Vergi Konseyi'nin toplantısının ardından düzenlenen yemeğe Jan Nahum da katıldı. Yemekte, vergi bürokratları ve maliyeciler dışında özel sektörden bir tek Jan Nahum vardı. Yemek boyunca Nahum'un Unakıtan'a sürekli bir şeyler anlatması dikkat çekti.
1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı belirlenen Petrol Ofisi'nin Genel Müdürü Jan Nahum'un, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı yakın markaja aldığı fotoğraflarıyla belgelenerek ortaya çıktı 13 Ocak Cumartesi günü Vergi Konseyi'nin Hacı Abdullah'taki yemeğinde Nahum, Bakan Unakıtan'ın yanından ayrılmadı. Yemekte özel sektörden bir tek Nahum'un olması dikkat çekti.
İş-Doğan ile Petrol Ofisi'nin 2002'de birleştirilmesinin ardından müfettişlerin hazırladığı raporlarla 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı olduğu ortaya çıktı. Birleşme sonrasında müfettişler tarafından hazırlanan raporlardan ilki Üsküdar Vergi Dairesi'ne ulaştırıldı. Asıl büyük vergi kaybını içeren rapor POAŞ'ın bağlı bulunduğu vergi dairesine doğru yola çıkmadan POAŞ'ın Genel Müdürü Jan Nahum Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı yakın markaja aldı. Üstelik bu markaj kare kare fotoğraflanarak belgelendi de.
NAHUM MALİYECİLERİN YEMEĞİNDE
Birleşmeden büyük vergi cezası doğduğunu öne süren raporlardan sonra sürpriz buluşma ve olay şöyle gelişti: Vergi Konseyi yönetimi geçen hafta 13 Ocak 2007 Cumartesi günü İstanbul Beyoğlu'ndaki ofisinde "Rekabetin önemi ve işbirliği" konulu bir toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıya Bakan Unakıtan davetliyken, özel sektör temsilcilerinden bir tek Jan Nahum katıldı. Toplantının ardından da Vergi Konseyi, İstanbul'da Taksim Hacı Abdullah'ta bir yemek verdi. Söz konusu yemeğe Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile katıldı. Yemekte mali müşavirlikle yakından uzaktan ilişkisi olmayan bir isim daha vardı.
BAKANIN YANINDAN AYRILMADI
O da 2005'ten bu yana POAŞ'ın Genel Müdürlük koltuğunda oturan Jan Nahum'du. Yani hakkında faiz ve cezalar hariç 1.2 milyar YTL vergi incelemesi olan Petrol Ofisi Genel Müdürü. Otomotiv sektöründe yıllarca çalıştıktan sonra POAŞ'ta görev alan Nahum yemekte Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanına oturdu. Yemek boyunca da bakanın yanından ayrılmazken sürekli konuşması dikkat çekti. Yemeğe Mali Müşavirler Odası'nın yönetimi dışında Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi üst düzey yetkilileri katılırken, özel sektörden üst düzey yönetici olarak bir tek Nahum'un bulunması çeşitli yorumlara neden oldu. Anımsanacağı üzere İş-Doğan ve Petrol Ofisi'nin birleşmesinin ardından vergi kaybı olduğu yönünde maliyeciler tarafından hazırlanan raporlardan ilki zaman aşımına uğramadan Sabah gazetesi tarafından şirketin ismi verilmeden gündeme getirilmişti. Bu haberin hemen ardından POAŞ Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, Genel Müdürü Jan Nahum ve Finans Koordinatörü Hüseyin Keçeci, haberin ardından bir toplantı düzenleyerek "O şirket biziz ama inceleme bitmedi" açıklamasında bulunmuşlardı. Ardından ise şirketle ilgili hazırlanan ilk raporla ilgili olarak faiz ve cezası ile birlikte 3.3 milyon YTL'lik tebligat yapıldı. Ardından 1.2 milyar YTL'lik vergi kaybı ile ilgili diğer raporların da yolda olduğu öğrenilmişti.
Nahum: Ceza konusunu konuşmadık
Cumartesi günü maliyecilerin yemeğinde görüntülenen POAŞ Genel Müdürü Jan Nahum, söz konusu toplantıya katıldığını ifade ederek, "Vergi Konseyi'nin bir toplantısıydı. Davetli olarak katıldım, benim dışımda özel sektörden başka kişiler de toplantıda yer aldı" dedi. Nahum, 'kim davet etti, hangi şirketlerin temsilcileri vardı' sorularına yanıt vermesinin doğru olmayacağını ifade ederken, "Maliye Bakanı ile ceza konusunu görüştünüz mü" sorumuza da, "Hayır o konu hiç gündeme gelmedi" yanıtını verdi.
PO'nun EPDK cezasında yürütmeyi durdurma istemine ret kararı çıktı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), Petrol Ofisi'ne kestiği 600 milyon YTL'lik cezanın yürütmesinin durdurulması hakkında açtığı davada karar çıktı. Şirketten borsaya yapılan açıklamaya göre İstanbul 7. İdare Mahkemesi nezdinde açılan davada, dava konusu ödeme emrinin 11.4 milyon YTL'lik kısmının yürütmesinin durdurulmasına, kalan 498 milyon YTL'lik kısım hakkında ise 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Hakkında Kanun'un 27. Maddesi'nin 2. Fıkrası'nda öngörülen şartların gerçekleşmemesi gerekçesiyle yürütmenin durdurulması isteminin oy çokluğuyla reddine karar verildi. Şirket şimdi 7 günlük yasal süre içinde ret kararının kaldırılarak yürütmenin durdurulması kararı verilmesi talebiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edecek. EPDK tarafından uygulanan idari para cezalarının iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin Danıştay nezdinde açılan davalar ise devam ediyor.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...