E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sigara Yaradı Sırada Benzine Zam Var 

Yılbaşında akaryakıt ürünlerine yapılan yüzde 11,8’lik vergi zammının bütçe hedeflerini tutturmakta yetersiz kalacağı anlaşıldı.

22.03.2010 - 14:50
Sigara Yaradı Sırada Benzine Zam Var

Benzin tüketimi artmazsa yeni zam kaçınılmaz olacak.

Sigara zamları ise bütçeye yaradı...Hükümet’in bütçeye ilave gelir sağlamak için yılın başında akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklere yaptığı vergi zamlarının ilk iki aylık sonuçları, yıllık hedeflere ilişkin önemli ipuçları verdi.

SİGARADA EK 1 MİLYAR

BUGÜN’ün yaptığı hesaplamalara göre, motorlu taşıtlar ve dayanıklı tüketim mallarının Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) hedeflenen vergi geliri, önemli zam yapılmamasına rağmen, piyasadaki canlanma sayesinde planlandığı gibi tutacak.
Tütün ürünlerine yapılan yüksek vergi zammı ise Maliye’ye beklentilerinin de üzerinde bir gelir artışı sağlayacak. İlk hesaplamalar, sigara zammından Maliye’nin kasasına hesap ettiğinin yaklaşık 1 milyar lira daha üzerinde kaynak gireceğini işaret ediyor.
Bu beklenmedik artışın nedeni ise sigara firmalarının fiyatlarını beklenenin de üzerinde artırmalarından kaynaklanıyor.

5 MİLYARLIK EKSİK VAR


Buna karşılık ilk iki aylık bütçe performansı, akaryakıt ürünlerinin ÖTV’sinde yapılan yüzde 11,8’lik zammın, yıl sonu gelir hedeflerini yakalamaya yetmeyeceğini gösteriyor.
Hesaplamalara göre zamlara rağmen petrol ürünlerinden elde edilecek vergi geliri, tüketimin aynı şekilde devam etmesi halinde, yılsonunda hedefin yaklaşık 5 milyar lira altında kalacak.
Bu da, mali disiplini ön planda tutmak zorunda olan Maliye için ciddi bir gelir kaybı olacak.

ÇARKLAR HIZLI DÖNMELİ

Sigaradan tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi beklenen ilave gelir dikkate alındığında dahi, akaryakıt vergisinde oluşacak açığın 4 milyar liranın altına düşmeyeceği hesap ediliyor.
Buna göre hükümetin, önümüzdeki günlerde benzine yeni bir vergi zammı yapmaması için ekonominin daha hızlı büyümesi, dolayısıyla akaryakıt tüketiminin ilk iki aydakinden çok daha fazla artması gerekiyor.
Aksi halde ekonomi yönetimi 4 milyar liralık açığı kapatmak için ya benzinde yeni bir vergi zammına gidecek ya da ÖTV grubu içerisindeki diğer mallar olan sigara, içki, kolalı içecekler ya da motorlu taşıtların vergisini yükseltmek zorunda kalacak.

ARTIŞ YILBAŞINDA YAPILDI


Hükümet, geçtiğimiz yılın son günü akaryakıt ürünleri, sigara ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını artırarak büyük sürpriz yapmıştı. Bu zamlarla, 95 oktan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı litrede 20 kuruş arttırılırken sigaradaki nispi vergi oranı yüzde 58’den yüzde 63’e, asgari maktu ÖTV tutarı da 0,1025 liradan 0,1325 liraya yükseltilmişti.

Alkollü içkilerdeki vergi artışı da yüzde 37’leri aşmıştı. Bu zamların ardından bir sürpriz de sigara firmalarından gelmiş, sigaracılar beklenenin çok daha üzerinde, yüzde 30’lara varan oranlarda fiyat artışlarına gitmişti.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonominin Gözü Siyasilerde
Yunanistan'a dair endişelerinin devamının etkisiyle küresel risk iştahında ...
Kaysının Dünya Başkenti Malatya
Kayısının dünya başkenti Malatya oluyor; hedef 1 milyar dolar ihracat
Yerli Kömürden Elektrik Üretimi
Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. yerli kömürden elektrik üretip, özel ...
 
Emeklilerin Gözü Bu Haberde...
Bakan Dinçer, emeklilerin maaşına yapılması söz konusu olan fark ücretini değerlendirdi
Gümrüklerdeki Gizli Servet:
Çin, Hindistan, Endonezya gibi çeşitli ülkelerden gelen ve ithalat uygunluk ...
TÜRKİYE'NİN YOLU UZUN!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de hala yapılması gereken birçok ...
 
BABACAN'DAN AÇIKLAMA:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''IMF ile bir anlaşma ...
Fiyatlardaki Artış Kadınları Vurdu
Altın fiyatlarındaki artış ev hanımlarının düzenlediği günlerin vazgeçilmezlerinden ...
CEPTE YENİ DÖNEM:
Cep telefonunda kontör hesaplama dönemi bitiyor. Tıpkı taksimetre gibi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
NBA
MHP
Cüneyt Çakır
big ben
Çankaya Köşkü
kardeş
işte benim stilim
uefa
Devlet Bahçeli