E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yalçındağ'a Göre En Önemli Engel Altyapı 

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, 'Nanoteknoloji ve Türkiye' adlı raporun tanıtımında Türkiye'nin önündeki en büyük engelin altyapı olduğunu söyledi.

20.11.2008 - 12:39
Yalçındağ a Göre En Önemli Engel Altyapı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, genç nüfusun analitik, yaratıcı ve yenilikçi düşünceye imkan verecek şekilde eğitilmesinin tüm konularda Türkiye'nin önünü açacağını kaydetti.

Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın "Nanoteknoloji ve Türkiye" başlıklı raporun tanıtım toplantısında dünyada bilim ve teknoloji alanında hızlı bir değişime tanık olunduğunu, küresel ekonomide rekabet edebilmek için sadece değişime adapte olma, değişimlerin takipçisi olmanın yeterli olmadığını, değişimlerin öncüsü olmak ve ilerde yaşanabilecekleri de öngörmek gerektiğini vurguladı.

Bu açıdan, 21. yüzyılın teknoloji devrimi olarak görülen nanoteknoloji ile ilgili gelişmelerden de geri kalmama ve bu konudaki çalışmalara hız vermenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yalçındağ, giderek nanoteknolojiye daha fazla kamu kaynağı ayrıldığını, bu konuda önde gelen ülkelerin, 2003 yılı itibariyle, 750-800 milyon dolar aralığı ile Japonya ve ABD iken, ardından 650 milyon dolar ile Batı Avrupa'nın geldiğini, özellikle Güneydoğu Asya bölgesi ülkeleri olmak üzere, diğer endüstriyel ülkelerin de nanoteknoloji alanındaki araştırma çabalarını yoğunlaştırdığını anlattı.

Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Ülkemizde, bir teknoloji öngörü belgesi olarak yol haritası mahiyetinde hazırlanan Vizyon 2023 Strateji Belgesinde, nanoteknoloji, gelecekte ekonomileri temelden etkileyecek bir alan olarak nitelendirilmiş, temel hedefler ve stratejik amaçlar belirlenmiştir. Bu belgede ortaya konulan bulguların önceliklendirilmesinde ve somut projelerle desteklenmesinde henüz yeterli ilerleme sağlanamamıştır. Nanoteknoloji alanında kamuda ve özel sektörde çeşitli girişimlerin varlığı memnuniyet verici olmakla birlikte, atılan adımların istenilen gelişmeyi sağlayacak seviyede olduğu söylenemez. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre 2007 yılında ülkemizde toplam Ar-Ge harcaması 6 milyar 91 milyon YTL düzeyindedir. Son yıllarda Ar-Ge;ye ayrılan kaynakların artış oranının yüksekliğine karşın uluslararası karşılaştırmalarda arzu edilen konumda olmadığımız dikkate alınırsa, hem genel olarak Ar-Ge;ye hem de özel olarak nanoteknolojiye çok daha fazla kaynak sarfedilmesi gerektiği açıktır.''

-EN ÖNEMLİ ENGEL ALT YAPI EKSİKLİĞİ-

Bilim ve teknolojinin gelişimi konusunda en önemli engellerden birinin altyapı eksikliği olduğunu bildiren Yalçındağ, kurumsal kapasite, yüksek teknoloji ürünler ve cihazlar, bilim adamı, sanayi-finans ve yatırım gibi teknoloji altyapısını oluşturan alanlardaki eksikliklerin giderilmesinin öncelikle ele alınması gereken bir konu olduğunu kaydetti.

Yalçındağ, özel sektörün risk almasına imkan tanıyacak türde erişilebilir ve şeffaf finansal destek programları sağlayan kamu olanakları ile nitelikli, yenilikçi, katma değeri yüksek projeler üreten sanayinin bir araya gelebilmesinin de bir başka gereklilik olduğuna dikkati çekti. Teknolojik ve finansal altyapının yanında, insan kaynakları altyapısına da hassasiyetle eğilmenin şart olduğunu vurgulayan Yalçındağ, uzun vadeli hedefler konularak, stratejik alanlarda disiplinler arası iletişime açık bilim insanları yetiştirmek üzere planlamanın yapılması gerektiğini söyledi.

