Terör örgütü PKK’nın kendini feshetme ve silah bırakma kararı resmen duyuruldu. Örgütün üst düzey yöneticileri tarafından kaleme alınan ve dün sabah açıklanan bildiride, “PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı” denildi.
ÜÇLÜ MEKANİZMA KURULUYOR: SÜREÇ ÇOK TARAFLI TAKİP EDİLECEK
Silah bırakma sürecinin sahada nasıl ilerleyeceği de büyük ölçüde netleşti. Türkiye, Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yer aldığı üçlü bir mekanizma kurulacak. Bu mekanizma, örgüt mensuplarının teslim sürecini hem lojistik hem güvenlik açısından yönetecek.
İlk etapta Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye ve Erbil gibi kentlerde silah bırakma ve kayıt altına alma merkezleri kurulacak. Dağdan inen örgüt üyeleri, bu merkezlerde silahlarını teslim edecek ve kimlikleri tespit edilerek kayıt altına alınacak. Bu süreç, Türk istihbarat birimleri ve askeri unsurların denetiminde yürütülecek.
SİLAH VE MÜHİMMATLAR TESLİM EDİLECEK, KAMPLAR BOŞALTILACAK
Süreç kapsamında yalnızca örgüt üyeleri değil, PKK’ya ait silah depoları, mühimmat stokları ve kamplar da boşaltılacak. Buralarda bulunan tüm askeri malzemeler, ilgili güvenlik birimlerine teslim edilecek. Hedef, yaz sonuna kadar tüm silahlı unsurların sahadan çekilmesi ve teslim sürecinin tamamlanması.
NTV'nin haberine göre; silah bırakan örgüt mensuplarına yönelik iki yönlü bir süreç işletilecek. Türkiye’de suç kaydı bulunmayan ve yabancı uyruklu olan örgüt üyeleri, geldikleri ülkelere iade edilecek. Kimliğini taşıdığı ülkeye dönme hakkı bulunan bu kişilerin süreç sonunda serbest kalabileceği değerlendiriliyor.
Türk vatandaşı olan teröristler ise sınırda kademeli olarak teslim alınacak. Kaynaklara göre, bu kapsama giren kişi sayısı 2 ila 4 bin arasında değişiyor. İlginç olan ise, bu kişilerin önemli bir bölümünün Türkiye’de herhangi bir adli sicil kaydının bulunmaması.
300 KİŞİ TÜRKİYE'YE DÖNEMEYECEK
Örgütün üst yönetiminde yer alan ve kırmızı ya da turuncu kategoride aranan yaklaşık 300 kişinin Türkiye’ye dönmesine ise izin verilmeyecek. Bu isimlerin Norveç, Güney Afrika gibi üçüncü ülkelere gönderilmesi üzerinde duruluyor. Ayrıca, bu kişilerin Suriye’ye geçmesine de kesinlikle müsaade edilmeyecek.
Tüm bu sürecin sonunda Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) başta olmak üzere güvenlik birimleri, kapsamlı bir rapor hazırlayacak. Devletin üst yönetimine sunulacak bu raporda, silah bırakma ve teslim süreçlerinin ne ölçüde sorunsuz tamamlandığı değerlendirilecek. Eğer rapor olumlu bulunursa, ceza ve infaz yasalarında değişiklikler dahil olmak üzere bazı demokratikleşme adımları gündeme gelebilecek.
Terör örgütünün kurucusu Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki durumu da gözden geçirilecek. Güvenlik nedeniyle cezaevinde kalmaya devam edecek olan Öcalan’ın dış dünyayla iletişimi ve fiziki koşulları, olası yasal düzenlemeler ışığında yeniden şekillendirilecek.
TÜRK ORDUSU IRAK'IN KUZEYİNDEKİ MEVCUDİYETİNİ SÜRDÜRECEK
Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye, sınır güvenliği konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak’ın kuzeyindeki varlığı sürecek. Bölgede terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmaya dönük operasyonel ve planlı faaliyetler devam edecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...