Irak Başbakanı Nuri Maliki, ABD Senatosu'nun Irak'ı üçe bölen planını şahsen reddetti. İran yönetimi de, ABD Senatosu'nun kabul ettiği, Irak'ın federatif bir yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören plana karşı olduğunu açıkladı.
El Irakiye TV'sinde konuşan Maliki, "Böyle sorunları karara bağlamak Iraklılara düşer. Iraklılar da ülkelerinin bütünlüğünü muhafazadan yana" dedi.
Maliki, "Senato'da geçen çarşamba kabul edilen, Irak'ı Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında üç bölgeye ayıran planın arkasında olanların, böyle teklifler sunacaklarına Irak'ın egemenlik ve ulusal bütünlüğünü korumalarının çok daha iyi olacağını" söyledi.
Irak Başbakanı, Irak'ın parçalanmasının sadece ülke için değil, bütün bölge açısından felaket olacağını belirtti.
Hükümet sözcüsü Ali Dabbah, zorlayıcı özellik taşımayan senato planını dün kınamıştı. George Bush hükümeti de Senato'da kabul edilen plana sıcak bakmıyor.
Planı hazırlayanlar ise bunun Irak'ta şiddeti durduracak tek çözüm olduğunu iddia ediyor.
İran Irak'ın bölünmesine karşı
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, ABD Senatosu'nun kararını "Irak'ın içişlerine açık müdahale" olarak gördüklerini söyledi.
Bu girişimi, Irak'ın toprak bütünlüğü ve milli hakimiyetine de aykırı bulduklarını belirten Hüseyni, "Bu karar ABD'nin Irak'taki hatalar zincirinin devamı" diye konuştu.
Hüseyni, tasarının Nuri El Maliki hükümetini zayıflatmak için kabul edildiğini savundu.
İran'ın, Irak'taki siyasi sürece ve anayasaya saygı gösterdiğini, El Maliki hükümetini desteklediğini vurgulayan Hüseyni, Irak'ın geleceğini belirlemenin Iraklıların doğal hakkı olduğunu, dolayısıyla bu ülkeyle ilgili bütün kararların Irak halkı tarafından kanuni yollardan alınması gerektiğini belirtti.
Irak'ın 3'e bölünmesi gibi girişimlerin Irak'ın bütünlüğünü tahrip ve bölgedeki istikrarsızlığı artırma amaçlı olduğunu ifade eden sözcü, İran olarak bu girişimi kınadıklarını kaydetti.
ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, önde gelen Demokrat Senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılığı bulunmayan tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmişti.
Senato genel kurulundaki oylamada 23'e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak'ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını, petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalmasını öneriyor.
Beyatlı: "Irak'ın kaderi Iraklılarda"
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Beyatlı, ABD Senatosu'nun planına ilişkin, "Irak'ın toprağı bir bütündür ve Irak'ın kaderini yalnızca Irak halkı çizebilir" dedi.
Beyatlı, "Son derece çirkin olan bir teklif, teklifin çirkinliği yanında kabul edilmesi daha da çirkindir. Irak'ın toprağı bir bütündür ve Irak'ın kaderini yalnızca Irak halkı çizebilir. Binlerce kilometre uzaktan Irak halkının geleceği tayin edilemez" diye konuştu.
Beyatlı, "ABD'nin yönettiği Irak'ta her gün toplu katliamlarla sarsılmaktayız. Gözyaşı ve acılarla insanlar hayatlarını sürdürmektedirler. Irak'ı parçalayarak mevcut acılara yenisini eklemek isteyen ABD yönetimine Irak halkı olarak asla izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.
Federatif yapıya onay
ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, önde gelen Demokrat Senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılık taşımayan bir tasarıyı 26 Eylül'de ezici çoğunlukla kabul etmişti.
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Senato'da 23'e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak'ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını öngörüyor.
Petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalması öneriliyor. Bazı çevreler, ileride Irak'ın üç 'ayrı ülkeye' bölünmesine yeşil ışık yakacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |