E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman: Her Yıl Türkiye'de 170 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor, Önlem Almazsak 10 Milyon Olacak!

Burak Duruman, Türkiye’de her yıl 170 bin kişinin kansere yakalandığını belirterek, “Doğal beslenmezsek rakam 10 yılda milyona ulaşacak” dedi

17.10.2013 - 11:26
Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman:


Son za­man­lar­da ne­re­dey­se he­men her gün bir has­ta­lık ha­be­ri du­yar ol­duk… Bu has­ta­lık­lar­dan en çok da kan­ser­den söz edi­li­yor… Ya­kın bir ar­ka­da­şım, uzak­tan bir ak­ra­ba öy­le ya da böy­le ya­ka­la­nı­yor bu il­le­te… Öy­le ki ya­şı, cin­si­ye­ti, mi­le­ti yok… Has­ta­lık hiç bak­mı­yor gö­zü­nün ya­şı­na he­men sa­rı­ve­ri­yor vü­cu­du… Yi­ne böy­le bir has­ta­lık ha­be­rin­den son­ra ka­fam­da on­lar­ca so­ru oluş­tu…
Kan­se­rin ya­şı olur mu? Bes­len­me alış­kan­lık­la­rı kan­se­ri na­sıl et­ki­ler? Kaç çe­şi­di var? Te­da­vi­si na­sıl, ne­re­de olur? Hep­si­ni der­le­dim top­la­dım bu ko­nu­da ba­na en doğ­ru bil­gi­le­ri ve­re­ce­ği­ne inan­dı­ğım ad­re­se Türk Kan­ser Der­ne­ği­’n­de so­lu­ğu al­dım…
Türk Kan­ser Der­ne­ği 1965 yı­lın­dan bu ya­na 600 bin ki­şi­nin teş­hi­si­ne te­da­vi­si­ne im­kan ta­nı­mış ve bu in­san­la­ra yol gös­ter­miş bir ku­rum… Der­ne­ğin ama­cı üye dok­tor on­ko­log, iş bir­li­ği yap­tı­ğı has­ta­ne ve­ya teş­his mer­kez­le­rin­de ki­şi­le­rin ta­ra­ma ve ba­kım­la­rı­nı ba­zen da­ha eko­no­mik ko­şul­lar­da ba­zen de üc­ret­siz ya­pıl­ma­sı­nı sağ­la­ya­bil­mek… Hiç pa­ra­sı ol­ma­yan bir has­ta­da da bu der­ne­ğe baş­vu­ra­bi­li­yor. Böy­le du­rum­lar­da kam­pan­ya­lar ya­pa­rak çe­şit­li ki­şi ve ku­rum­lar­dan yar­dım is­te­ye­rek has­ta için ih­ti­yaç olan pa­ra­yı der­nek top­la­ma­ya ça­lı­şı­yor… Ya­ni bu­ra­da ba­ğış­lar dev­re­ye gi­ri­yor… Baş­ka­nı Bu­rak Du­ru­man da bu işe gö­nül ver­miş bir isim… Bu yüz­den so­ru­la­rı­mı iç­ten­lik­le ya­nıt­lı­yor…

