E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
14 Eylül 2010 Salı

“Garip” bir referandum sonucu ortaya çıktı. Halk işin özünde anayasa metnine mi “Evet” dedi?

 Hayır aslında AKP’ye ve Tayyip Beye “Evet” dedi. Aslında bu bir güven oylaması idi.

Peki, AKP icraatları mı tartışıldı ki,(ekonomi, dış politika) güven oylaması olsun?

Referandum gündemini ekonomi ve icraatlar oluşturmadı ama AKP güven oyu aldı. İşin sırrı burada…

Referandum gündemini ne oluşturdu peki?

Fanatizm. Tarafgirlik. Kutuplaşma. Öyle bir psikolojik atmosfer oluşturuldu ki çoğu vatandaş, özgürlükleri, darbeciliği, demokratikleşmeyi, 12 Eylül’ü, sağcılığı, solculuğu, İslamcılığı, laikçiliği, iyiyi, kötüyü oyladığını sandı. FB, GS fanatizmi, duygusallığı, akıl tutulmuşluğu gibi bir şey. Propaganda başarısı yani. Yoksa 58 asla çıkmazdı. Halk ekonomiden memnun değildi ki…

Yukarda ki garipliklere ilave edilebilecekler de var.

Tayyip Erdoğan belki de en az başarılı kampanyasını yapmışken en başarılı sonuçlardan birine ulaştı.  “Memur Kemal” söyleminden memur sendikalarının hafif tepkisi üzerine vazgeçti, “Boy değil soy önemli” dedi sıkıntıya girdi, “Bende sigorta emeklisiyim” dedi Kılıçdaroğlu’nun “Sen Emekli Sandığı emeklisisin, numaran da şu…” cevabı ile mat oldu,  “Bi-taraf olan bertaraf olur” sözü yandaş medyada dahi taraftar bulmakta zorlandı, “Dersim’de İnönü katliam yaptı” dedi Başbakanı olduğu devleti ispiyonlayan durumuna düştü ve Dersim’de “Hayır” çok çıktı, “Artık dedelerden talimat alma dönemi bitti” dedi teşkilatını zora soktu.. Tayyip Beyin potlarına siz de, ben de çok örnek verebiliriz. (Şansı, bunları medyanın Kılıçdaroğlu’nun seçime katıl(a)mamasını işlediği gibi işlememesinde) Diğer yandan ilk defa bir rakibi kampanya mitinglerinde Tayyip Beyi geçti ve çok kızdırdı. Buna rağmen referandum Tayyip Beyin başarısıdır ve onu başkanlığa götürecek 10 yıl daha Türkiye’yi yönetecek, “President” yapacak kapıyı aralamasını sağlamıştır. Performansı düşen bir lider ve başarılı bir referandum sonucu. Bu açılardan garip değil mi?

MHP ve Türk Milliyetçiliği, Kürt Milliyetçiliğinin zirveye çıktığı, ulus devletten önemli tavizlerin verilme ihtimalinin tepeye çıktığı bir dönemde bölündü ve zayıfladı. Tüm yorumcular MHP’nin baraj altında bir oy oranına sahip olduğundan bahsediyor. PKK’nın özerklik talebini açıkça seslendirdiği ve bayrağını dahi hazırladığı bir dönemdeyiz. Tam tersine bu dönemde Türk milliyetçiğinin güçlenmesi gerekmez miydi? Bu da garip değil mi?

Diğer taraftan PKK ve BDP’de ‘çok güçlü’ imajı oluşturdukları bir dönemde diğer Kürtçü hareketlerce bölündü. En azından PKK’ya alternatif Kürt hareketleri seslerini yükselttiler ve PKK-BDP kendi tabanına hakim olduğunu gösterdi ama tabanın tek temsilcisi imajı bozulmaya başladı. Bir gariplik de burada yok mu?

“Eee!” diyorsunuz, “Ne demek istiyorsun?”

Bir şey demek istediğim yok. Sadece sesli düşünüyorum. Toplumsal ve siyasal olayları tek nedenle izah etmek mümkün değildir. Ben pek konuşulmayan, yazılmayan bir gerekçe ima edeyim, sizde bana yardımcı olun.

Olayı kısaca baştan alalım; Garip bir şekilde seçimlerden sonra seçilip başbakan olan, fakat iyi bir eğitim ve iş kariyeri olmayan bir siyasetçi, 8 yıldır Türkiye’yi yönetiyor. Asker çok istemesine rağmen bir türlü ona karşı darbe yapamıyor, siyasetçi büyük sermayeyi dönüştürüyor ve  imajı İsrail’e kafa tutması ile hem ülkesinde hem de İslam dünyasında gittikçe güçleniyor. Nasıl hata yaparsa yapsın, ne tür saçma söz söylerse söylesin itibarı azalmıyor. Ve zor olması gereken bir referandum, onu güçlendiren bir sonuçla nihayete eriyor. Başkanlık yolu görünüyor.

