E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bülent Kuşoğlu

Fıtrat Aynı, Olaylar Farklı, Devir Zor
1 Aralık 2010 Çarşamba

Wikileaks belgeleri ile ilgili yazacağım da ne yazacağım? Okyanusta yüzerken rota saptamak gibi… Herkes konuşuyor, herkes bir şeyler söylüyor ve kimse işin sonunu göremiyor. İlk defa başımıza geliyor böylesi. Tamam yalnız değiliz, elle gelen düğün bayram ama bu bir az deliye her gün bayram gibi bir şey oldu... Yada bir deli kuyuya taş atmış. Akıllılar bir yakalasalar şu deliyi…

Böyle durumlarda sorarım; kim yaptı, kim yaptırdı, kim yararlandı, kim zarar gördü? Verebildiğim cevaplar henüz net değil. “Bir demokrat ve homoseksüel kahraman asker” açıklaması fazla basit… Amerika’nın olaya engel olamamasını anlayamıyorum. Daha olayın ne olduğunu dahi tam kavrayamadık.

Bu sebeple önce tespitlerimi paylaşacağım; Diğer ülkeleri bilmiyorum ama bu belgeler çıkalı biz, karşı siyasi görüştekiler için “bir belge çıksın da mahçup olsunlar” mantığı ile konuya yaklaşıyoruz. Nitekim, ilk belgeler açıklandı, Tayyip Bey ve Dış İşleri Bakanı Davutoğlu için Amerikalı diplomatların yaptıkları yorumlar önce bazılarımızı müthiş sevindirdi. Sonra İsviçre hesapları ve diğer AKP skandalları ortaya çıkınca bu sefer karşı taraf 90+3’de gol atmış gibi zıpladı. Yahu, bu öncelikle iç siyaset gözlüğü ile bakılacak bir konu değil. Bazı belgeler çıksın da perişan olsunlar mantığı küçüklük. Öncelikle buna milli bir mesele olarak bakmak lazım. Devlet onurunu düşünmemiz lazım. Bunu inanarak söylüyorum ama eğer, bu AKP zihniyeti iktidarda olmak yerine muhalefette olsaydı, maazallah yöneticilerin ne şerefsizliği kalırdı, ne de Amerikancılığı. Devlette bundan payını alır, Hükümet kesin olarak istifa etmek zorunda kalırdı. Halk galeyana getirilirdi, fakat şimdi konu geçiştirilir. Özellikle çok gizli (top secret) çok az belge açıklanacak olması sürekli kavga etmemizi, aylarca tartışmamızı sağlar ama sonuç da alınamaz sanırım. AKP İktidarı, medyası ve diğer silahları ile o kadar güçlü ki seçmeni nezdinde herhangi bir tepki oluşması az bir ihtimal. Daha doğrusu din silahı ellerinde, dindarlar yanlarında, kolay kolay tepki olmaz. (Bizim dindar geçinenler de nedense diğer siyasi görüşlere sahip olanlar gibi çoğunlukla Amerikancıdır.)

Ayrıca, Türkiye siyaseten o kadar güçlü bölündü, kemikleşti ki bu dedikodu türü bilgilerle AKP seçmenini etkilemek çok zor olacak.

Ben iktidarı, muhalefeti, akademisyeni, bürokratı, askeri ile bir çok yalakalık örneğine de rastlayacağımızı sanıyorum. Biz yabancılarla özellikle Amerikalılarla görüştüğümüzde Amerikalıdan daha Amerikalı olmayı beceren insanlarız. Zannederim bunun bazı örneklerini de göreceğiz. Bu olayla da sadece iktidarın değil, tüm hatlarımızın ne kadar Amerikancı olduklarını öğrenip şaşırmayalım.

Diğer taraftan aynı cephede olan kişilerin de kavgaları olacak. Savunma Bakanı Gönül’ün, Dışişleri Bakanı Davutoğlu hakkında “tehlikeli” demesi örneğindeki gibi çok skandala rastlayacağız. Siyasi hayatı veya kariyeri bitenlerimiz olacak.

Bence Amerikan diplomatlarının bizim siyasiler ve diğer yetkililerimizle ilgili yorumlarını çok önemsememiz lazım. Nihayetinde kendi görüşleri ve açıklanmayacağını sanarak yazdıkları notlar. Ancak, “Başbakanın İsviçre’de 8 banka hesabı var” türü bilgilerin ciddiye alınıp incelenmesi gerekir. Nihayetinde bir ABD Büyükelçisinin veya yetkilisinin ciddiye alıp merkeze bildirdiği bir konudur, geçiştirilecek bir durum değildir.

