E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Marketler takipte! Sadece bez çanta satan yandı 

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bazı zincir marketlerin plastik poşet yerine daha pahalı olan kağıt ve bez çanta satışı yapmaları üzerine bu marketlere yaptırım uygulanması yönünde tavsiye kararı verdi.

3.08.2025 - 13:50
Marketler takipte! Sadece bez çanta satan yandı

Kamu Denetçiliği Kurumu, bir başvuruda bazı zincir marketlerin plastik poşet yerine daha pahalı olan kağıt ve bez çanta satışı yapmasının, tüketiciye ekonomik külfet oluşturduğunu belirtti. KDK, konunun denetlenmesi ve bu marketlere yaptırım uygulanması yönünde tavsiye kararı verdi.

Zincir marketten alışveriş yapan bir kişi, kasiyerden plastik poşet istedi ancak markette sadece kağıt ve bez çanta satışı olduğu yönünde cevap aldı. Bunun Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar'ın "satış noktalarının yükümlülükleri" başlıklı 8. maddesine aykırı olduğunu ifade eden kişi, marketlerin denetlenmesi ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi talebiyle KDK'ye başvurdu.

KDK, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına "zincir marketlerde yasal yükümlülüklere aykırı olarak plastik poşet satışı yapılmamasının idari denetim kapsamına alınarak gerekli yaptırımların uygulanması" yönünde tavsiyede bulundu.

UYGULAMA EKONOMİK KÜLFETE NEDEN OLUYOR
Kararda, Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar'da market veya mağazaların plastik poşet satışını ortadan kaldırıp sadece "kağıt, file ve bez" gibi daha pahalı alternatifleri sunmasına izin verilmediği belirtildi.

Usul ve Esasların 8. maddesinde alternatif ekipmanların, plastik poşetlere ek olarak sunulabileceğinin düzenlendiğine işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Zincir marketin söz konusu uygulaması, tüketiciye seçim hakkı tanımamakla birlikte piyasaya dayalı çevre koruma mekanizmalarının esas amacı olan davranışsal dönüşümü değil, zorunlu ve ekonomik külfet oluşturan bir dayatma ortaya çıkarmaktadır. Özellikle plastik poşetlerin belirli bir ücret karşılığı sunulması yönündeki yasal düzenleme, tüketiciyi bilinçlendirmeyi ve tercihini çevre dostu yönde şekillendirmeyi amaçlarken, poşete nazaran daha yüksek ücret karşılığı yalnızca kağıt torba sunulması suretiyle tüketiciye seçenek bırakılmaması, düzenleyici hükümlerin özüne ve ruhuna aykırıdır. Plastik poşet tedarik ve satışının yeniden sağlanması, buna paralel olarak da alternatif taşıma ekipmanlarının da sunulmaya devam edilmesi gereklidir."

Kararda, "Zincir marketlerin çevreyi koruma gerekçesiyle plastik poşet satışını tamamen kaldırarak yalnızca alternatif torba satışı yapmasının bir yandan mevzuatla getirilen plastik poşet bulundurma yükümlülüğünün ihlaline neden olduğu, diğer yandan tüketici hakları ve ekonomik yükümlülük dengesi açısından hukuka ve hakkaniyete uygun olmaması sebebiyle zincir market tarafından yapılan uygulamanın idari denetim kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır." ifadeleri yer aldı.

ETİKETLER:
Plastik poşet , bez çanta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımda gençlere süper teşvik: Bedelsiz arazi ve ucuza kredi
Tarımdaki yaş ortalamasının düşürülmesi için ve genç çiftçi sayısının ...
Çevreyi kirletenlere 2 milyar 657 milyon TL ceza kesildi!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında çevreyi ...
Tesla'ya ölümlü kaza nedeniyle 243 milyon dolarlık tazminat
ABD'de 2019 yılında gerçekleşen bir ölümlü kazaya yol açtığı gerekçesiyle ...
 
Türkiye-Suriye Doğal Gaz Boru Hattı için ortak açıklama
Türkiye, Azerbaycan, Katar ve Suriye tarafından "Türkiye-Suriye Doğal ...
Alman basını yazdı: Togg Almanya'da satılmaya başlanacak
Alman Bild gazetesi, Togg T10X modelinin yıl sonunda Almanya'da satışlarının ...
Kamu işçisinin zammında imzalar atıldı!
Kamu işçisinin 2025-2026 döneminde mali ve sosyal haklarının belirlendiği ...
 
Bakan Şimşek tabloyu paylaştı: Başarımızın somut bir göstergesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabında dış ticaret verilerini ...
Togg'a ÖTV artışı! Fiyatlar güncellendi
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında yapılan düzenlenme sonrası Togg’un fiyatları güncellendi.
Türkiye-Suriye Doğalgaz Boru Hattı! İlk gaz vanası açıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye Enerji Bakanı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
hollanda
DEAŞ
haberler
Anayasa
muhsin yazıcıoğlu
MESUT ÖZİL
Öcalan
Arabistan