Küresel krizin sembolü haline gelen Lehman Brothers’ın 2008’in Eylül ayında iflas bayrağını çekmesinde ABD’nin önde gelen iki bankasının rol aldığı iddia edildi. Lehman Brothers’ın iflasıyla ilgili ABD mahkemesince istenen raporun sonuçlarına göre, JPMorgan Chase ve Citigroup, daha fazla teminat talep ederek ve garanti anlaşmalarını değiştirerek Lehman Brothers iflasının gerçekleşmesinde rol oynadılar. İflas gözetmeni Anton Valukas raporunda, “Lehman’a borç verenlerden istenen teminatların Lehman’ın likiditesi üzerinde doğrudan etkisi olmuştur. Lehman’ın erişilebilir likiditesi Lehman’ın iflas sebebinin başında gelmektedir” yazdı.
YANILTICI AÇIKLAMA YAPTI
Rapora göre, Lehman eski CEO’su Richard Fuld, eski CFO Erin Callan, eski Başkan Yardımcısı Ian Lowitt ve eski direktör Christopher O’Meara bankanın finansal durumu hakkında yanıltıcı açıklamalar yaptı. Valukas, Barclays’in Lehman’ın Kuzey Amerika aracı kurumunu almasıyla Lehman’a ait olan kısıtlı sayıdaki varlığın da Barclays’e geçtiğini söyledi. 158 yıllık Lehman Brothers’ın iflasını açıklamasından hemen önce Wall Street’in önde gelen bankaları toplantı yapmış, toplantıda JP Morgan ve Citigroup’un CEO’ları yer almıştı. Lehman’ın iflası sonrası birçok iddia da ortaya atılmıştı. 613 milyar dolarlık dev finans kuruluşunun iflastan önceki 3 ayda 4 milyar dolara yakın zarar ettiği açıklanmıştı. O dönemde ortaya atılan iddialara göre iflastan hemen önce 400 milyar dolar, elektronik ortamda İsrailli bankalara aktarılmıştı. • EKONOMİ SERVİSİ
İtalya’da türev krizi: Belediyeler bankalarla mahkemelik oldu
Küresel krizin çıkış noktası olan ve tüm ülkelerin önlem almak için çalıştığı türev enstrümanlar, şimdi de İtalya’yı zor duruma soktu. Borç krizindeki Yunanistan’ın türev piyasa işlemleriyle kamu açıklarını düşük gösterdiğinin ortaya çıkmasıyla Avrupa Birliği içinde tartışma başlarken, İtalya’da da belediyeler bu enstrüman yüzünden bankalarla mahkemelik oldu. İtalya’da yerel yönetimlerin borçlarının faiz oranlarını değişken hale getirmek için başvurdukları türev enstrüman sözleşmelerinin, faiz oranlarının yükselmeye başlamasının beklendiği bir ortamda, patlamaya hazır bir saatli bomba haline geldiği piyasalarda konuşuluyor. Milano şehir yönetimi, türev piyasada faiz değişimi işleminden kaynaklanan 100 milyon Euro zarar nedeniyle UBS, Deutsche Bank, Alman Depfa ve JPMorgan Chase’i mahkemeye verdi.
35.5 MİLYAR EURO VAR
Puglia bölgesinde de savcılar türev piyasası işemlerinden kaynaklanan 870 milyon Euro zarar nedeniyle Merrill Lynch’i iki yıl devletle sözleşme yapmaktan men etmeye çalışıyor. İtalyan gazeteleri hazine verilerinden daha genişletilmiş bir tanımla bu sözleşmelerin, İtalya’da yerel yönetimlerin toplam borcunun üçte biri düzeyine, 35.5 milyar Euro’ya yükseldiğini yazdı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...