E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

PERU 7.9'LA SARSILDI, BİLANÇO AĞIR 

Güney Amerika ülkelerinden Peru’da meydana gelen 7.9 şiddetindeki depremde 500’den fazla kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı.

17.08.2007 - 06:46
PERU 7.9 LA SARSILDI, BİLANÇO AĞIR

1 dakika süren deprem, başkent Lima’yı ve yakınındaki kentleri harabeye çevirdi. Diğer bölgelerle temas kurulamadığı için ölü ve yaralı sayısının artacağı söyleniyor

Peru’da dün yerel saatle 18.41’de (TSİ önceki gece 02.41) meydana gelen 7.9 şiddetindeki depremde son resmi rakamlara göre, 500’den fazla kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Depremde en büyük hasarı Ica ve yakınlarındaki Chincha kentlerinin gördüğü, bu kentlerdeki birçok evin ve eski bir kilisenin çöktüğü belirtiliyor. Ülkenin büyük bir kesimiyle temas kurulamadığı için can ve mal kaybı tam olarak bilinmiyor. Sağlık Bakanı Carlos Vallejos, depremde 1600 kişinin yaralandığı ve yaralıların çoğunun durumunun ağır olduğunu açıkladı. Depremin 1 dakika sürmesi de hasarı ve ölü sayısını artırdı. Peru Sismoloji Enstitüsü, depremin merkez üssünün başkent Lima’nın 169 kilometre güneybatısında denizin dibinde olduğunu açıklamıştı.

TSUNAMİ OLMADI

Depremin ardından Peru, Şili, Ekvador, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Guatemala, El Salvador, Meksika ve Honduras’ta tsunami alarmı verildi, bu alarm daha sonra kaldırıldı. Dalgalar sadece 30 santimetre yükseldi. Başkent Lima’da yaklaşık 2 dakika boyunca hissedilen ilk sarsıntılar paniğe yol açtı. Dükkanların ve binaların camları kırıldı, ağaçlar ve direkler devrildi. Sağlık Bakanı Carlos Vallejo, hastanelerin ve diğer sağlık birimlerinin kırmızı alarma geçirilmesini istedi. Başkentte, iletişim ağının iyi işlemediği, cep telefonlarının çalışmadığı, ancak 8 milyon nüfuslu kentin neredeyse tamamına elektrik ve su verilmeye devam edildiği belirtildi. Yetkililer yaptıkları açıklamada, depremin ardından meydana gelen artçı sarsıntılardan bazılarının büyüklüğünün 5.9’a ulaştığını belirttiler.

Panik ve kaos

Depremin akşamüstü saatlerinde olması nedeniyle halk evlerinden, iş yerlerinden, alışveriş yerlerinden dışarıya fırladı. Sokak satıcısı Maria Pilar Mena, “Depremin hiç sona ermeyeceğini sandım. Öleceğimi düşündüm” diye konuştu. Son olarak Peru’da 1974 yılında 7,6 şiddetinde meydana gelen depremde 78 kişi hayatını kaybetmişti.

Büyük Okyanus da 6.7 ile sarsıldı

Avustralya’nın kuzeydoğusundaki Solomon Adaları’nda Richter ölçeğine göre 6.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün Büyük Okyanus’ta bulunan Solomon Adaları’nın başkenti Honiara’ya 75 kilometre mesafede olduğunu belirtti. Merkez, depremin denizin iki kilometre altında meydana geldiğini kaydetti. Depremin tsunami yaratma riskinin bulunmadığı bildirilirken, hasar verip vermediği hakkında bilgi verilmedi.

Papa’dan dua çağrısı

Papa 16. Benediktus, Peru’da meydana gelen depremin kurbanları için Hıristiyan aleminin dua ve yardım etmesini istedi. Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone, Papa’nın kurumlar ve iyi niyetli insanlardan,

“Hıristiyan dayanışması ve yardımseverliği ruhuyla” depremzedelere yardım etmeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.

Akşam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
 
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
KYB'DEN KÜSTAH İDDİA
Haddi aşan suçlama... Irak Devlet Başkanı Talabani’ye bağlı Kürdistan ...
BÜYÜK SPEKÜLASYONA EN TEPEDEN YANIT...
Ankara'da dün akşamdan bu yana Büyükanıt istifa edecek spekülasyonu yapılıyor. ...
 
FARUK MANGIRCI'DAN BOMBA İDDİA: CUMHURBAŞKANI SEZER EŞİNİ DÖVÜYOR
Bugün Gazetesi Yazarı Faruk Mangırcı, Ankara kulislerine bomba gibi düşecek bir yazı kaleme aldı.
ANKARA'YI KARIŞTIRAN İDDİA
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt görevinden istifa mı etti?
GÖZLER KÖŞK'TEKİ KOKTEYLDE
Çankaya'da devam eden kokteyle Sezer, Erdoğan, Büyükanıt ve Gül de katıldı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
Acun Ilıcalı
Almazbek Atambayev
yakmak
EURO2016
harç
Edward Snowden
siyanürlü mektup
çin