TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis olarak verdikleri yetkinin (tezkere) en doğru ve iyi şekilde Türkiye lehine kullanılacağına bütün içtenlikleriyle inandıklarını ifade etti.
Toptan, ''Terör örgütünün hedefi, Türkiye içerisinde çatışma ortamı yaratmak, insanlarımızı birbirine küs hale getirmektir. Bu Türkiye'de daha önce sağ-sol, alevi-sünni şeklinde denendi, şimdi etnik ayrımcılığa dayanarak deneniyor'' dedi.
TBMM Sabit Osman Avcı Sosyal Tesislerinde, parlamento muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelen Toptan, ''Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yetki veren tezkerenin kullanılması gerekiyor mu?'' sorusu üzerine, ''Yeri kapsamı, zamanı Hükümetçe tayin edilmek üzere TSK'ya, yurt dışına asker gönderilmesi hakkında izin verilmesinin'' tezkere metninde çok net şekilde ifade edildiğini söyledi.
Devletin bütün organlarının bu konuda ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Toptan, en doğrusu ve Türkiye'nin menfaatlerinin gereği neyse bunun yapılacağını kaydetti.
Köksal Toptan, şöyle devam etti:
''Ondan zerre kadar bizim kuşkumuz yoktur, kimsenin de kuşku duymaması lazım. Bu konuda ciddi bir koordinasyonun olduğunu görüyoruz. Tezkerenin hedefinin yada tezkereyi kullanacak TSK'nın hedefinin bir bölge olmadığı, terör örgütü olduğu, terör örgütünün etkisiz hale getirilmesi için bütün çalışmaların bu tezkere içerisinde yapılmasının mümkün olduğu görülüyor. Bu aşamada bunun dışında bir değerlendirme yapmak bana göre doğru değil. Biz TBMM olarak vermiş olduğumuz bu yetkinin, en doğru ve iyi şekilde Türkiye lehine kullanılacağına bütün içtenliğimizle inanıyoruz ve biz TBMM olarak bu manada rahatız.''
-TERÖR OLAYLARI-
TBMM Başkanı Toptan, bir gazetecinin, terör olaylarının ardından toplumda bir Türk-Kürt çatışmasının provoke edildiğini ifade ederek, ''Son olarak Bursa'da bir Kürt vatandaşın marketi yağmalandı. Buna benzer şeyler oluyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir, neler yapılmalıdır?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
''Belki terör örgütünün hedefi de budur. Türkiye içerisinde bir çatışma ortamı yaratmak, insanlarımızı birbirine en azından küs hale getirmek. Bu Türkiye'de daha önce sağ-sol, alevi-sünni şeklinde denendi. Şimdi etnik ayrımcılığa dayanarak deneniyor.
Ama geçen deneyimlerimizde de gördük ki bizim halkımız bu oyuna hiç bir dönemde gelmedi. Terör örgütünün eylemlerinin çok olduğu 10-15 yıl önce mahallelere kadar küslük havası girdi, ama halkımız o dönemde de bu oyuna gelmedi. Niye gelmiyor? Çünkü, bu devletin Kurtuluş Savaşında doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi topyekun kuran... Böyle bir bilinç etrafında o Kurtuluş Savaşını veren insanlar, bugün bu devleti beraber koruma şuurunu yine gösteriyor, sağduyusunu yine gösteriyor.''
Toptan, özellikle büyük kentlerde münferit olayların sürebileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Benim vatandaşlarımızdan, sevgili milletimizden ricam; sakın ola bu oyunlara gelmesinler, kimse gelmesin. Böyle bir oyuna gelirsek işte esas o zaman bölücü terörün varmak istediği nokta konusunda ona destek olmuş oluruz. Herkesin sağduyulu şekilde, devletin bütün organlarının, Hükümetin, silahlı kuvvetlerin terörle mücadele konusunda, en doğru, en akıllı, en rasyonel kararları alacağından şüphe olmaması lazım. Birtakım refleksleri, heyecanları anlıyorum. Ama kesinlikle bu refleksin, heyecanın vatandaşın birbirine karşı durması, gelmesi, üzmesi şeklinde bir yere varmaması lazımdır. Bu konuda herkese görev ve sorumluluk düşüyor. Şu ana kadar bizi çok fazla üzecek bir şey de olmadı. İnşallah bundan sonra da olmayacak, olmamalıdır. Bölücü terörün bütün hedefi içimizde huzursuzluk çıkarmak, kargaşa yaratmaktır. Buna hiç kimsenin fırsat vermemesi lazım.''
-YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI-
TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Anayasa değişikliği çalışmaları konusunda Meclis olarak bir girişimlerinin olup olmayacağının'' sorulması üzerine, Meclis olarak resen girişimde bulunma imkanları olmadığını söyledi.
Yapabilecekleri iki şey olduğunu belirten Toptan, birincisinin, Anayasa'nın öngördüğü sayıda milletvekilinin imzasını taşıyan bir anayasa teklifi geldiği zaman, onu ilgili komisyon olan Anayasa Komisyonuna havale ederek süreci başlatmak olduğunu, ikincisinin de kendilerine resmi olmayan bir hazırlığın gelmesi durumunda o zaman parti gruplarıyla temas ederek bir yol ve yöntem bulmaya çalışmak olduğunu kaydetti.
-''KATILIM İLKESİNİ MUTLAKA UYGULAYACAĞIZ''-
Toptan, konunun önlerine, anayasa teklifi şeklinde geleceğinin anlaşıldığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Geldiği zaman Anayasa Komisyonu ile bu konuyu paylaşırız. Ama mutlaka, konuyla ilgili bütün kesimlerle diyalog içerisinde, katılımcılığı en geniş alana yaymak suretiyle, Türkiye'nin ihtiyacı olan modern bir Anayasayı yapmak konusunda, TBMM olarak biz üzerimize düşeni yaparız. Biz TBMM'de kanun tasarı ve tekliflerinin yasalaşması sürecinde katılımcılığı en yüksek düzeye çıkartmak istiyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız bir çalışma yapıyorlar. Bunu nasıl kurumsal hale getirebiliriz?
Adalet Komisyonunda bunu büyük oranda uygulamaya çalıştık ama o bizim o günkü inisiyatifimizle ilgiliydi. Bunu komisyon başkanlarının inisiyatifinden çıkarıp kurumsal hale nasıl getiririz üzerinde arkadaşlarımız bir çalışma yapıyorlar. Umuyorum, önümüzdeki çok uzun olmayan bir sürede bu çalışmaları sonuçlandırıp bunu kurumsal hale getiririz. Bunu yapsak da yapmasak da anayasa yapımı konusunda bu katılım ilkesini mutlaka uygulayarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...