Mahkeme, kendisine Meclis'in yaptığı anayasa değişikliklerini çeşitli gerekçelerle iptal etme yetkisi tanıdı. Siyaset şimdi bu krizi aşmaya çalışıyor. Meclis Başkanı Köksal Toptan, muhalefet liderleriyle bir araya gelerek çıkış yolu arayacak. Sivil anayasayı hazırlayan Bilim Kurulu'nun başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun da çözüm yolunda çarpıcı bir teklifte bulundu. Özbudun, partilerin yeni bir anayasa için Kurucu Meclis önerisiyle seçime gitmesini istedi. Artık Anayasa Mahkemesi'nin, Meclis'in anayasa girişimini değişmez maddelere aykırı bulup iptal edebileceğine dikkat çeken Özbudun, şunları kaydetti: "Halktan yeni bir anayasa için yetki alan yeni kurulacak Meclis'in, gerçek anlamda Kurucu Meclis olarak oluşması suretiyle kriz çözülür. Bunu sadece AK Parti değil, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünen diğer partiler de yapabilir. Anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olurlarsa 1982'nin hiçbir hükmüyle bağlı olmaksızın tümüyle yeni bir anayasa yapılabilir. 1961'de, 1980'de olduğu gibi..."
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikleri iptal ederken, Anayasa'nın 148. maddesindeki şekil denetiminin sınırlarını genişletti. İptal kararıyla birlikte Yüksek Mahkeme, anayasanın bazı maddelerinde yapılacak düzenlemeleri, değiştirilmesi teklif edilemeyecek 1. 2. ve 3. maddelere aykırı bularak iptal edebilecek. Özbudun, bu tehlikeye işaret ediyor. "Kurucu Meclis, tamamen yeni bir anayasa yaptığına göre onun üzerinde Anayasa Mahkemesi'nin denetimi olamaz." diyen Özbudun, kısmi anayasa değişiklikleri yapılması halinde 2. maddeye dayanarak iptal kararı verilebileceğini belirtiyor. Özbudun, "Meclis, şu anda yeni bir anayasa yapabilir. Ama onun da pek çok hükmü Anayasa Mahkemesi'nden dönebilir. Falanca hükmü hukuk devletine, filanca hükmü sosyal devlete aykırı diyebilir. Bütün takdir Anayasa Mahkemesi'ne ait olduktan sonra hiçbir şeyden emin olmak mümkün değil. Onun için tamamen yeni bir kurucu meclis ve tamamen yeni bir anayasa çözüm olabilir." ifadelerini kullanıyor. Anayasa'nın ilk üç maddesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtiliyor; milli marşının İstiklal Marşı ve başkentinin Ankara olduğuna dair hükümler yer alıyor.
Özbudun, Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, 'Meclis Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını askıya alabilsin' şeklindeki teklifine ise soğuk bakıyor. Mahkemenin anayasaya açıkça aykırı kararlarına Meclis denetiminin Polonya'da uygulandığını, ancak sonradan vazgeçildiğini hatırlatıyor. Özbudun, "Bildiğim başkaca somut bir örnek yok. Ortak bir usul değil. Tepki uyandıracak bir şey. Bunların müstakil bir anayasa değişikliği biçiminde değil, olsa olsa yeni bir anayasanın tümü içinde tartışılması daha uygun olur." şeklinde konuşuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...