Türkiye'yi terk edeceğini söyleyince büyük tepki alan piyanist Fazıl Say, dün bir açıklama yaparak AKP iktidarının 'Metin Altıok Ağıtı' adlı oratoryosunu sansürlediğini söyledi ve ”Ortaçağ karanlığı beni kaygılandırıyor“ dedi
”Bu iktidar, bana ve müzik sanatına şimdiye kadar dostça davranmadı. 'Metin Altıok Ağıtı' adlı oratoryom dolayısıyla, iktidarın ilk kültür bakanı çeşitli yöntemler kullanarak eserin sansür edilmesini sağladı. Bu olayı hiç unutamıyorum."
Piyanist Fazıl Say açıklamasının son bölümünde şöyle dedi: “Ortaçağ karanlığı, bütün aydınlarımız gibi beni de kaygılandırıyor. En çok da gelecek kuşaklar için kaygılanıyoruz. Eğer, günün birinde karanlık güçler cumhuriyetimize ve ulusal değerlere hayat hakkı tanımazsa, onlara teslim olacak değiliz.”
"DEVLET İMKANIYLA DEVLETE KÜFÜR"
FazIl Say'ın 'sansür uyguladı' dediği iktidarın ilk kültür bakanı Erkan Mumcu konuyla ilgili açıklama yaptı. Şu an ANAP lideri olan Mumcu, şunları söyledi:
TUTUMUM HAKLIYDI: Adı geçen etkinlikle ilgili tek girişimim, sanatçıların provalar yapılırken gördükleri ve konser esnasında gösterilmesi tasarlanan sinevizyon görüntülerinden dolayı rahatsızlıklarını amirleri aracılığıyla tarafıma bildirmeleri üzerine konuyu İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na iletmiş olmamdır. Sözkonusu etkinlikte sanatsal niteliği ile değil propaganda niteliği ile öne çıkan sinevizyon gösterisi ile ilgili tutumun son derece haklıdır.
DEVLET İMKANLARINI KULLANDI: Fazıl Say'ın devletin imkanlarıyla icra ettiği sanatının ürünleri ile kişisel kavgasını vermemesi gerekirdi. Bunu da devletin imkanlarıyla yapmaması gerekirdi. Sorumlu bir bakan olarak devletin imkanlarını tahsis ettim. Hal böyle iken hem devlete küfredeceksiniz sonra da birilerini buna alet olmadı diye düşman edeceksiniz. Bu tavrın hiçbir yerinde insaf yoktur.
SİNEVİZYON DAYATMAYDI: Proje için kültür bakanlığı korosunu verdim. CD'lerini destekledim. Zorunlu olmadığım halde bakanlığın olanaklarını sundum. Ancak projede olmayan sinevizyon filmi son anda dayatma ile acıları yeniden canlandıracak şekilde gündeme getirilince, itiraz ettim.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...