Terör örgütü PKK'nın eylemlerini artırması üzerine önceki gün yapılan devlet zirvesinde kritik kararlar alındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt başta olmak üzere hükümet, genelkurmay ile güvenlik birimlerinin başındaki isimleri bir araya getiren zirvede, devletin terörle mücadelede tam bir işbirliği içinde gerekli tüm adımları atması kararlaştırıldı. Zirvede şu kararlar ön plana çıktı:
* Türkiye'nin tüm olanakları ile PKK'nın finansal ve lojistik desteğini kurutma amacı ile uluslararası alanda girişimlerini yoğunlaştırması.
* Mayınların kökeni olan ülke yönetimlerine çağrıda bulunarak, bunları üreten özel şirketlerin üzerinde denetimi artırmasının istenmesi.
* Eldeki insan kaynaklı istihbarat ile keşif uçaklarınca çekilen hava fotoğraflarından yararlanılarak, mevcut süpürge harekâtından çok büyük hava destekli bir kara harekâtının yapılması. nBağdat yönetimi ve ABD ile yapılacak istişareler sonucu sınırın Irak bölümünde kalacak şekilde bir geçici güvenlik şeridinin oluşturulması için girişimlerin başlatılması. Irak içinde sınıra yakın bölgelerde oluşturulacak kontrol noktalarında Türk, ABD askerleri ile Kuzey Irak'taki Kürt grupların ortak görev yapması.
* Şehit cenazelerinde oluşan duygusal tepkinin bazı siyasi gruplarca istismarına izin verilmemesi.
* Sınır ötesi operasyonunun tartışma konusu haline gelmemesi için kamuoyuna yapılan açıklamaların daha özenli bir çerçeveye oturtulması.
* Operasyonel bölgelere daha çok Özel Kuvvetler ve Özel Harekât birimlerinin sevk edilmesi.
* Devletin asker ve sivil tüm önemli isimlerinin sık sık bölgeye ziyaretlerde bulunması. Toplumda güvenlik konusunda askerle hükümet arasında 'tam bir uyum ve işbirliği var' mesajının yerleştirilmesi.
* Terör örgütü PKK'nın sözde ateşkes kararının toplumda bazı kişi ve kurumlarca kullanılmasına ve bunun zemin bulmasına izin verilmemesi.
* Terör örgütü PKK'nın uzaktan kumandalı mayınlı saldırılarının önüne geçmek amacı ile sinyal sistemlerini etkisiz kılacak yeni teknoloji karıştırıcı (jammer) tipi cihazların edinilmesi.
* Sınır bölgesinde kullanılmak üzere kızıl ötesi sistem prensibiyle çalışan, vücut ısısı ile 24 saat hareket eden canlıyı gösteren IR cihazlarının arttırılması.
* MİT; askeri istihbarat ile Jandarma'nın elindeki bilgi ve operasyonel kabiliyetlerin tek elden koordinasyonu.
* Irak'ın Kuzeyi'ndeki Türk birliklerinin güvenliğinin sağlama alınması, olası PKK saldırılarının önlenmesi amacıyla oradaki askeri varlığın güçlendirilmesi.
Son 2 ayda "mayınlı pusu" eylemleriyle 50'den fazla askeri şehit eden PKK, son bir yılda sürekli gündeme gelen, sınır ötesi operasyon tartışmalarından sonra önce Kuzey Irak'ta ana kamp olarak kullandığı Lejve, Kanicenge, Harun, Surede, Ayhan, Dolekoge, Kortek, Rojhat kamplarını sınırlı sayıda teröristle boşaltarak, diğerlerini "hareketli" hale getirdi.
Militanlar önce Irak sınırı paralelindeki Irak topraklarındaki mobil kamplara dağıtıldı, ardından da gruplar halinde Hatay, Mardin, Şırnak, Siirt, Hakkâri, Van, Tunceli Bingöl ile Erzincan'daki Cudi, Gabar, dağlarına gönderildi. PKK'lıların Türkiye'ye sızarken kullandığı 12 noktanın nereler olduğu da ortaya çıktı. PKK için Kuzey Irak'taki en önemli yerin Kandil değil Gare Dağı olduğu bu bölgenin Türkiye'ye gönderilecek militanların toplanma merkezi haline dönüştüğü anlaşıldı. Öte yandan polis özel harekât timlerinde görev yapan 4 bin 900 özel harekâtçı PKK nöbetine geri döndü.
SABAH
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...