İslam dünyasının önde gelen 138 akademisyeni, Papa 16. Benedikt ve Fener Rum Patriği Bartholomeos başta olmak tüm Hıristiyan alemi liderlerine açık bir mektup göndererek, "Dünyanın selameti için iki dinin ortak özünde birleşelim, Kuran ile İncil’deki benzerlikleri vurgulayalım. Ancak böyle barış sağlanır" dediler.
"İki büyük din arasında barış sağlanmazsa, dünyanın kurtuluşu riske girer" denilen mektupta, Kuran ve İncil’den, benzer sure ve pasajlardan örnekler verilerek, nadir görülen bir uygulamaya da imza atıldı. Mektupta, Türkiye’den Dr. Ali Özak’ın imzası var. İngiliz The Times gazetesinin haberinde Papa ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun resmi kullanıldı. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:
"Biz Müslümanlar olarak Hıristiyanlara, Müslümanlara karşı savaş açmadıkça, eziyet etmedikçe ve evlerinden kovmadıkça, size karşı değiliz diye sesleniyoruz. Modern dünyanın dehşet verici silahlarıyla, Müslümanlar ile Hıristiyanlar daha önce hiç görülmedik bir ölçüde birbirine girmiş durumdadır. Dünyanın neredeyse yarısından fazlasını oluşturan bu iki büyük dinin üyelerinden hiçbiri bu savaşı kazanamaz. Bu yüzden, dünyanın selameti belki de tehlikede. Müslümanlar diyor ki: Çatışmadan zevk alan ve kendi çıkarı için yok eden ve bundan kazanç umanlara, biz, barış için her türlü çabayı gösteremezsek ve uyum içinde bir araya gelemezsek eğer, ruhlarımızın selameti de tehlikede diyoruz. Kuran’dan bir sureyle bitirelim: Farklılıklarımız aramızda kin, nefret ve anlaşmazlıklara neden olmasın. Birbirimizle sadece dürüstlük ve hayırlı işler için yarışalım."
Vatikan'dan yanıt: Olumlu ve cesaret verici
Yazılan mektup, Vatikan tarafından "olumlu" ve "cesaret verici" olarak nitelendi. Dünya barışı için iki din arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısının yapıldığı mektup konusunda Papa 16. Benediktus sessiz kalmayı yeğlerken, Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDDK) Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran, bugün Vatikan Radyosuna verdiği demeçte, Müslüman akademisyenlerin mektubuyla ilgili olarak, "Bu, son derece cesaret verici bir sinyal. Zira iyi niyet ve diyalogla, önyargıların aşılabileceğini göstermektedir. Bu diyalog konusuna manevi bir yaklaşımdır. Bunu, maneviyat diyaloğu olarak da adlandırabilirim" dedi. Kardinal Tauran, bugünün dünyasında Müslümanların da Hristiyanların da, "Senin için Tanrı, senin yaşamında gerçekten tek midir" sorusuna yanıt aramak durumunda olduğunu da söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...