Prof. Dr. Betül Ulukol, ''istismara uğramanın erken ölüme yol açtığının yurt dışındaki bazı araştırmalarda ortaya çıktığını'' söyledi.
''Kayıp Çocuklar Komisyonu'' olarak bilenen ''Kayıp Çocuklar Başta Olmak Üzere Çocukların Mağdur Olduğu Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'' AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı.
Komisyon, Ankara Üniversitesi (AÜ) Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Betül Ulukol'u dinledi.
Çocuk istismarı sorunun çözümünün son derece zor olduğunu ifade eden Ulukol, bazı üniversitelerde lokal olarak yapılan araştırmalardan, çocukluğunda cinsel istismara uğrayanların oranının yüzde 10-yüzde 44 arasında çıktığını belirtti. En düşük olan yüzde 10 oranı üzerinden bile hesaplansa, Ankara'da bu durumda 150 bin çocuk olduğu gerçeğinin ortaya çıktığını belirten Ulukol, ''Toplumun bu konudaki farkındalığını artırmadan mağdur çocuklarla ilgili adım atabilmemiz mümkün değil'' diye konuştu.
Komisyon üyeleri, bu oranlar karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler.
Çocukluk çağındaki istismarın, istismara uğrayanın erken ölümüne yol açtığının yurt dışındaki bazı araştırmalarda ortayı çıktığını söyleyen Ulukol, ''İstismarın itirafı çok güç ve insanın ruh sağlında kalıcı etkisi oluyor'' dedi. İstismarın ''öğrenilebilen bir şey'' olduğunu belirten Ulukol, ''taciz eden taciz etmeyi öğreniyor'' dedi.
Ulukol, internetin kontrolsüzlüğünün son derece riskli olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de, istismara uğrayan çocuğun Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan önce akrabalarının yanında bakılması için çalışma yapıldığını anımsatan Ulukol, bunun iyi bir uygulama olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ulukol, baktığı bazı vakalarla ilgili komisyona bilgi verdi.
AKP Ankara Milletvekili Aşkın Asan, ''istismar'' sözcüğünün olayın korkunçluğunu ve vahametini karşılamadığını belirterek, bu konuda başka bir kelime kullanılmasını önerdi.
AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, terminoloji ile ilgili ayrı bir oturum yapılabileceğini dile getirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...