Çorlu’da tohum merkezi

Bir kan­ser has­ta­sı için sü­reç na­sıl iş­li­yor?
Has­ta has­ta­ne­ler­den al­dı­ğı ra­por­la­rıy­la bi­ze baş­vur­du­ğun­da al­ter­na­tif teş­his yön­tem­le­ri­ni be­lir­li­yo­ruz. Teş­his­ler ta­mam­lan­dık­tan son­ra has­ta­nın ger­çek­ten kan­se­ri var­sa ona gö­re bir te­da­vi ha­ri­ta­sı çi­zi­yo­ruz. Her yıl 170 bin kan­ser teş­hi­si ko­nu­yor. Ya­ni kanser artık ne­re­dey­se grip gi­bi bir has­ta­lık ol­du.
Bu has­ta­lı­ğa kar­şı atı­la­bi­le­cek en bü­yük adım ne­dir?
Kan­se­rin han­gi böl­ge­de ve ne ol­du­ğu­nu bil­mek bu has­ta­lık­la sa­vaş­ma­nın ilk adı­mı. Kan­ser­li bir has­ta­nın ha­ya­tı tü­müy­le de­ği­şir. Ya­şı ve ya­şam tar­zı­na gö­re ye­ni bir ha­yat ku­ru­lur.
Bu­nun ilk ba­sa­ma­ğı ne­dir?
Kan­ser­de bes­len­mek çok önem­li. Bu­nun için Çor­lu­’da bir to­hum mer­ke­zi kur­duk. Bu mer­kez­de do­ğal ve yer­li to­hum­la­rı ço­ğal­tıp çev­re­de­ki çift­çi­le­re da­ğı­tı­yo­ruz. Böy­le­ce %100 or­ga­nik ve asıl to­hum­lar­la üre­tim ya­pıl­ma­sı­nı sağ­lı­yo­ruz.
Kansere na­sıl dur di­ye­bi­li­riz?
Bi­re­yin ken­di­si ve çev­re­si için ilk yap­ma­sı ge­re­ken şey ya­şam bi­çi­mi­ni şe­kil­len­dir­mek. Ya­ni spor­la ve doğ­ru bes­len­me alış­kan­lık­la­rıy­la sü­ren bir ha­yat oluş­tur­mak. Bu bi­linç­le ço­cuk­la­rı­mı­za da sağ­lık­lı bes­len­me­yi ve sağ­lık­lı ya­şa­mı öğ­ret­me­miz ge­re­ki­yor. Ha­ya­tı bo­yun­ca hiç spor yap­ma­mış, sağ­lık­lı bes­len­me­miş ve ya­şam tar­zı­na dik­kat et­me­miş bir bi­rey için kan­ser sür­priz bir has­ta­lık ol­maz.
Has­ta­lık­la il­gi­li ku­lak­tan dol­ma bil­gi­le­re de sa­hi­biz…
Çok hak­lı­sın. Ne ya­zık ki da­ha çok bir ya­kı­nı­mız ya da ken­di­miz bu has­ta­lı­ğa ya­ka­la­nın­ca kan­ser­le il­gi­li bir şey­ler öğ­ren­me­ye baş­lı­yo­ruz. Hal­bu­ki asıl olan kan­se­re ya­ka­lan­ma­dan kan­ser­le ta­nış­mak­tır. Bu dün­ya­da­ki en bü­yük se­vap ön­ce ken­di­mi­ze bak­mak. Vü­cu­du­mu­zu çok iyi ta­nı­ma­mız ge­re­ki­yor. Ken­di­miz­le iyi ge­çin­me­li­yiz.
Bes­len­me­nin de bel­li bir stan­dar­tı ya da bi­çi­mi var mı?
Do­ğal ürün­ler­le bes­len­mek en bü­yük ko­şul. Her şe­yin aşı­rı­sın­dan da ka­çın­mak ge­re­ki­yor. Her şe­yi mev­si­min­de ve öl­çü­lü ye­mek ge­re­kir.

Yaşadığınız kent önemli

Ya­ni na­sıl ya­şa­dı­ğı­mız na­sıl ya­şa­ya­ca­ğı­mı­zın te­mi­na­tı mı olu­yor?
Ta­bi­i. 12 ya­şın­dan be­ri si­ga­ra içen bir bi­rey­se­niz 25 ya­şın­da ci­ğer­le­ri­niz­de bu has­ta­lık­la kar­şı­laş­ma­nız ya da bir ci­ğer ta­ra­ma­sı yap­tır­ma­nız ge­re­ke­bi­lir… Ama 20 ya­şın­da si­ga­ra­ya baş­la­mış­sa­nız bu ta­ra­ma­yı 35-40 yaş­la­rın­da yap­tır­ma­nız uy­gun olur. Bun­la­rın ma­te­ma­tik­sel he­sap­la­ma­la­rı bi­le ya­pı­lı­yor…
Ma­te­ma­tik­sel he­sap der­ken?
Ne ka­dar za­man­dır iç­ti­ği­niz, gün­de or­ta­la­ma kaç adet iç­ti­ği­niz ve ya­şı­nız bun­lar hep bir­bi­riy­le iliş­ki­len­di­ri­li­yor. Si­zin ni­ko­tin tab­lo­nuz or­ta­ya çı­kar­tı­lı­yor. Ya­şa­dı­ğı­nız şeh­rin­de bü­yük öne­mi var. Me­se­la Ri­ze­’de ya­şı­yor­sa­nız fark­lı, İs­tan­bu­l’­da ya­şı­yor­sa­nız fark­lı so­nuç­lar çı­ka­bi­li­yor.
Şeh­rin et­ki­si na­sıl ola­bi­lir ki?
Ri­ze­’de ya­şı­yor­sa­nız si­zi da­ha az bir risk bek­li­yor. Çün­kü da­ha te­miz bir ha­va­sı var. Eg­soz ga­zı yok, gü­rül­tü, stres da­ha az. Ya­şam mü­ca­de­le­si İs­tan­bu­l’­da­ki ka­dar yo­ru­cu de­ğil.
Kan­ser ta­ra­ma­sı ve kon­trol­ler ne za­man ya­pıl­ma­lı?
Kon­trol­le­rin za­ma­nı, vü­cu­du­nu­zun bö­lüm­le­ri­ne gö­re, ya­şa­dı­ğı­nız şeh­re ve bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­nı­za gö­re de­ği­şik­lik gös­te­rir. Ka­dın­lar için er­gen­lik dö­ne­miy­le be­ra­ber gö­ğüs kon­trol­le­ri­nin ve si­mir test­le­ri­nin baş­la­ma­sı ge­re­kir. Er­kek­ler­ ise 40 yaş iti­ba­riy­le ko­lo­nos­ko­pi ya­ptırmalı.
40 yaşın önemi nedir?
Kon­trol­ler için ön­gö­rü­len yaş. Ama has­ta­lık için yaş yok. 25 ya­şın­da da bu has­ta­lık kar­şı­nı­za çı­ka­bi­lir. Ama or­ta­la­ma­lar ve ağır­lık­lı ve­ri­ler da­ha çok 40 yaş ci­va­rı­nı gös­te­ri­yor… Bir de vü­cu­dun her ye­ri­ni her sa­ni­ye kon­trol al­tın­da tut­mak müm­kün de­ğil.

