E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Miraç Kandilinin faziletleri nelerdir? 

Recep ayının 27. gecesine denk gelen geceye Miraç gecesi denir. Miraç kandilinin önemi ve faziletleri hakkında bilinmesi gerekenleri, Miraç kandilinin önemi nedir? Miraç kandili faziletleri nelerdir? sorularını haberimizde yanıtladık.

10.03.2021 - 14:04
Miraç Kandilinin faziletleri nelerdir?

Peygamber Efendimiz’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği hadiseye Miraç denir. Müslümanlar Miraç gecesini, bugüne kadar her yıl Recep ayının 27. Gecesi ibadetler ve dualarla idrak eder. Bu gece için araştırmalarını sürdüren Müslümanlar Miraç kandili faziletleri ve önemi hakkında detayları merak ediyor. Biz de haberimizde Miraç kandilinin önemi ve faziletleri hakkında bilinmesi gerekenlere değindik. Yarın geceye bizleri kavuşturması için dua edeceğiz ve Miraç gecesinin anlamını, önemini ve faziletlerini idrak edeceğiz. Peki, Miraç kandilinin önemi nedir? Miraç kandili faziletleri nelerdir?

Huzur-u Kibriyaya uzanan bu mübarek yolculuk, peygamberliğin 12. yılında, hicretten on sekiz ay önce, mübarek üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde (Regâib gecesinden yirmi küsur gün sonra) gerçekleşmiştir. Miraç Kandilinin önemi için en başta bu geceyi ibadetle geçirmek gelir.

HADİSTE ÖVGÜYLE BAHSEDİLMİŞ

Ben mi’racdan daha güzel bir şey görmüş değilim.” Hadisi şerifinde bulunan Peygamber Efendimiz, Miraç yolculuğundan geri dönerken yanında ümmeti için olan hediyelerle dönmüştür. Bunlardan ilki beş vakit namazdır. İkincisi, “Âmenerrasûlü” diye bilinen âyetlerdir. Üçüncüsü, İsra sûresi’nin 22–39. âyetlerinde bahsedilen on iki adet İslâm prensibidir. Beşincisi ise, İyi amele niyetlenen kişiye –onu yapamasa bile– bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı; fakat kötü amele niyetlenen kişiye –onu yapmadığı müddetçe– hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesini getirdi.

MİRAÇ KANDİLİ'NİN GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMANIN VE NAFİLE NAMAZ KILMANIN ÖNEMİ


Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa,  Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182)

Miraç’taki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

MİRAÇ KANDİLİ FAZİLETLERİ

Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Miraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit na­maz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiştir. Bu tüm İslam alemi için 100 geceden daha hayırlı geceyi ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Çünkü bu gece Peygamber Efendimize ve ümmetine "namaz" hediye edilmiştir. Beş vakit namaz farz kılınmıştır. Peygamberimize (s.a.v) “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” müjdesi verilmiştir. (Râzî, XXVIII, 248)

Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri büyüktür. Bu geceye özel toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)

Miraç önemi ve Miraç Kandili faziletleri için Bediüzzaman Hazretleri, şunları söylemiştir:

“Leyle–i Mi’rac, ikinci bir Leyle–i Kadir hükmündedir. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar. Şirket–i maneviye sırrıyla, inşâallah her biriniz kırk bin dil ile tesbih eden bazı melekler gibi, kırk bin lisan ile bu kıymetdar gecede ve sevabı çok bu çilehanede ibadet ve dualar edeceksiniz ve hakkımızda gelen fırtınada binden bir zarar olmamasına mukabil, bu gecedeki ibadet ile şükredersiniz.”

İsrâ Sûresi: 1. Âyet
Hak Teâlâ buyurur:

“Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ı) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)

Yine Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Miraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit na­maz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiştir.

Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri büyüktür. Bu geceye özel toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)

Miraç kandilinin önemi ve faziletleri için söylenebilecek en güzel şey, bu geceyi bir vesilei cemile gecesi olarak görüp ibadetle ve bolca dua ile idrak etmek gerekir. Kandiliniz mübarek olsun.

ETİKETLER:
Miraç , kandil , Miraç gecesi , ibadet ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkentte kaçakçılara darbe
Ankara'da Kaçakçılıkla mücadele timleri tarafından düzenlenen operasyon ...
10 Mart burç yorumları: Ay, Kova burcunda
10 Mart burç yorumları: Ay, Kova burcunda
Lüks kumarhaneye baskın
Beşiktaş'ta bir dairede kumar oynandığı ihbarı üzerine harekete geçen ...
 
81 ilde denetim: 1373 kişi yakalandı
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ülke genelinde eş zamanlı ...
MSB duyurdu: Yakalandılar!
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Edirne'nin ...
Vali açıkladı: Ankara için tedbir gelecek mi?
Ankara Valisi Vasip Şahin, "Şu an için ek bir tedbir düşünmüyoruz. Rehavet ...
 
Dev Atatürk arşivini belediyeye bağışladı
Yazar Benazus, 10 bin fotoğraflık Atatürk arşivini Ankara Büyükşehir Belediyesine bağışladı
Altın alacaklara Suriye altını uyarısı
Kontrollü normalleşme süreci ile birlikte başlaması beklenen düğünlerin ...
Düşen kadın öldü, bebeği kurtarıldı
Adana'da kilim silkelediği sırada dengesini kaybederek üçüncü kattan zemine ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
1. Lig
eyfel kulesi
Jose Mourinho
Almazbek Atambayev
Barack Obama
özgecan haberleri
İptal
Sözler