E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
3 Kasım 2010 Çarşamba

IMF’nin son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na (World Ekonomic Outlook) göre, dünya GSYİH toplamı 2009 için 57.9 trilyon dolardı. 2010’da bu rakam 65 trilyon dolara yaklaşır, tahmin ediyorum. Bu rakamda bir gariplik yok fakat bu rakamın ülkelere dağılımında müthiş bir yamukluk var. ABD, AB ve Japonya toplam 750 milyonluk nüfusları ile 35.6 trilyon dolarlık GSYİH üreterek, dünya nüfusunun yaklaşık 1/9’u ile dünya ekonomisinin yarıdan çok fazlasına, 3/5’ine sahipler. (Rakamları hayalinizde canlandırın lütfen) Bu yamukluk ve adaletsizlik her ülkeyi ayrı ayrı etkiliyor, çok çeşitli sıkıntılara sebep oluyor. Petrol üreten, doğal kaynaklara sahip olan şanslı ülkeler dışarıda  bırakıldığında dünya nüfusunun çok büyük bir bölümünün günde üç-beş dolarla ve çok kötü koşullarda yaşadığını görüyoruz. ABD, AB gibi gelişmiş ülkeler, Çin, Hindistan gibi ülke vatandaşlarını çok düşük ücretlere çalıştırıyor, kendileri yüksek teknolojik ürünler üreterek bol bol tüketiyorlar. Ayrıca dünya rezerv parasına sahip olmaktan gelen avantajlarını da kullanarak refah içersinde yaşıyorlar. Bir de petrol üreten, doğal kaynaklara sahip olan ülkeler var. Türkiye gibi ülkeler ise doğal kaynağa ve yüksek teknolojiye sahip olmadan demokrasi ile kalkınmaya çalışıyor ve çok zorlanıyorlar. Kısaca Türkiye ekonomisi çok net bir şekilde uluslararası sistemden kaynaklanan bir açmaz ve çarpıklık içersinde…

Küreselleşme denen olgu, genellikle soyut bir kavram olarak algılanıyor. Halbuki somut yanı daha ağır basıyor. Örneğin, küresel güçler… Klasik sektörler silah, ilaç sanayileri vs. Bunlar dünyada savaşlar devam etsin isterler, yeni sektörler iletişim, elektronik vs. ise, sınırlar kalksın, tek devlet gibi yaşayalım isterler. İster finans kapital, ister klasik sermaye sonuç olarak küresel güçler müthiş bir mücadele içersindedirler, hem kendi aralarında çokça da gelişmekte olan ülkelerle.

Peki mücadelenin en yoğun yeri neresidir? Doğal olarak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye. Küresel güçlerin nasıl ve ne şekilde Türkiye üzerinden oyun oynadığı çok önemli bir sorundur. Hiç konuşmadığımız konu bu. Sanki emperyalizm diye bir şey yok, küreselleşme tümüyle olumlu bir konu imiş gibi…

Kimseyi, iktidarda dahil kastetmiyorum. Bu bizim iktidar-muhalefet hep birlikte sorunumuz. Tayyip Bey’in de vatansever olduğunu sanıyorum. Konu kimin vatansever, kimin vatan haini olduğu değil, kimin nasıl kullanıldığıdır. Unutmayalım, kullanılanların çoğu yurt severdir, ya dosyalarından, ya kasetlerinden ya da saflıklarından dolayı kullanılmaktadırlar. Bunu önemsememiz lazım.

Bakın bir şekilde, iletişim, sigortacılık, bankacılık, enerji, medya, kimya, liman işletmeciliği, AVM işletmeciliği, büyük mağazacılık gibi alanlarda ya tamamen yada kısmen dışa bağımlı hale gelmişiz. Tarımımız ise kısmi alarmlara başladı. Pamuk, et, buğdayda dahi dış alımlar var.

Gidişin nereye doğru olduğunu düşünmemiz lazım. Hem ekonomik yönden, hem kültürel ve siyasi açılardan.

Konunun çeşitli başka yansımaları da var;

Bir Merkez Bankası araştırmasına göre birey olarak her geçen yıl daha fazla tüketiyor ve borçlanıyoruz. 2003’te harcanan her 100 TL’nin  7 TL’si borç iken bu rakam 2009’da 38 TL olmuş. Diğer taraftan biliyorsunuz devlet de sürekli borçlanıyor. 2002’de tüm ülke borcu 220 milyar dolar iken şimdi 500 milyar doları geçmişiz.

Sayı olarak yabancılar borsanın binde 1’ini dahi bulmazken hisse senetlerinin yüzde 75-85 oranındaki kısmı yabancılara ait.

Son yıllarda her yıl 15-16 milyar dolar yurt dışına transfer edilmeye başlanmış.

 Önümüzdeki 20-25 yılda  nüfusumuz yaşlanmaya başlayacak ve gençlik avantajımızı yitirecekmişiz.

Bunlara başka ilaveler yapıp uzatmaya gerek yok. Durum ortada. Potansiyeli olan bir ülkeyiz fakat, gidişatımız küresel dalgaları dikkate alır bir tarzda değil. Çok dikkatli olmalıyız. Ekonomik güvenlik kavramı burada devreye giriyor. Tabi, ekonomik güvenlikle birlikte siyasi konular, kültür emperyalizmi, dini yayılmacılık, siyasal ayrımcılık vs. ele alınması gereken başlıklar. Bu şu-bu parti sorunu da değil, düşünen, sorumluluk duyan hepimizin sorunu.

Sadece iktidarı veya bazı şahısları suçlayarak sorunu çözemeyiz. Her gün tartıştığımız konuları farklı bir yerden bakarak değerlendirmeliyiz.