Hücre 8-12 yıl arasında bozuluyor

Kan­ser zen­gin has­ta­lı­ğı mı?
Kan­ser her­ke­sin ya­ka­la­na­bi­le­ce­ği bir has­ta­lık. Ne var ki te­da­vi yön­tem­le­ri cid­di ma­li­yet­li ve büt­çe ge­rek­ti­ren bir has­ta­lık. Şu an Tür­ki­ye­’de her yıl 170 bin kan­ser teş­hi­si ko­nan has­ta­dan söz edi­yo­ruz ama bu önü­müz­de­ki 10 yıl için­de mil­yon­la­rı bu­la­cak… Bu da Tür­ki­ye büt­çe­si için­de çok bü­yük bir yer tu­ta­cak…
İlaç­lar ve te­da­vi yön­tem­le­ri ne­den bu ka­dar ma­li­yet­li?
Çün­kü ilaç­la­rın ço­ğu yurt­dı­şın­dan ge­li­yor ve pa­ha­lı­ya ge­li­yor…
Kan­ser bir ge­ce­de çı­kan bir has­ta­lık mı?
Ha­yır… Öy­le bir ya­nıl­gı var top­lum­da. “Bir gün dok­to­ra git­ti kan­ser ol­du­ğu­nu öğ­ren­di­” de­ni­yor. Ora­da ‘bir gü­n’ si­zin dok­to­ra git­me za­man­la­ma­nız… Oy­sa kan­se­rin olu­şum za­man­la­ma­sı or­ta­la­ma 8-12 yıl ara­sı.
12 yıl bu hüc­re be­de­ni­miz­de var olu­yor ya­ni öy­le mi?
Hüc­re­le­rin bo­zul­ma sü­re­si 8 ile 12 yıl­dır… Bu hüc­re­ler vü­cu­dun için­de­ki bir­çok şe­ye za­rar ver­dik­ten son­ra kan­ser ha­li­ni alı­yor. O yüz­den za­ma­nın­da ta­ra­ma­lar ve kon­trol­ler di­yo­ruz ya hep.
Pe­ki do­ğan ço­cuk­ta ne­den kan­ser çı­kı­yor?
Her şe­yin se­be­bi ne ya­zık ki bi­lin­mi­yor. Ki­mi za­man ge­ne­tik ne­den­ler de bu has­ta­lı­ğın se­be­bi ola­rak kar­şı­mı­za çı­ka­bi­li­yor. Ama biz ge­nel olan hüc­re­le­rin de­for­mas­yo­na uğ­ra­yıp bu has­ta­lı­ğa se­bep ol­ma­sı­nı ka­bul edi­yo­ruz.

Türkiye’de hangi kanserler yaygın?

