E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Uzmanlar uyardı! Cildinizdeki morarmalar hastalık habercisi olabilir 

Halk arasında ciltte morarma veya berelenme olarak adlandırılan durum çoğu zaman önemsenmiyor. Oysa hiçbir yere çarpmadan veya küçük travmalarla ciltte oluşan morarmalar ciddi hastalık belirtisi olabiliyor.

21.01.2022 - 09:49
Uzmanlar uyardı! Cildinizdeki morarmalar hastalık habercisi olabilir

Ciltte görülen 1cm’den daha büyük deri altı kanamalar ekimoz yani halk arasında bilinen ismiyle morarma, berelenme olarak tarif edilmektedir. Hiçbir travmaya bağlı olmaksızın ya da çok hafif travmalar sonrası görülen morarmalar hastalık belirtisi olabilmektedir. Ciltte kendiliğinden oluşan morarmalar ihmal edilmeyerek bir uzmana danışılması ileride yaşanabilecek ciddi rahatsızlıkların önlenebilmesi bakımından önemlidir.
Çarpmanın derecesiyle morarma büyüklüğünün orantısına bakın. Cildinde morarma oluşan kişi öncelikle bunun bir çarpmayla mı yoksa kendiliğinden mi olduğunu anlaması gerekmektedir. Oluşan morarmalar belli bir süre sonra önce sarı-yeşil daha sonra siyah bir renge dönüşerek kaybolmaktadır. Ciltteki morarmaya neden olacak bir travma yaşanıp yaşanmadığı hatırlanmalıdır. Morarma bir travmaya bağlıyla, travmanın derecesi ile morarmanın büyüklüğü arasındaki orantıya dikkat edilmelidir. Morarma hiçbir çarpma veya travma olmadan meydana geliyorsa ya da küçük çarpmalarda bile büyük morarmalar yaşanıyorsa bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Ciltte oluşan morarmaların en önemli nedenlerinden biri de kan hastalıklarıdır. Kandaki pıhtılaşma bozukluğuna bağlı morarmalar meydana gelebilir. Pıhtılaşma bozukluğu trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerinin azalmasına veya işlevlerinin bozulmasına bağlı olabileceği gibi, vücutta pıhtılaşmayı sağlayan bazı proteinlerin eksik olmasına da bağlıda yaşanabilir. Saptayabilmek için bazı testler yapılması gerekebilir. Bunun dışında bazı lösemiler, lenf bezi tümörleri veya kemik iliği kanserleri de morarmalara neden olabilir. Bu hastalıklarda ciltte kolay morarmanın yanı sıra diş eti kanamaları, burun kanamaları veya herhangi başka bir yerden kanama olabilir. Hiçbir sebep olmadan burun kanaması, fırçalandıktan sonra çok diş etlerinde çok miktarda kanama, küçük kesikler veya sıyırıklarda çok yoğun ve uzun süre kanama yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

MORARMALAR YAŞINIZDAN KAYNAKLABİLİR
Genç yaşlarda görülmeyen morarmalar yaşlanmayla birlikte daha çok ortaya çıkabilmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt incelmeye başlamaktadır. İncelen cilt çarpmalara karşı yastık gibi işlev gören koruyucu etkisini kaybetmektedir. Bununla birlikte yaşlanma kan damarlarının daha kırılgan hale gelmesine yol açarak daha kolay morarma oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Kullandığınız ilaçlar ciltte morarmaya zemin hazırlayabilir Aspirin veya herhangi kan sulandırıcı kullanan kişilerin vücutlarında morarma oluşması beklenen bir durumdur. Kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere kullanılan birçok ilaç kolay morarmaya neden olabilmektedir. Halk arasında kortizon adı verilen steroidler ve depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlar da morarmaya neden olabilmektedir. Balık yağı ve çinko gibi bazı gıda takviyeleri de trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerini düşürerek veya işlevlerini bozarak ciltte morarmalara zemin hazırlayabilmektedir. İlaç kullanan kişiler ciltlerinde morarma gördüklerinde ilaçları kesmek yerine doktora başvurmaları daha sağlıklıdır.
C vitamininiz eksik kalmasın Dengeli beslenen kişilerde vitamin eksikliği görülmemekle birlikte yaşlılarda ve aşırı sigara içen kişilerde vitamin düzeyinde düşüklükler yaşanabilmektedir. C vitamini “kollajen” adı verilen deri, bağ ve kemiklerin yapımında gerekli olan bir proteinin vücuttaki seviyesinin korunmasından sorumludur. C vitamini düşüklüğünde kolay morarma ve diş eti kanamaları görülebilir. Kadınların kalça ve uyluk bölgesinde görülebilir Purpura damar içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara veya deri içine çıkmaları sonucu oluşmaktadır. Purpura simpleks denilen basit purpura çok yaygın görülmektedir. Nedeni ve oluş mekanizması tam olarak belli olmayan basit purpura kadınlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Morluklar genellikle kalça ve uyluk bölgesinde meydana gelmektedir. Geçmişe yönelik sorgulamada başka bir aşırı kanama öyküsü mevcut değildir. Ciddi kanamalar yaşanmamaktadır. Pıhtılaşma ile ilgili testler ve pıhtılaşma hücresi sayı ve işlevi genellikle normaldir.

