Bir dizi diplomatik girişim başlatan Irak, Arap ülkelerine, 'Ankara'ya tepki gösterin' çağrısı yaparken, Meclis de Türkiye'yi kınayan bir tasarıyı gündemine aldı. Ancak Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon ihtimalini kınayan tasarı, dün Irak meclisinde ilginç tartışmalara sebep oldu. Dünkü oturumda tasarıya karşı çıkan birçok vekil, böyle bir kınama kararının, ikili ilişkileri daha da gereceğini belirtti ve Bağdat hükümetinden, Kuzey Irak'taki PKK kamplarını kapatmasını istedi. Irak Meclisi'ni bölen tasarının ilk halinde, "Parlamento, iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olmayacak Türk tehditlerini reddeder." deniliyor. Meclisteki tartışmalara ilişkin bilgi veren Şii vekil Samira Musavi, pekçok vekilin, TBMM'den tezkereye onay çıkmasına kızgın olduğunu; ancak kınama bildirisi ile durumu daha da kötüleştirmek istemediklerini söyledi. Milletvekili İzzeddin el Davle de, "PKK'yı terörist bir örgüt olarak kabul ettikten sonra, örgüt unsurlarını ülkede barındırmak Irak'ın menfaatine değil." diye konuştu. Iraklı vekil ayrıca Irak Anayasası'nın, terörist örgütlerin ülkede faaliyet göstermesini yasakladığını hatırlattı. Irak Meclisi Başkanı Mahmud Meşadani ise Arap ülklerinden, "Türkiye'nin tehditlerine karşı resmi bir tutum sergilemelerini istedi. Peyamner ajansının haberine göre, Türk hükümetinin Irak'ın siyasi ve askeri yöndeki zayıflığından yararlanmak istediğini savunan Meşadani, "Arap ülkeleri Arap dünyasının güvenliğinin bir parçası olan Irak'ı korumalı." dedi. "Irak, bir Arap ülkesidir ve bu tehditlere karşı ortak savunma sözleşmesi öne çıkarılmalı." diye konuşan meclis başkanı, Türkiye'nin muhtemel bir operasyonunun, İran'ı harekete geçireceğini öne sürdü. Meşadani, "Türkiye'nin K. Irak bölgesine PKK bahanesiyle muhtemel bir askeri operasyon düzenlemesi tehlikeli olur; çünkü İran da Halkın Mücahitleri örgütü bahanesi ile bundan yararlanmaya çalışır." dedi.
Bu arada, BM de tezkereden 'endişeli'. BM'den yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un, tüm tarafları bu hassas durumda itidale davet ettiği belirtildi. Ban'ın, Dışişleri Bakanı Babacan'ın "Türkiye'nin Irak'taki her sorunu tartışmaya açıktır." ifadelerden memnuniyet duyduğunun da vurgulandığı açıklamada, Bağdat ve bölgesel Kürt yönetimine "Irak topraklarını, Türkiye'ye karşı saldırılarda kullandırmayın" çağrısı yapıldı.
Talabani'den Esad'a tezkere tepkisi: Sınırı aştın
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, sınır ötesi operasyon konusunda Türk hükümetine destek veren Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı eleştirdi. Talabani, Esad'a 'sınırı aştı' şeklinde tepki gösterdi. Talabani, Eşşark El Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, "Esad'ın sözlerini duydum ve gördüm... Tüm çizgilerin böyle tehlikeli bir şekilde geçilmesine dayanamadım." dedi. Celal Talabani, "(Esad) Türkiye'nin tutumunu anlayışla karşılamasına rağmen, Amerikalılar ve Avrupalılar gibi 'siyasi bir çözümün benimsenmesini' söylemesi kendisi için (Esad) çok daha iyi olurdu." diye konuştu. Irak'ın Kürt kökenli cumhurbaşkanı, Kuzey Irak'a muhtemel bir sınır ötesi operasyon düzenlenmesine ilişkin olarak da, "Türkiye, kendisini içinden çıkamayacağı bir bataklığa atmaya hazır değildir." ifadelerini kullandı.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...