Bunlara ilave olarak, nanoteknoloji çalışmaları sonucunda çıkacak ürünlerin ticarileşmesi ve toplumsal faydaya dönüşmesi için kurumlar arası işbirliği mekanizmalarının hem ulusal hem de bölgesel çapta güçlendirilmesinin gerekli olduğunu belirten Yalçındağ, ''Teknolojik gelişmeler ve inovasyon konusunda kamuoyu, politika yapıcılar, yatırımcılar ve sanayiciler nezdinde farkındalığın artırılması da üzerinde durulması gereken bir öğe..." dedi.

Tüm bu gelişmeleri destekleyecek karar mekanizmalarının ve yasal altyapının oluşturulması gerektiğini de vurgulayan Yalçındağ, iyi bir yönetişim sistemi çerçevesinde, büyük projelerin verimli bir şekilde yürütülmesi ve izlenmesi, sanayi kuruluşları ile ilişkilerin sürdürülerek, geliştirilen teknolojilerin ve inovatif ürünlerin pazara erişiminin organizasyonu için modern yönetim sistemleri üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

Bu anlamda hem bilimsel ve teknolojik politikaların yönetişimi hem de bunların sürdürülebilir bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli organların ve denetim mekanizmaların etkin işlemesinin sağlanması gerektiğine işaret eden TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, inovasyon ve teknoloji üretiminin gitgide kolektif ve uluslararası işbirliklerine yöneldiği günümüzde, AB altıncı ve yedinci çerçeve programlarına dahil olan Türkiye;nin zaman ilerledikçe başarılarının artması, söz konusu fonlardan hakkıyla yararlanılması yolunda çok önemli olduğunu söyledi.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha önce de sıkça gündeme getirdiğimiz gibi gelişmiş ülkelerin yaşlanan nüfus açmazına karşılık, Türkiye;de büyük bir potansiyel oluşturan genç nüfusumuzu analitik, yaratıcı ve yenilikçi düşünceye imkan verecek şekilde eğitmemiz, sadece nanoteknoloji değil tüm teknoloji alanlarında ve inovasyon konusunda ülkemizin önünü açacaktır.

Dünya gündemindeki ekonomik kriz, ülkelerin bilim ve teknolojiye, yani uzun vadeli getirileri olan alanlara yatırım yapmasının önemini bize bir kere daha hatırlatıyor. Raporumuzun, nanoteknoloji gibi önemli ekonomik etkileri olan bir alanda ülkemizin gerekli adımları atması yolunda katkı sağlamasını diliyorum"

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Bankası’ndan 2.9 Milyar Dolar Gelecek
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 2008-2011 döneminde ...
Krediler Tüzmen'in Peşini Bırakmıyor
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in Eximbank yönetiminde olduğu dönemde kredi ...
Petrol Fiyatları 50 Dolara Yanaştı
Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı küresel ekonomik gerilemenin ...
 
Doğal Gazı En Pahalı Kullanan İki Şehir
Doğalgaz fiyatına yıl başından buyana yapılan zamlarla yüzde 73.3 oranında ...
SABAH RAPORU:
Dolar güne hızlı başladı. Hem dün Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi ...
Sabit Telefonda Büyük İndirim
Sabit Telefon Hizmeti Lisans Yönetmeliği, 4.2 milyar dolarlık şehir içi ...
 
TMSF, 90 Aracı Satışa Çıkaracak
TMSF, muhammen bedelleri toplamı 486 bin 500 YTL olan 90 aracı, 25 Kasım’da satışa çıkaracak.
IMF İle 30 Milyar Dolarlık Anlaşma
AK Parti MYK toplantısında IMF ile anlaşma şartları ve aranması gereken ...
İstanbul'a Rekor Bütçe
Kadir Topbaş, 6 milyar 200 milyon YTL'lik 2009 yılı bütçesini Belediye Meclisine sundu.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Gaziantepspor
İsrail
CEV Şampiyonlar Ligi
premier lig
Kocan Kadar Konuş
Mesut Bakkal
İslam
İthalat