E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Suriye'de Bilanço Kabarıyor 

Yönetim karşıtı gösterilerin en sert geçtiği ülkeler arasında yer alan Suriye'de güvenlik güçlerinin sivillere yönelik kanlı operasyonları sürüyor. Pazar gününden bu yana tank ateşine tutulan Hama şehrinde 30 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Suriye lideri Beşşar Esed, artan uluslararası baskıların ardından çok partili hayata onay verdi.

5.08.2011 - 12:30
Suriye de Bilanço Kabarıyor

Suriye'de, güvenlik güçlerinin rejim karşıtı sivillere yönelik kanlı operasyonları sürüyor. Pazar gününden bu yana tank ateşine tutulan Hama kentinde çarşamba günkü saldırılarda hayatını kaybeden 30 kişi dün toprağa verildi. Ordunun, Hama'nın yanı sıra teravih namazlarının ardından gösterilere sahne olan üç ayrı şehirde de şiddete başvurduğu haberleri geliyor. Suriye İnsan Hakları Gözleme Örgütü Başkanı Rami Abdurrahman, önceki gece başkent Şam ile güneydeki Dera ve Palmira şehirlerinde en az 6 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Yaklaşık beş aydır devam eden muhalif gösterilerde şimdiye kadar bin 700 insanın öldürüldüğü, 3 bin kişinin kaybolduğu ve 26 bininin de tutuklanıp işkenceden geçirildiği belirtiliyor.


1982'de binlerce kişinin katledildiği Hama'da, son operasyonda 100'den fazla Suriyeli hayatını kaybetti. İletişimin kesik olduğu şehirde hastanelerde de çok sayıda yaralı olduğu ifade ediliyor. 700 bin nüfuslu kentten son iki gün içinde yaklaşık bin ailenin de kaçtığı gelen haberler arasında. Ordunun, Hama'nın yanı sıra teravih namazlarının ardından sokaklarda rejim karşıtı gösterilerin düzenlendiği üç ayrı şehirde de şiddete başvurduğu kaydedildi. Suriye İnsan Hakları Gözleme Örgütü Başkanı Rami Abdurrahman, önceki gece başkent Şam ile güneydeki Dera ve Palmira şehirlerinde en az 6 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Ülkenin orta kesimlerindeki önemli kentlerden Humus'ta da askeri operasyonların yapıldığı, makineli silah seslerinin geldiği şehirde 30 kadar kişinin tutuklandığı bildirildi. Yaklaşık beş aydır devam eden muhalif gösterilerde şimdiye kadar 1.700 insanın öldürüldüğü, 3 bin kişinin kaybolduğu ve 26 bininin de tutuklanıp işkenceden geçirildiği belirtiliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, özellikle Hama'daki katliam sonrası artan uluslararası baskının ardından muhalefetin talepleri arasında yer alan siyasi partilerin kurulmasına imkan veren yeni bir yasayı onayladı. Ülke, yaklaşık yarım yüzyıldır iktidardaki Arap milliyetçiliğini esas alan Baas Partisi tarafından yönetiliyor. Resmi SANA ajansının haberine göre, "kurulacak siyasi partiler anayasaya, demokratik ilkelere, yasalara bağlı ve özgürlük ile temel haklara saygılı'' olacak. Devlet Başkanı Beşşar Esed'in emriyle daha önce de yarım yüzyıllık olağanüstü hal yasası da kaldırılmış ancak muhalifler bu değişikliğin tamamen göz boyama olduğunu belirtmişti.

Esed'in çok partili hayatın yolunu açan imzayı, BM Güvenlik Konseyi'nin üç gün süren pazarlıklar neticesinde Suriye güvenlik güçlerinin sokak gösterilerine karşı askeri güç kullanmasını kınayan karardan saatler sonra attı. Konsey tarafından önceki gece yayımlanan bildiride, "yaygın insan hakları ihlalleri ve Suriyeli yetkililerin sivillere karşı güç kullanması" kınandı. Kınama, BM tarafından Suriye yönetimine karşı çıkartılan ilk somut karar niteliğinde. Rusya, Çin başta olmak üzere bazı ülkeler, ABD ve Avrupa'daki müttefiklerinin Suriye konusundaki sert tutumuna karşı çıkıyordu.

'Suriye, Esed'siz daha iyi bir yer olur'

ABD yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan ayrılması gerektiğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Suriye, Devlet Başkanı Esed'siz daha iyi bir yer olur." dedi. Bir uyarı da Rusya'dan geldi. Devlet Başkanı Medvedev "Suriye lideri reformları yapmazsa sonu hüsran olur." dedi.

ZAMAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspanya'da Ekonomik Büyüme Yavaşladı
İspanya Merkez Bankası, 2011'in ikinci çeyreğinde ülke ekonomisinin yüzde 0,2 büyüdüğünü açıkladı.
Suriyeli Askerler Hama'yı Bombaladı
Suriye ordusunun, kuşatma altına aldığı Hama kentinin bazı mahallelerini bombaladığı bildirildi.
Paketli Ekmekten Fare Çıktı!
Avustralya'da bir kadının marketten yaptığı mutfak alışverişi kabusa dönüştü.
 
Bu da Kano Macerası
İspanya'nın Alicante şehrinden 16 ay önce 4 metrelik kanosu ile Akdeniz ...
Muhaliflerden Şok Açıklama:
Libya'da NATO'nun düzenlediği bombardımanda Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ...
Jüpiter'e Yolculuk Bugün Başlayacak
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Jüpiter yolculuğu ...
 
Rum Kesimi'nde Yeni Hükümet Açıklandı
Güney Kıbrıs'ta, askeri üste meydana gelen patlama sebebiyle hükümetin ...
Kriz Buluşturdu, Kriz Ayırdı
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ...
Şili'de Göstericiler Polisle Çatıştı
Şili'de, Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın politikalarını protesto eden ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
döviz
Euro
Cüneyt Çakır
CEV Şampiyonlar Ligi
Binyamin Netanyahu
Avustralya
çin
Yeşim Ceren Bozoğlu