Yorumlardan gözlemlediğim kadarıyla bu konu tam yorumcularımıza göre…

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 10543 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anlayamadım, Yardımcı Olur Musunuz?
11/1/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur musunuz?
11/1/2010
Yükselen Yorumcu Seviyesi, Yolsuzluklar ve Bir Fıkra
10/30/2010
Plansız Sohbet Yansımaları
10/27/2010
Sürprizli Genel Seçime Kafa Olarak Hazır mısınız?
10/25/2010
Okuyucu Yorumları
10/22/2010
Enayi Yerine Konduğunuzu Hissettiğiniz Oldu mu?
10/20/2010
Kamyoncu Şerif'in Oğlu ve HALK!
10/18/2010
Okuyucu Yorumları , Başbakan’ın Yanlışlığı, ABD’nin Talebi ve Bir Fıkra
10/15/2010
Ankara Başkent Kalabilecek mi?
10/13/2010
Edepsizleşiyoruz!
10/11/2010
Okuyucu Yorumları, İki Empati, Üç Ziyaret ve Bir Fıkra
10/8/2010
Yeni Dönemde Siyasete Hazır Mısınız?
10/6/2010
Ekonomi Sever misiniz?
10/4/2010
Okuyucu Yorumları, Hanifi Avcı, Anadil, Anayasa ve Bir Fıkra
10/1/2010
Makul, Masum ve Mağdur Çoğunluk!
9/29/2010
KLUGE
9/27/2010
Okuyucu Yorumları, Başkanlık Sistemi ve Bir Fıkra
9/24/2010
İşaretler Ne Yönde?
9/22/2010
DP ve AKP'nin Sosyal Yapıları ve Ahlak
9/20/2010
Okuyucu Yorumları, İşin Özü ve Bir Fıkra
9/17/2010
Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
9/14/2010
Hayırlı Olsun
9/13/2010
U2, Okuyucu Yorumları, Rererandum ve Bayram
9/9/2010
Asabinin Referandumu Olmuş
9/6/2010
Referandumda Devlet?
9/3/2010
Hep Birlikte Gerçeği Arayalım!
9/2/2010
Geliyor!
8/29/2010
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 14 Aralık 2010 Salı 23:29

Eski anlayışa sahip olanlar kendilerini yenileyemedikleri için yeni gerçeklerde yeni mesajlar veremedikleri için başarısız olmaya mahkumdurlar.AKP yenilikçi olmayı ve yenileri kendi gerçekleriyle sunarak millettin temayülüne cevap vererek aldıkları sonuçlarlada bunu kamuoyunun önüne sermiştir.Simitle kahvaltı yerine fakir ailenin mensubu olduğu vurgulanarak en önemlisi akademik kariyer sahibi ve gönüllerini yaptıkları işe koyan insanların eseri ortadadır.2011 haziran sonrasıda aynı olacaktır.

Yorumu oyla      54      49  
Misafir 4 Kasım 2010 Perşembe 17:46

Teyze rica yapsam benim Karadeniz Türküsünü oradan alip buraya getirirmisin?garibim orada garip kaldi.Isterseniz iki misra daha mirildanirim,Kemenceyle söylerdim ama buna olanak yok.

Yorumu oyla      56      49  
teyze 4 Kasım 2010 Perşembe 17:35

SAYIN EDİTÖR buraya ait KAYIP YORUMLARı AYTUN ÇIRAYın Kılıçdaroğlu yazısının altında buldum alıp getirecektim ama daha beter karışıklık olur diye getirmedim.Buraya ait yorumlar orda alakasız durmuş buraya geri getirebilir misiniz.Duyarlı bir buranın kadrolu yorumcusu olarak bilgilerinize sunarım.Kayıp diğer yorumları araştırma çalışmalarım sürüyor.Yorumcular sizde uyumayın yorumlarınıza sahip çıkın.Editör üşenir belki herkes kendi yorumunu alsın getirsin.

Yorumu oyla      55      49  
teyze 4 Kasım 2010 Perşembe 15:56

Hasan Bey sizde Kara-Goncol muş benim babbaannemde kara kankul gelecek hadi nani nani yapalım derdi:)) Başta Bülent Bey olmak üzere bütün yorum yazmış fakat teknik hataya kurban gitmiş yorum yazan yorumcular ve bundan sonra konuyla alakalı yorum yazacak yorumcular olmak üzere hepimizin ölmüşlerine Allah rahmet eylesin içimden geldi küresel güçlerde bir kere işe yarasın (onlardan başladık ölmüşlere geldik) hepsinin ruhuna YASİN okuyacağım şimdi.

Yorumu oyla      56      49  
Misafir 4 Kasım 2010 Perşembe 14:27

Teyze "12.31" deki yorumu ben yazdım,adımı yazmayı unutmuşum.bahsekonu "Küresel güç" seneryosu, tıpkı babaannemin bana 50-60 yıl önce bahsettiği "Kara-Goncol geliyoo,hadi yat oğlum uyuyalım" sözlerini hatırlatıyor.Birde 70 li yıllardaki "Koministler gelir heee" hikayesini. Tabi 28 Şubattaki İRTİCA geliyor hikayelerini de ilave etmek lazım, gerçi bugünlerde Önder Sav ve arkadaşları CHP de "Laiklik elden gidiyor,İrtica gelecek " şarkısını nakarat halinde söyleyip duruyor. H.Tahsin.

Yorumu oyla      57      49  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
nato
Kızılyıldız
Alba Berlin
hdp
siyanürlü mektup
anap
Sayıştay
Sınav
Siyaset