İsrail'de yılan hikâyesine dönen Mavi Marmara özrüyle ilgili gelecek hafta önemli bir toplantı gerçekleştirilecek. Ülkenin önemli kurumlarından Güvenlik Kabinesi, Mavi Marmara katliamıyla ilgili Türkiye'den özür dilenmesini de içeren bir uzlaşma anlaşmasını değerlendirmek üzere bir araya gelecek. Toplantıda uzlaşma anlaşmasının kabul edilip edilmeyeceğine karar verilmesi bekleniyor. Türkiye'nin ise özür ve tazminat taleplerinde bir değişiklik yok.
Özür ve tazminat konusunda İsrail'den çok çeşitli sesler yükselse de Türkiye'nin taleplerinin karşılanması gerektiği görüşleri artık çok daha ağır basıyor. İsrail basınında, Savunma Bakanlığı ve İsrail ordusu yetkililerinin ardından Başbakan Benyamin Netanyahu'nun da Türkiye'den özür dilenmesini düşündüğü yolundaki haberler yoğunlaştı. Netanyahu'nun özür konusunda BM'nin Mavi Marmara olayıyla ilgili soruşturma raporunun açıklanması beklenen 27 Temmuz Çarşamba gününe dek kararını vermesi gerekiyor. Kararı en geniş mutabakatla almak isteyen Netanyahu, Güvenlik Kabinesi'ni topluyor. Haaretz gazetesinin verdiği habere göre, sayısı bir süre önce 8'e çıkan ve şimdilerde "Sekizler" olarak adlandırılan kabine toplantısında, uzlaşma anlaşmasının kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Anlaşmanın içeriği konusunda ise İsrail basınında farklı haberler çıkıyor. Haberlerin İsrail lehine olduğu görülüyor. Kanal 2 televizyonu Netanyahu'nun İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın yasallığının Türkiye tarafından tanınması ve Mavi Marmara operasyonunda yer alan subay ve askerlere karşı hukuki davaların durdurulması karşılığında, Netanyahu'nun "sınırlı bir özür" dilenmesini düşündüğünü bildirdi. Haberde, özrün operasyon sırasında meydana gelen "operasyonel hatalara" atıfta bulunacağı da kaydedildi.
Özür dilenmesine karşı çıkan hükümetin şahin ismi Dışişleri Bakanı Lieberman bu tavrını sürdürüyor. Lieberman "sınırlı bir özrün düşünüldüğü" yolundaki haberler nedeniyle İsrail Başbakanı'na yüklendi. Lieberman, Netanyahu'nun bir kez daha uluslararası baskılara teslim olduğu görüşünü ileri sürdü. Türkiye ise özür ve tazminattan geri adım atmıyor. Son olarak Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın, iki ülke arasındaki bir anlaşmanın "İsrail'in Mavi Marmara olayıyla ilgili özrüne" dayalı olduğunu bildirdi.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...