AŞIRI GÜNEŞLENMEYE DİKKAT
Aşırı güneşlenmek, cildi ve altındaki küçük damarları zayıflattığı için morluklara yol açabilmektedir. Güneş kaynaklı morarmalar diğerlerinden biraz daha farklıdır. Çarpma veya vurma sonucu oluşmayan güneş morarmaları üzerine dokunulduğunda hassasiyet ve ağrı yaratabilmektedir. İyileşmeleri de uzun süren güneş morlukları genellikle el ve kol arkalarında görülmektedir. Egzersizi abartmayın Egzersiz sırasında kasların aşırı zorlanması kan damarlarından kaçaklara neden olarak cilt altı kanamalar yapabilir. Hafif egzersizler veya 30 dakikalık yürüyüşlerde bu durum gözlenmezken, ağır yük kaldırarak egzersiz yapan veya maraton koşan kişilerde oluşabilir. Aşırı egzersiz sonrası morarmalarda; istirahat, morarma bölgesine buz veya kompresyon uygulaması, morarma olan kol ve bacağı oturulan yerden yukarda tutmak çözüm olabilir.

AŞIRI ALKOLDEN UZAK DURUN

Birçok zararının yanında aşırı alkol tüketimi kemik iliğine toksik etki yapmaktadır. Trombosit denilen pıhtılaşma hücrelerinin ilikteki yapımını bozarak morarmalara yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi pıhtılaşmayı sağlayan proteinlerin yapım merkezi olan karaciğere hasar verebilir. Siroz gibi ileri derecede karaciğer hasarında pıhtılaşma proteinlerinin yapımı bozularak morarma ve kanamalara neden olabilir.

ETİKETLER:
Sağlık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitter çikolata kanserle mücadeleye yardım ediyor!
Yapılan bir araştırmada bitter çikolatanın içeriğinde magnezyum bulunduğu ...
Kritik uyarı: Covid geçirenler mutlaka kontrole gitmeli
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Koçer, Covid geçiren hastaların mutlaka 1 ay sonra ...
Dikkat eksikliği yaşıyorsanız işte çözüm yöntemi!
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocuklarda ve gençlerde ...
 
Kovid 19 geçirenler dikkat! Bu dönemde şikayetler arttı
Ağız ve Diş Sağlığı uzmanı Dr. Rukiye Parlak, “Eğer koronavirüse yakalandıysanız ...
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Şener: Sömestir'de vaka sayıları pik yapacak
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sömestir tatilinde ...
Uzmanlar uyardı: Milyonlarca kişiyi öldürüyor
2019'da 1,2 milyon kişi antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler nedeniyle ...
 
Araştırma yayınlandı! Biontech'in 3.dozu Omicron'dan koruyor mu?
Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'te yayınlanan bir araştırma ...
Bakan Koca: BioNTech üzerine Turkovac çalışmasını başlatacağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz BioNTech aşısı üzerine 1 doz Turkovac ...
Sürekli televizyon izlemek kan pıhtılaşması riskini artırıyor!
Uzmanlar göre; orta yaşta aşırı derecede TV izlemek kan pıhtılaşma riskini artırabiliyor.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gençlerbirliği
dolar
Chelsea
Mehmet Şimşek
Ferit Şahenk
madenci
A) Milli Futbol Takımı
ygs puan
sigara