Kaç çe­şit kan­ser ol­du­ğu­nu söy­le­r misiniz?
O ka­dar çok ki. Ül­ke­le­re gö­re de kan­ser çe­şit­le­ri­ de­ği­şi­yor. Ül­ke­miz­de en çok gö­ğüs, pros­tat, ko­lon, cilt kan­ser­le­ri gö­rü­lü­yor.
Bü­tün kan­ser­ler öl­dü­rür mü­?
Ha­yır, hep­si öl­dü­rü­cü de­ğil. An­cak er­ken ta­nı çok önem­li. Za­ma­nın­da kon­trol­ler ya­pı­lır­sa kan­ser çe­şit­le­ri­nin bir­ço­ğu ba­şa­rıy­la at­la­tı­la­bi­lir. Ama teş­his kon­duk­tan son­ra­ki sü­reç­te uy­gu­la­nan te­da­vi­ler çok ra­di­kal ve zor. Bu te­da­vi yön­tem­le­ri de en az has­ta­lık ka­dar vü­cu­du bo­zu­yor.
Kan­ser­li has­ta için doğ­ru bir ya­şam tar­zı na­sıl be­lir­le­ni­yor?
Bu da halk­ta ge­nel bir ya­nıl­gı. Sa­nır­lar ki tek bir ku­ral var her­kes onu uy­gu­lar­sa has­ta­lı­ğın sü­re­ci ha­fif­ler. Kan­ser çe­şi­di ne olur­sa ol­sun be­de­ni bü­tü­nüy­le il­gi­len­di­ren bir has­ta­lık­tır. Bu ne­den­le ki­şi­ye ve has­ta­lı­ğa gö­re bü­tün dok­tor­la­rın bir ara­ya ge­lip ge­rek­li stan­dart­la­rı be­lir­le­me­si ge­re­kir.
Ya­ni her has­ta­ya fark­lı bir uy­gu­la­ma ve alış­kan­lık mı?
Evet… Ki­şi­nin ya­şam stan­dar­tı­na, ki­lo­su­na te­da­vi yön­te­mi­ne gö­re ya­ni ki­şi­ye gö­re be­lir­le­nir. Kli­şe yön­tem­ler kan­ser has­ta­la­rı için ge­çer­li de­ğil­dir. Şöy­le ki; ke­mo­te­ra­pi­den ön­ce ve son­ra ne ye­nir, ne içi­lir? Ne ka­dar ye­nir? Bun­la­rı bi­le di­ye­tis­ye­nin, has­ta­nın dok­to­ruy­la be­lir­le­me­si ge­re­kir. Hiç­bir şey tek ba­şı­na ol­maz.
Kanser hastalarının yakınları da çok etkileniyor…
Ay­nen öy­le. Has­ta ya­kı­nı­nın ve has­ta­nın psi­ko­lo­jik des­te­ğe çok ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu bil­di­ği­miz için psi­ko­log­lar­la da ça­lı­şı­yo­ruz. Yakınlara da danışmanlık ya­pı­yo­ruz

sözcü

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 18 Ekim 2013 Cuma 06:32

onu bırak ısıl işlem görmüş yağların pamuk , soya, ayçiçek , kolza , hurma , palm yağı vb kullanımına kim dur diyecek ? margarini nasıl yasaklayacağız ? 3 kuruşa zeytinyağlarımızı dökme olarak ihraç etmemiz şart mı ?

Yorumu oyla      21      11  
Misafir 18 Ekim 2013 Cuma 06:29

sadece yiyecek mi ? akrilik , vizkon ipeği , her türlü naylon , plastik , polyamid kumaşları ne yapacaksınız ? pamuk , keten ( linen ) ,yün , ipek dururken sırf daha az yıpranıyor , daha düzgün duruyor denerek özellikle kadın kıyafetlerine göğüs kanseriyle ilişkisi klinik olarak saptandığı halde kullanılmıyor mu ? marifetmiş gibi yün el halılarımız, pamuk kilimlerimiz yerine yüzde yüz akrilik elyaf satılmıyor mu ? kazaklara utanmadan %100 akrilik yazmıyorlar mı? bildiğin naylon yahu.

Yorumu oyla      20      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir kanser habercisi daha bulundu!
İngiltere'de yürütülen yeni bir kanserle mücadele kampanyasında ''idrarınızda ...
Anne Adaylarına Müjde...
Hükümetin hem çocuğu teşvik etmek hem de kadın istihdamını arttırmak için ...
Meslek Lisesi Mezunları Hemşire Olamayacak!
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu önümüzdeki yıldan itibaren Sağlık Meslek ...
 
Sağlıkta Soygun Yasası Çıktı!
Özel ve vakıf üniversitelerindeki hastanelerdeayakta tedavi ve ameliyatlarda, ...
Sağlıkçılara Şiddetin Cezası Artıyor
NTV'nin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sağlık çalışanına ...
Acil servislere düzenleme geliyor!
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu acil servislerde bir ay içinde yeni bir ...
 
AYM'den Sezaryen Kararı...
Anayasa Mahkemesi, doğumun tıbbi zorunluluk halinde sezaryenle yaptırılabileceğine ...
SGK’da 5 milyar liralık kayıp!
Sayıştay’ın Sosyal Güvenlik Kurumu’yla ilgili 2012 yılı inceleme raporu; ...
Dev Organ Mafyası Operasyonu!
Ankara, İstanbul, İzmir'in de aralarında bulunduğu 17 ilde organ ticareti ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
rusya
Gurbangulı Berdimuhamedov
PETROL
Çankaya
Şota Arveladze
Tarsus
Gürcistan
Çaykur Rizespor