AB Komisyonu'nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Suriye'nin resmi başvurusunu Çarşamba günü yaptığını söyledi.
Avrupa Komisyonu'nun AB ülkelerine Suriye'nin tıbbi malzeme ve yiyecek talebini karşılamaları konusunda "cesaret verdiğini" belirten Lenarcic, yardımların gerçek ihtiyacı olan insanlara gitmesi ve AB'nin yaptırım uyguladığı Şam hükümetine "yönlendirilmemesi için" süreci yakından takip edeceklerini söyledi.
Lenarcic, Avrupa Komisyonu'nun, üye ülkelerden AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Suriye'nin bu talebine "olumlu yanıt vermelerini" istediklerini belirtti. AB Sivil Koruma Mekanizması, 27 AB üye ülkesi ve aralarındaki Türkiye ile Norveç'in de bulunduğu AB'’ye üye olmayıp Birlik'e komşu olan sekiz ülkeyi kapsayan bir oluşum.
Suriye'nin "uzun bir talep listesi" olduğunu ifade eden Lenarcic, bunlar arasında enkaz altında kalanların bulunmasına yönelik arama ve kurtarma çalışmalarına yardım, tıbbi araç ve gereçler ile ilaçlar, afet durumlarında gerekli olan eşyalar ve yiyecekler olduğunu söyledi.
Lenarcic Çarşamba günü itibarıyla 20 AB ülkesiyle üç yardımcı ülkenin Türkiye'ye toplam bin 500 arama kurtarma ve sağlık personeliyle 100 arama kurtarma köpeği gönderdiğini belirtti.
Ancak AB, 2011 senesinde başlayan iç savaş nedeniyle Suriye hükümetine, ordusuna ve önde gelen Suriyeli şirketler ve iş insanlarına yaptırım uygulaması nedeniyle Suriye'ye deprem sonrasında insani yardım konusunda çekingen davranıyordu. Birlik buna rağmen, Suriye'nin AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında yardım için başvuruda bulunabileceğini duyurmuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |