E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Çin’de Chikungunya alarmı: 7 bin vaka bildirildi 

Çin’in Guangdong eyaletinde chikungunya virüsü nedeniyle 7 binden fazla vaka bildirildi. En çok etkilenen Foshan’da hastalar izolasyona alınıyor ve en az bir hafta gözetim altında tutuluyor.

5.08.2025 - 13:29
Çin’de Chikungunya alarmı: 7 bin vaka bildirildi

Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinde, Temmuz ayından bu yana 7 binin üzerinde chikungunya vakası tespit edildi. Özellikle Foshan kentinde yoğunlaşan vakalar nedeniyle, Kovid-19 dönemini hatırlatan sıkı önlemler devreye alındı.

Foshan'da enfekte hastalar, negatif test sonucu alana kadar ya da en az bir hafta boyunca hastanede tutuluyor. Bu süreçte yataklar koruyucu tülle korunuyor. Kentte geçen hafta bildirilen vaka sayısı 3 bine yaklaştı. Guangdong eyaletinde en az 12 şehirde daha chikungunya vakaları kayıtlara geçti. Pazartesi günü ise Hong Kong’da ilk vaka görüldü: Foshan’a seyahat eden 12 yaşındaki bir çocukta ateş, döküntü ve eklem ağrısı tespit edildi.

BBC'de yer alan habere göre Chikungunya virüsü, enfekte sivrisinek ısırığıyla bulaşıyor. Kişiden kişiye doğrudan bulaşmıyor. Belirtiler arasında ateş, şiddetli eklem ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı ve döküntü yer alıyor. Genellikle bir hafta içinde semptomlar geçiyor, ancak bazı vakalarda eklem ağrısı aylar hatta yıllar sürebiliyor. Yetkililer, bildirilen tüm vakaların şu ana kadar hafif seyirli olduğunu ve hastaların %95’inin yedi gün içinde taburcu edildiğini belirtti.

BÖLGE GENELİNDE SERT ÖNLEMLER DEVREDE
Yetkililer, Guangdong genelinde "kararlı ve güçlü" önlemler alındığını açıkladı. Belirti gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması isteniyor. Halk, evlerindeki saksı, kahve makinesi veya boş şişelerde biriken suları boşaltmaları konusunda uyarılıyor. Bu önlemlere uymayanlara 10 bin yuana kadar para cezası uygulanabiliyor.

Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla ekolojik yöntemler de devreye alındı. Foshan’da binlerce sivrisinek larvası yiyen balık göllere bırakıldı. Ayrıca, chikungunya taşıyan türleri yiyerek popülasyonu dengeleyen "fil sivrisinekler" de salınıyor. Bazı bölgelerde ise durgun su kaynaklarını tespit etmek için drone’lar kullanılıyor.

Foshan’dan gelen yolculara uygulanan 14 günlük karantina uygulaması bazı şehirlerde gündeme gelse de daha sonra kaldırıldı. Ancak alınan önlemler, pandemi dönemindeki sıkı uygulamalarla benzerlik gösterdiği gerekçesiyle sosyal medyada bazı kullanıcılarca tartışma konusu oldu.

Chikungunya virüsü ilk olarak 1952’de Tanzanya’da tespit edildi. O tarihten bu yana 110’dan fazla ülkede görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, virüse karşı en etkili korunma yolunun, sivrisineklerin üreyebileceği durgun su kaynaklarının ortadan kaldırılması olduğunu vurguluyor.

ETİKETLER:
Çin , Vaka
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diş kliniğini hastaların ayağına götürüyorlar
Batman'da mobil sağlık ekibi, sağlık kuruluşlarına gidemeyen yaşlı, engelli ...
Uzmanı açıkladı: Tüp bebek tedavisini bu ayda yapanlar hemen gebe kalıyor
Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaz aylarında ...
Kenelerde virüs tespit edildi!
Akademisyenlerce yapılan çalışmada, virüslü kenelerin Türkiye'deki yayılımını ...
 
Sinsi virüs yayılıyor: Vaka sayısı hızla yükseldi
Sinsi virüs yayılıyor: Vaka sayısı hızla yükseldi
Plastik üretimi ve atık miktarı alarm veriyor!
"The Lancet" dergisinde yayımlanan yeni bir analiz, plastiklerin insan ...
Uzmandan uyarı: Kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durun
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Diyetisyen Neşe Orhan, ...
 
Kadavradan nakille 10 yıl sonra gelen mucize
Kahramanmaraş'ta böbrek yetmezliği nedeniyle 10 yıldır diyaliz tedavisi ...
O hastalığa dikkat çekmek için etkinlik düzenlendi
Van'ın Gevaş ilçesinde doğaseverler, Van Gölü'ne ve Alzheimer hastalığına ...
Aile hekimlerinden 'Aşıla' uyarısı
Birlik ve Dayanışma Sendikası'ndan, aile hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Recep Tayyip Erdoğan
Çankaya Köşkü
Kırgızistan
ütopya
PSG
Melo
EPDK
Facebook
Jan Wouters