıf olduğun Türkçe gibi görünüyor.. Bence sen ikamet için kullandığın o eleği değiştir ve delikleri ufak, dövme bakırdan kaliteli bi Türk malı olanını seç.. Böylece "kalburun üstünde" kalma ve yorumlarımızı anlayabilme şansın artsın:))

Yorumu oyla      56      50  
Misafir 21 Ekim 2010 Perşembe 22:27

Gerçekvatandaş, bir dünya uğraşıp, dökümanlar koymuşsun ortaya.Ben Türkiyede GELİR ADALETİNİN tesis edildiğini savunmuyorum ki.Gelir dağılımı itibarı ile, gelişmiş ve gelişmekte olan Demokratik ülkeler arasında Türkiye en son sıralarda bulunduğu malesef bir gerçek.Benim vurgulamaya çalıştığım nokta şudur.2002 Yılındaki bir emeklinin, alım gücü, bugün 2010 da 2010 da İKİ katına çıkmıştır.Bu yeterlimi hayır.AB standartlarına ulaşmamız için Emekli bugün aldığının en az ÜÇ katını alması gerek.H.T.

Yorumu oyla      55      54  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euroleague
Gökhan Töre
DEAŞ
mülteci
karadeniz
Sayıştay
ösym ygs sonuç sorgula
Real Madrid
Guus Hiddink