Konu ile ilgili bir öngörüm de diğer ülkelerde verilen tepkilere benzer tepkiler vermek zorunda oluşumuzdur. Örneğin, Almanya, Fransa veya Kazakistan’da bu belgeler toplumu, devleti sarsacak etkiler yaratıyor ise bizde de mecburen benzeri etkiler yaratacaktır. Nede olsa küresel bir dünyada yaşıyoruz.

İslam ülkelerinin ne kadar Amerikancı olduklarını ve gerçekte birbirlerine düşmanca baktıklarını da bu belgeler nedeniyle anlayabileceğiz sanırım. Aslında sadece İslam ülkeleri için değil, sonuçta uluslararası ilişkiler açısından ortaya tam bir rezalet durum çıkacak.

İnsan fıtratı değişmez ama bu wikileaks fıtratları zorlayacak, alışkanlıkları değiştirecek bir olay. Pandora’nın kutusu açıldı. Belki bir kısmı bildiğimiz şeylerdi ama konuşamadığımız konulardı. Artık konuşacağız. Wikileaks, bakmasını beceren toplumlar için bir ayna olabilir.

Bundan sonra diplomatik yöntemler değişecek ve diplomatların işi zorlaşacak.

İnşallah bu belgeler yüzünden savaşlar veya bölgesel çatışmalar ortaya çıkmaz.

İnsanlık tarihinin en heyecanlı, en değişken ve en zor dönemini yaşayan kuşağız, farkında mısınız?

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 11060 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dönüm Noktasında, Çanakkale'deydim!
11/29/2010
Bu Haftanın Olayları, Bir Fıkra, Okuyucu Yorumları
11/26/2010
Dün İsrail'i Kınayanlar, Samimi misiniz?
11/23/2010
Hem Dindar Hem Nefret Dolu Olunur mu?
11/18/2010
İmanınız Sağlamsa Sarsılmazsınız!
11/15/2010
İmanınız Sağlamsa Sarsılmazsınız!
11/15/2010
Haftanın Olayları Yorumlar ve Bir Fıkra
11/12/2010
Siyasetin Malzemesi Öncelikle Fikir Olmalı
11/10/2010
Teyze, Sen Hiç Küresel Güç Mensubu Gördün mü?
11/8/2010
Bu Haftanın Gelişmeleri, Okuyucu Yorumları ve Bir Fıkra
11/5/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/4/2010
Günlük Tartışmalarımızı Küresel Pencereden Yorumlayabilir misiniz?
11/3/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur Musunuz?
11/1/2010
Anlayamadım, Yardımcı Olur musunuz?
11/1/2010
Yükselen Yorumcu Seviyesi, Yolsuzluklar ve Bir Fıkra
10/30/2010
Plansız Sohbet Yansımaları
10/27/2010
Sürprizli Genel Seçime Kafa Olarak Hazır mısınız?
10/25/2010
Okuyucu Yorumları
10/22/2010
Enayi Yerine Konduğunuzu Hissettiğiniz Oldu mu?
10/20/2010
Kamyoncu Şerif'in Oğlu ve HALK!
10/18/2010
Okuyucu Yorumları , Başbakan’ın Yanlışlığı, ABD’nin Talebi ve Bir Fıkra
10/15/2010
Ankara Başkent Kalabilecek mi?
10/13/2010
Edepsizleşiyoruz!
10/11/2010
Okuyucu Yorumları, İki Empati, Üç Ziyaret ve Bir Fıkra
10/8/2010
Yeni Dönemde Siyasete Hazır Mısınız?
10/6/2010
Ekonomi Sever misiniz?
10/4/2010
Okuyucu Yorumları, Hanifi Avcı, Anadil, Anayasa ve Bir Fıkra
10/1/2010
Makul, Masum ve Mağdur Çoğunluk!
9/29/2010
KLUGE
9/27/2010
Okuyucu Yorumları, Başkanlık Sistemi ve Bir Fıkra
9/24/2010
İşaretler Ne Yönde?
9/22/2010
DP ve AKP'nin Sosyal Yapıları ve Ahlak
9/20/2010
Okuyucu Yorumları, İşin Özü ve Bir Fıkra
9/17/2010
Garip Referandum Sonucu Nasıl Yorumlanmalı?
9/14/2010
Hayırlı Olsun
9/13/2010
U2, Okuyucu Yorumları, Rererandum ve Bayram
9/9/2010
Asabinin Referandumu Olmuş
9/6/2010
Referandumda Devlet?
9/3/2010
Hep Birlikte Gerçeği Arayalım!
9/2/2010
Geliyor!
8/29/2010
YORUMLAR
Toplam 63 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 2 Aralık 2010 Perşembe 13:38