Kürenin en güçlü ülkesi, Barzani ve Talabani’yi destekliyor ve artık Kürt hareketini böldüğü için PKK’yı devre dışına itiyor. Bu PKK ve siyasi temsilcileri de uluslararası camiada yavaş yavaş güç kaybediyor. Uzmanlarca “Güneydoğu’daki referandum savaşında galiplerden bir de Barzani’dir” yorumları yapılıyor. Fiili bir devlet olan Kürdistan, Türkiye Kürtlerinin tam desteğini de alabilirse hukuken de kurulabilecek gibi görünüyor ve bu yolda hızla ilerliyor.

Ve tüm bunlara karşı çıkma, durdurma veya yavaşlatma potansiyeli olan milliyetçi parti şehitlerin en fazla  verildiği, özerklik yada federalizmin hızla gündeme taşındığı bir dönemde  güç kaybediyor. Eski militan milliyetçilerin bir kısmı demokratik değerleri desteklemek  adına açılımcı iktidar partisini destekliyorlar…

Dediğim gibi hiçbir toplumsal-siyasi olayı tek bir gerekçe ile izah edemezsiniz. Ancak, dış dinamikleri ve etkileri de asla ihmal etmemek gerekir. Tarih belki gerçeği gösterir.

Mevcut tespitler yanı sıra bu yönleri de düşünmek zorundayız. Yoksa siz emperyalizm kavramını sadece kitaplardaki bir palavra mı sanıyorsunuz?

Sizin yorumlarınızı bekliyorum.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 15105 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
teyze 16 Eylül 2010 Perşembe 11:10

23:47 uyuma yorumuna sahip çık diyorum :)) yorum sahibi benim konuk olmuşum üye girişi yapmamışım

Yorumu oyla      53      49  
Misafir 15 Eylül 2010 Çarşamba 23:47

19:37 nin yorumu yorum mu şimdi sayın editör? Ben tek parmakla imla kurallarına dikkat ederek yazayım siz onaylamayın bu yorumun aynısından alakasız her yerde yayınlansın.CİNDORUK partisine zamanında çokkkk oy verdim en son oy kullandığımda yine onlara vermiştim fakat Cindoruk ve arkadaşları benim oyuma İHANET ettiler onlara oy moy yokkk.N.Dönmez yunus balığı sembollü asabı bozukların partisi eskiden B.Tibuk başkandı şimdi kim bilmiyorum onlara veririm oyumuu sonuncu olurum size yokkkkk.

Yorumu oyla      55      49  
Misafir 15 Eylül 2010 Çarşamba 19:37

akp.sp.bbp 18 milyon oyu 21 milyona çıkardılar.hayırcı chp 9 mhp 6 dp 1.5 dsp 1.3 etti 18 milyon 16 milyona indi 16 milyon hayır oyu 8 milyonu chp yüzde 21.4 mhp 4 milyon yüzde 10.8 dp 4 milyon yüzde 10.8 hesap bu işte..necmettin dönmez www.dpbakirkoy.org.tr not.bakırköyde chp 56 oy aldı hayır yüzde 73 fark dp kıratın secmeni

Yorumu oyla      53      49  
teyze 15 Eylül 2010 Çarşamba 00:46

Şu saatte oturdum başvekil nerden emekli olmuş onu araştırıyorum( ordan benim adamı merak ettim neden hala emekli olmadı diye bağkur borcu varmış o da çıktı meydana yarın ilk işim bunun kavgasını etmek olsun)Efendim başvekilimiz bir SSK emeklisidir. İşçi emeklisi olarak emekli maaşı almaktadır. Ancak daha sonra, milletvekili olduktan sonra Emekli SANDIĞI ile ilişkilendirilmiş diye bir bakanımızın beyanatını okudum.SANDIK burda da karşımıza çıkıyor.Kılıçdaroğlu başvekilin emekli sandığı numarasını bulmak için harcadığı zamanı keşke kendi oy sandığını aramakla geçirseydi diye düşünüyorum.

Yorumu oyla      54      51  
Misafir 14 Eylül 2010 Salı 23:44

Sayın yazar kusura bakmayın değerlendirmeniz etraflıca düşünmediğinizi gösteriyor.AKP muhalifi biri olduğum halde,Koskoca bir metropolün Türkiyenin beşte birinn yaşadığı bir yerin belediye başkanlğını yapmış,siyasetin çemberinden geçmiş,kendini vareden liderini ekarte eden birini işkariyeri yetersiz diye lanse ediyorsunuzDevletin tüm imkanlarıyla muhaliflerini susturup yapılan kampanya başarısız mı,Hangi ordu darbe yapmak istiyor Türk ordusumu? Rejimi yıkmak isteyenlerde darbe paranoyası var.

Yorumu oyla      63      52  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
fransa
İstanbul Başakşehir
haşim kılıç
ygs 2015
zonguldak maden
terör
davutoğlu
Paul Scholes