Anayasa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sezer, anayasaların toplumsal mutabakat metni olduklarını söyledi.
Hazırlanmakta olan taslağın hazırlanış şeklini eleştiren Sezer, "Sivil anayasa yapmaya çalıştıklarını söyleyen AK Parti'liler üç beş kişiye bunu sipariş ediyor. Bu siparişten sonra son söz Başbakan'ın oluyor. Düşünün ki bir Anayasa hazırlanıyor son söz Başbakanın. Oysa anayasalar toplumsal mutabakat metnidir" dedi.
Anayasa taslağında köklü değişikliklere gidildiğini belirten Sezer, "Kurucu iradenin felsefesinden Türkiye'yi çıkarmak istiyorlar. Bir anayasa bir partinin anayasası olarak o ülkeye dayatılırsa anayasa olmaktan çıkar" dedi.
DSP lideri, "AK Parti Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaptığı dayatmanın aynısı şimdi yine sözüm ona hazırladıkları sivil anayasa ile Türkiye'nin gündemine oturtmayı başardı" diye konuştu.
"Kirli siyasetçilerden ülkemizi kurtardığımız zaman demokrasimiz de kurtulacaktır" diyen Sezer, yeni anayasa taslağının hazırladıktan sonra herkesin görüşüne açılmasının ve tartışılmasının ise bir anlamı olmayacağını ifade etti.
Sezer, "Sayın Başbakan diyor ki, 'Yeni sivil anayasa hazırlandıktan sonra herkesin görüşüne ve fikrine sunulacak' hazırlandıktan sonra artık bunun tartışılmaya ve birilerinin fikrine sunmaya gerek yok. Hazırlanış yönü ile baştan aşağı yanlışlarla dolu bir yöntem" diye konuştu.
"Rektörlerin görüş bildirmesi doğal"
Yeni anayasa taslağıyla rektörlerin görüşlerini açıklamasının ise demokrasi içinde son derece doğal olduğunu belirten Sezer, "Rektörler görüşlerini açıkladılar, sonuç ortada. Bir ülkede rektörler anayasa ile ilgili konuşmayacaksa ne için konuşacaklar?" dedi.
"Her zaman demokrasiden bahseden sayın Başbakan bunu açıkça belirtiyorum ki demokrasi ile alakası yok, demokrat da değildir" diyen DSP lideri, "Zaten dayatılmaya çalışılan tek kişi yönetimi ön görülüyor. Bütün yetkiler Başbakana veriliyor. Böyle demokrasi olmaz, böyle demokratlık hiç olmaz" ifadesini kullandı.
Erdoğan'ın rektörlere tepkisi
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'ndan çıkan kararın belli olmasının ardından olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi sivil anayasa taslağını görüştü.
Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Prof. Dr. Teziç, ''Girişime bir an önce ara verilerek 21 Ekim'deki halkoylaması beklenmeli'' dedi.
Prof. Teziç, türban yasağına ilişkin olarak da, ''Kılık-kıyafet yönetmeliğinde değişiklik hukuken mümkün değil'' görüşünü savundu.
Rektörler Komitesi'nden gelen açıklamayı değerlendiren Başbakan Erdoğan, anayasa taslağını henüz tartışmaya açmadıklarını, buna rağmen yapılan tartışmaların ''doğmayanı boğmaya yeltendiğini ve mahsurlu olduğu''nu söyledi.
Başbakan kaygılarını dile getiren rektörlere de ''Herkes kendi işine baksın'' diye çıkıştı, türban konusunda ise, ''Bu AKP'nin simgesi değil'' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|