Beni tekrar sahalara bir Gökkubbenin üstümüze yikilmasi bir de dava arkadasim,gönül insani cok degerli abimin hoscakalin demesi döndürebilirdi.Bir cogunuz YIGITOGLU´nu yorumlarindan tanir,devamli Abimiz gibi hep hakki ve Adaleti üstün tutmusuzdur ve Adalatein tecelli yapmasi icin gece gündüz ugras vermis idik. H.TAHSIN; BIR ARKADASIMIZ YORUMLAMISTI 360 Milletvekili dir.Bunu bize yapamazsiniz,bizi böyle garip ve yanliz birakmiya hakkiniz yoktur.Burada yorum yazmama ragmen H.TAHSIN kolik olmustum

Yorumu oyla      76      50  
teyze 2 Aralık 2010 Perşembe 13:19

Hasan Tahsin Bey,çok sevgili ABİCİĞİM(ben bazen benden küçük yaştakilere de abi derim,pazarda dedem yaşındakiler bile bana teyze diyor, olabilir yani)en büyük yemin vallahidir,vallahi yataklara düşerim ben şimdi.Yeni girdim eve PETROL FIRTINASI kitabım gelmiş nasıl mutluydum.Eğer dönmezseniz ben anlamadığım yerleri kime soracam? Millet karpuz peşinde biz daha beraber MİNCİ yiyecez,bir tava minci alacağım var ABİCİM, NEREYEEE??10:38 Allah razı olsun,şimdi tansiyonum borsa gibi düşüşe geçti işte:(

Yorumu oyla      76      50  
-AB- 2 Aralık 2010 Perşembe 12:37

Sevgili Hasan Tahsin abim, biraz önce hoşçakalın mesajınızı okudum ve bu kararınızı gözden geçirip burada oluşmuş olan ailemizi değerli bir abisinden mahrum bırakmamanızı umut ve rica ediyorum. Takip edenler bilir, bizim de fikir ayrılıklarımız olmuştur fakat her seferinde sizden düşünülecek birşeyler kapmışımdır. Hepimizin kendi fikirlerini savunması tabiat gereğidir. Yine de, sizin konuşmamanızı isteyen olduğunu sanmıyorum ama konuşmaya devam etmenizi isteyenler var. Saygılarımla. A.B.

Yorumu oyla      78      50  
Misafir 2 Aralık 2010 Perşembe 12:27

Bulundugum gurbet diyarinda soguktan tir, tir tirerken CANIM KARDESIM H.Tasin beyin 11:57 yorumunu okudum hepten dondum kaldim.Yazdigim yorumlari ve yazilan yorumlari tekrar gözden gecirdim kendisine rencide edicek hic bir yoruma rastlamadigim gibi,her kes tarafindan cok sevildigine sahit oldum.H.Tahsin bunu bize yapmiya hakkin yoktur,sizsiz hic bir yazi ve yorum tam yazilamaz ve gercek degerini bulamaz.Buraya bu kadar yorum yazilmasinda katkiniz coookkk büyüktür.Capanoglu

Yorumu oyla      77      50  
Misafir 2 Aralık 2010 Perşembe 12:07

Capanoglu, bi tane buldum, iyi iş diye düşündüm. Bizim ülkemizde ta göbeğimizde haberimiz yokken düğmesi başkasının elinde nükleer silahlar varmış, viki vikiden bunu öğrendik. İsrailde de var bi de bence orada da düğmeye basılırsa basacak aynı el. e o zaman iranın neden nükleeri olmasın? yemin billah diyorum böyle mantık olmaz. hükümetimiz iranın arkasında durmakta haklıdır. işte ben bunu takdir ediyorum. bi de günahı boynuna ama bence isviçrede hesabı yoktur. yatirim yapmıştır. gerçek misafir

Yorumu oyla      69      51  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
Chelsea
seçim
Joachim Löw
premier lig
Ezgi Mola
Chloe Loughnan
ygs puan hesaplama
işte benim stilim