Irak'ta işgal altında yargılanıp alelacele idam edilen devrik liderin asılma görüntülerinin internette yayımlanmasıyla büyük tartışma koparken, yeni BM Genel Sekreteri Bahn Gi-Mun BM'nin ölüm cezasına karşı resmi duruşunu dillendirmek yerine Saddam'ın idamını savundu. Bahn, BM'deki ilk iş gününde, Genel Kurul'un 1948'te ilan ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin yaşama hakkını garanti etmesini ve BM'nin tüm uluslararası mahkemelerinde ölüm cezasının yasaklanmış olmasını göz ardı etti.
Çiçeği burnunda Genel Sekreter, bir gazetecinin 'Saddam asılmalı mıydı' sorusuna, 'bunun her ülkenin kendi kararına kalmış bir konu olduğu' yanıtını verdi: "Saddam Hüseyin, Irak halkına hunharca suçlar işlemek, telaffuz edilemeyecek zulümler etmekten sorumludur. Kurbanlarını asla unutmamalıyız. Ölüm cezası, BM'ye üye her bir ülkenin kendi karar vereceği bir konudur. Genel Sekreter olarak suç işleyenlerin cezadan muaf olmasına kesinlikle karşı çıktığım gibi, uluslararası toplum üyelerinin uluslararası hukukun her yönüne gereken saygıyı göstermesi gerektiğini düşünüyorum." Bahn, Saddam'ın asılmasının Irak'a istikrar getirip getirmeyeceğine dair soru üzerine de 'Irak'ın geçimişiyle ilgili bir adım attığı' yorumunu yaptı.
'Genel Sekreter'in nüansı'
Eski Güney Kore Dışişleri Bakanı olan ve ABD'nin bastırmasıyla seçilebilen Bahn'ın yanıtı, 'BM resmi tavrından geri adım mı atıyor' tartışmasına yol açtı. BBC, Saddam'a yöneltildiği gibi insanlığa karşı suç işlendiğinde dahi BM'nin ölüm cezasını onaylamadığını anımsattı Tartışmalar üzerine sözcüsü Mişel Montas, BM politikasının değişmediğini söyleyip, "Genel Sekreter kendi nüansını yaptı" dedi. ABD, Rusya, Çin, Japonya gibi Güney Kore'de de ölüm cezası yasal. Bahn'ın selefi Kofi Annan, her fırsatta BM'nin ölüm cezasına karşı çıktığını dile getirirdi. Annan, görevinin dolması öncesi ABD'ye eleştirilerini sertleştirip, Iraklıların durumunun Saddam döneminde daha iyi olduğunu söylemişti.
İdam kaydına tutuklama
Roma'nın BM Güvenlik Konseyi'nin yeni geçici üyeleri arasına katılmasına koşut olarak, İtalya Başbakanı Romano Prodi, ölüm cezasına küresel yasak kampanyası yürüteceklerini duyurdu.
Irak'ta ise Saddam'ın asılmasının cep telefonuna kaydedilmesiyle ilgili soruşturmada 'infazı yönlendirmekle görevli bir yetkili' tutuklandı. New York Times'ın kayıt yapan yetkililerden birinin Başbakan Nuri Maliki'nin güvenlik danışmanı Muaffak Rubai olduğu iddiası ise yalanlandı. Saddam'ın üvey kardeşi ve istihbarat şefi Barzan Tıkriti ile eski başyargıç Ahmed Bandar da bugün asılacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...