Vodafone Türkiye, Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Soma’da Önce Kadın eğitim ve Üretim Merkezi Projesi’, mülteciler için de umut oldu.
İlçede yaşanan maden kazasından sonra eşini veya oğlunu kaybetmiş kadınlar için hayata geçirilen proje kapsamında teknoloji, girişimcilik, el işi dallarında mesleki eğitim veriliyor. Merkez, 10 ay gibi kısa bir sürede kooperatifleşmeyi de başararak bölgedeki 370 kadına iş kapısı yarattı.
Proje, Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu’nun 60. Dönem Toplantısı kapsamında ABD New York’ta, ’Kırsal Alanda Kalkınma İçin Kadınların Güçlendirilmesi’ teması altında başarı hikâyesi olarak da anlatıldı.
5 ilde 5 merkez yolda
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, bu proje ile küresel bir iş modeli yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Oktar, “Göç İdaresi ile 5 ilde 5 merkez kurma planımız var. Bu projede Vodafoneortaklığımız çerçevesinde ilerlemek istiyoruz” dedi.
Bu model Suriyeli mültecilerin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu’da da uygulanabilecek. Soma’da sürdürülebilir bir model kurduklarını da anlatan Oktar, şu bilgileri paylaştı: “100 kadının aylık 500-700 TL arasında gelir elde etmesi ve kendi kendine yeten bir model ortaya koymayı hedefliyorduk. Ayrıca küresel bir model olmasını istedik. Vodafone Türkiye’yle işbirliği sonrasında eğitim ve üretim merkezini hayata geçirdik.”
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ise, Soma’daki merkezin BM çatısı altında tüm ülkeler için rol model olmasına vurgu yaptı.
Tam bir rol modeli oldu
Bugüne kadar 625 binden fazla kadının yararlandığı Vodafone Önce Kadın Programı kapsamında sürdürülebilir modeller sunarak kadınları güçlendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Öğüt, “Soma’daki projeyi hayata geçirirken ‘Bu merkezi güçlendirerek büyüteceğiz, kadınlarımızın el emeği işlerini sürdürülebilir gelir yaratan bir iş modeline dönüştüreceğiz’ demiştik. Bu sözümüzü tutmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Dev markalardan siparişler alınıyor
Soma’daki kadınlar şu anda birçok markaya üretim yapıyor. Merkeze ilk siparişi 16 bin adetlik bardak altlığıyla Vodafone verdi. KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel, “1.000 TL de, 300 TL de kazanan oldu. English Home, Watsons gibi firmalar da sipariş verdi. Şimdi Koton ile elbise yakaları için çalışıyorlar. Üyemiz Tülin Yazıcı’nın üniforma ve iş kıyafeti üreten Dressbest şirketi dikiş atölyesi kurdu. Kadınları eğittik ve 3 haftada aşçı kıyafeti dikebilir hale geldiler. Siparişlerin sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz ama tek seferlik siparişlere de açığız” dedi.
‘Kırsalda kadın için çalışma çok değerli’
New York’ta gerçekleştirilen BM toplantısında Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark açılış konuşmalarını yaptı. Clark, “Kırsal alanda gerçekleştirilen çalışmalar da çok değerli. Gelişmekte olan ülkelerde kadınlar erkeklere göre her gün 73 dakika daha fazla çalışıyor. Fakirlikten, sadece erkeklerin çalışması yoluyla değil, kadınları destekleyerek kurtulabiliriz. Kadınların 2025 yılında işgücüne katılımı erkekler kadar olabilirse, 28 trilyon dolar değerinde daha fazla üretime sahip olacağız” dedi.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...